Wieczne utyskiwanie na "dzisiejszą młodzież", co? ;)
Prawda jest taka, że każde pokolenie żyje swoimi sprawami. My też...
Wersja do druku
Wieczne utyskiwanie na "dzisiejszą młodzież", co? ;)
Prawda jest taka, że każde pokolenie żyje swoimi sprawami. My też...
Czesciowo sie z Toba zgodze. Jednak mnie nauczono pamietac o poswieceniu innych, rowniez moich bliskich. O ludziach, ktorzy gineli za Nasza przyszlosc. Przyszlosc tej malolaty tez!! Nie mozna tago bezczescic. Zapominajac o tym okazuje sie ingnoransjeCytat:
Zamieszczone przez michal_5000
Pamiec o historii to Nasza torzsamosc.
Przepraszam za tak podniosle slowa, ale tak wlasnie jest. Od tego sa rodzice by tym dzieciakom wbic TO do glowy!
A teraz usmiechnijmy sie i postarajmy sie by Nasze dzieci tak sie nie zachowaywaly!
:D :D :D :D :D :D :D
No dokładnie...
W tym roku byłem z klasą m.in w Oświęcimiu... Co niektóre koleżanki... śmiały się z tego co tam widziały (odreagowywały tak?! wątpię...), w autobusie jeszce przed wejściem mówiły, że "porobią sobie fajne zdjęcia i na n-k :razz: wrzucą" ... A kolega założył białą koszulkę z dużym napisem:
"Sex, Drugs & Rock'nRoll"
żaaaal...
Brak poszanowania tego miejsca, dzisiejsza młodzież nie wie czym tak naprawdę jest głód, cierpienie, strach o życie, bo po prostu tego nie przeżyliśmy. Gdyby wybuchła III Wojna Światowa :x to myślę, że mentalność kompletnie by się zmieniła.
Coś z innej beczki: http://photos117.nasza-klasa.pl/dev2...0391116983.jpg
Co za dużo to niezdrowo ;)
Wszystko zmierza w tym samym kierunku jak w krajach zachodnich - młodzież jest coraz bardziej lekkomyślna i nie okazuje respektu wtedy kiedy powinna. Zmieniły się priorytety. Teraz pieniądz rządzi również ich życiem. Będąc niedawno chory byłem przykuty do łóżka bez dostepu do internetu i po raz pierwszy od paru miesięcy włączyłem TV. Programy, które emitowało MTV wołały o pomstę do nieba. Kasa, blichtr, szybki seks - to robi sraczkę z mózgów dzieciaków... :razz:
Inną sprawą jest to cudne wychowanie bezstresowe. Coś się chyba nie udało i cała odpowiedzialność spada na nauczycieli w szkołach, kiedy to ich pracą powinno być jedynie przekazywanie wiedzy z określonych przedmiotów, a nie bawienie dzieci, korygowanie ich skrzywień psychicznych i ciągłe nadstawianie drugiego policzka gdy gówniarz grozi nauczycielowi i wyzywa od najgorszych sk****w ... Jest to temat na długą dyskusję i miałbym naprawdę sporo do opowiadania na podstawie doświadczeń własnych, jak i mojej mamy - nauczycielki (od 25 lat uczy w szkole podstawowej i teraz gimnazjum). Kiedyś tego nie było. Były pojedyncze przypadki, które wywodziły się przeważnie z rodzin patologicznych i brakowało w nich jakiejkolwiek koncepcji prawidłowego wychowania. Teraz klasy gimnazjalne składają się w większej części z tego typu uczniów i na palcach jednej dłoni można policzyć osoby, które mają ogładę i z szacunkiem traktują innych... Policja często gości w szkole na interwencjach, a autorytet dyrektora chyba już w ogóle nie istnieje, nie mówiąc już o innych nauczycielach.
Dobra, już nie przynudzam.
Gasper smutne ale prawdziwe to co napisałeś.......
Gdy założyłem konto na n-k, zapisałem się do profilu mojej dawnej klasy z podstawówki itp. było naprawde przednio - pogadało się ze starymi znajomymi ze szkoły, odnowiło naprawde sporo kontaktów, ale to, co dzieje się na n-k teraz woła o pomstę do nieba! Przecież 75% profili na n-k mają dzieci w wieku od lat 8 do 15.. ;]
Jeśli naprawde "coś" się nie zmieni na n-k powiem szczerze - wole skasować konto, bo uj wie co się będzie tam działo za (być może) niedługo ;)
Pozdrawiam normalnych (w tym gronie.. wszystkich!) :)
@radoshb - Twoja pamięć też sięga pewnie gdzieś do II wojny światowej (bo była mocno obecna w kulturze masowej kiedy dorastaliśmy). Jednak przeypuszczam że o - dajmy na to - losach Polaków zesłanych 150 lat temu na Sybir wiesz już niewiele, a o czasach średniowiecznych jeszcze mniej.
I tak samo - dla tych którzy dziś mają po 13 lat, wojna jest czymś podobnie wirtualnym jak dla nas powstanie styczniowe.
Tematu patriotyzmu, pamięci o historii itp. wolałbym tu nie poruszać - to są indywidualne sprawy i każdy ma prawo do swoich poglądów. Po drugie - ma prawo wychować swoje dzieci w zgodzie ze swoimi przekonaniami.
@Gasper - zgadzam się w 100% że szkoła jest (powinna być) od przekazania wiedzy - tak samo jak kurs angielskiego albo administracji bazą Oracle. Od wychowania są rodzice.
Niestety - w dzisiejszych czasach, zwłaszcza w euro-kołchozie, dzieci są coraz bardziej "upaństwowiane". Obniża się wiek obowiązku (!) szkolnego, nauczanie domowe to droga przez mękę, itp. itd. Ludziom wmawia się, że szkoła powinna wychowywać im dzieci - no i większość w to wierzy (!). I tak rośnie pokolenie bezmyślnych mułów którzy wierzą we wszystko co usłyszą w propagandowej TV. :?
Na początku chyba idea n-k miała polegać właśnie na odnawianiu znajomości sprzed lat... A teraz zrobiło się z tego miejsce do wklejania głupich zdjęć dla aktualnych uczniów - poszli na ilość, a nie na jakość ;) Gdyby się postarali to wprowadzili by jakieś ograniczenia, że np trzeba mieć skońćzone gimnazjum albo chociaż podstawówkę :D Dla gimnazjalistów mogli by zrobić nasza-klasa-junior ;)
Ja wciąż nie widzę problemu w tym że dzieci się bawią w tej samej (wirtualnej) przstrzeni co np. my.
No chyba że macie takich znajomych?? :shock:
Ja też nie, mam tam konto i nie przeszkadza mi to co tam się dzieje tylko patrząc na to z perspektywy osób, które np. jeszcze nie mają konta to tacy małoletni użytkownicy psują opinię portalu przez co traci on na popularności ;)
I jak widać po wypowiedziach wyżej niektórzy kasują konta z takich lub innych powodów...