-
wczoraj naładowałem akumulator (100Ah), uruchomiłem samochód troche pochodził na wolnych obrotach. Dziś rano akumulator padnięty, że nie mogłem otworzyć drzwi. Znanym sposobem dostałem się do środka, kluczyk w stacyjkę a tu zero reakcji. pogrzebałem trochę przy samochodzie i patrze po kilku minutach a świecą się zegary (a dokładnie licznik przebiegu), chyba znalazłem winowajce wyładowującego się aku
-
akumulator jest sprawny, dziś go ładowałem i podczas ładowania wsiadłem do samochodu i słyszę, że klapki od nawiewu "chodzą", czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
-
Witaj , miałem podobny problem.Po 24 godzinach nowy aku bosch silver (prawie 100ah )rozładowywał się do cna. U mnie winny był panel klimatronica i elektrozawory.Ogólnie odpowiada za to bezpiecznik nr 20 więc proponuje, żebyś wyjął go na chwile i zmierzył pobór prądu.Jeśli będzie w normie to masz przyczynę, jeśli nie to szukaj po bezpiecznikach.Wiem ,że dużym problemem jest też tzw "miecz" nawiewów (powoduje stały pobór prądu).
-
panel klimy odłaczyłem na noc. rano do samochodu i akumulator padnięty. Miernika nie mam, jak naładuje znowu akumulator i wyciągnę bezpiecznik 20 to wtedy panel klimy i elektrozawory będą pozbawione poboru prądu?
-
U mnie wypięcie samego panelu też mało dało, dalej był pobór.Elektryk mówił ,że tam jest jakiś związek przyczynowo-skutkowy i dopiero po wyjęciu bezpiecznika 20 pobór ustał.Wypnij 20 tym bardziej że z tego co pamietam to pod 20 jest też wyświetlacz licznika,centralny od kierowcy i "komputer" ten obok radia z godziną.W sumie usunięcie usterki było pracochłonne ale w końcu się udało.Objawy miałem dokładnie identyczne
-
i lipa, panel klimy odłączony, bezpiecznik 20 wyjęty a alumulator dalej pada.
-
Musisz zdobyć miernik i sprawdzić jak duży jest pobór.Tak jak ktoś już pisał, wyjmuj po kolei bezpieczniki i patrz czy coś się zmienia.To pozwoli Ci określić który układ tyle żre prądu.Szkoda nerwów i akumulatora na walkę w ciemno
-
Kolego dokładnie szeregowo wpinasz amperomierz przy akumulatorze i patrzysz jaki jest pobór prądu i po kolei eliminujesz poszczególne systemy. Przyczyną może być też alternator, który może na postoju być zbędnym odbiornikiem jak i rozrusznik ale to musisz wszystko sprawdzić. Przyczyną może być wadliwy jakiś system bądź też przetarty przewód.
-
Kolego sprawdź też fotele elektryczne mój szwagier miał taki problem ze coś mu żarło prąd z aku. Po wyłączeniu silnika automatycznie włączał się przekaźnik od podgrzewanie siedzeń i trzymały ze 25 minut potem aku mówił papa. To jest tylko podpowiedz może u Ciebie to samo jest.
-
rodzinabmw a odepnij sobie przełącznik el.lusterek i wtedy sprawdz a jesli chodzi o aku. jesli wam pada to go odłączcie na noc i rano zobaczycie czy to aku czy nie:) znam to z doświadczenia:(