-
po wymianie filtra powietrze dmucha, jak ustawie nadmuch (twarz, szyba, nogi) to cieple powietrze leci na szybe, nogi, boczne szyby, z prawej kratki u pasazera, a zimne leci z lewej kratki u kierowcy. Srodkowe kratki sa podzielone na pol czyli z prawej leci cieple ta blizej pasazera a z lewej blizej kierowcy zimne, oraz z tylnych kratek dla siedzacych z tylu leci tez zimne
-
Sprawdź el.zawory ,opis jest w tym temacie ,ale wydaje mi się że padł ci silniczek sterujący klapami nawiewu
-
a gdzie jest ten silniczek ? moglbys napisac jak go wyjac ? Da sie go zregenerowac czy trzeba kupowac nowy ?
-
Na zdjeciu zaznaczone sa kratki z ktorych leci tylko zimne powietrze, z wszystkich innych leci prawidlowo. Co to moze byc ?
http://img513.imageshack.us/i/nawiewy.jpg/
-
sprawdzilem ez. metoda: na zimnym silniku wyłącz ogrzewanie (16*) włącz sinik i po paru minutach sprawdź węże ,powinny być zimne ,jeśli łapią temperaturę to el.zawory do wymiany i na zimnym silniku i 16* jeden waz o malym fi byl zimny a drugi taki troszke letni, nie goracy ale cieplejszy od poprzedniego.
Cały problem ogrzewania rozwiązany :) Sprawcami byli :zasyfiony filtr pyłkowy oraz elektrozawory. Po wymianie filtra i regeneracji ez. wszytko działa jak należy. Chciałbym bardzo podziękować Panu Leszkowi ( Siudema) za części, porady oraz opis jak zregenerować ez.
-
Tom czyli u ciebie jak słabo dmuchało w środkowych nawiewach i w bocznych to sprawe załatwiło wymienienie filtra kabinowego?Bo u mnie tak jest bede to leczył bo na szybe dmucha mocno (w miare bo i tak to jest za słabo) a ze środkowych i bocznych czuć tylko ciepłe ale nie ma wiatru
A jaki filtr jest dobry z czego zakupić zeby nie trzebabyło przerabiać i żeby dobrze pasował?
-
No sile podmuchu zalatwila wymiana filtra, jako ze mialem rozeebrane wszystko i potrzebny byl mi samochod to zakupilem filtrona bo nie musialem czekac, ale jak tobie pilnie nie jest potrzebny to mozesz zakupic lepszej marki. Filtrona jest bez ramki i zaczyna parowac mi przednia szyba, jak byl nowy parowania nie bylo. Na wiosne musze znowu wymienic i oszczedzal nie bede i kupie jakis porzadny.
A kazdy filtr pasuje tylko nie kazdy ma ta plastikowa ramke, ale bez ramki wchodzi bez problemu.
-
aha a jak zrobotą schematy mam ale w prawdziwym zyciu jak sprawa wygląda jaki poziom trudności i przyblizony czas wykonania?
-
Teraz to z 10min. i po sprawie. Ja sie motalem bo na paru schematach pisalo ze trzeba wyjac taka "skrzynke elektryczna" (dochodzi do niej pek kabli) ale nie trzeba i tez nie trzeba demontowac schowka troche kombinowania co prawda i mniej miejsca ale da rade. A tak to wszystko jak na schematach, wyjmujesz miecz, filtr, wkladasz nowy i po sprawie.
-
aha czyli bez tej skrzynki widać filtr i wyjmowanie tego jest bezcelowe? kurde miecz... nie wiem zabardzo o co z nim chodzi ale myślę ze jak zaczne rozbierać to się połape okej Tom to dzięki będe robił i napisze co to dało. Bo kolega kupił E32 jego druga i w niej już to tak grzeje że można sie posmarować przyprawą do pieczenia i sie grilować w środku jak da na maksa to tak niemiłosiernie mocno dmucha a u mnie to prawie nic już nie cisnie. Zrobie i napisze co to dalo bo też bym tak chciał jak u niego tyle że on nie posiada klimatyzacji może to coś już zmienia