sprawdz bezpiecznik nr 4,5,12,te w komorze silnika nr 30 pod tylna kanapa
one odpowiadają za lusterka być może któryś jest też od lusterka wewnątrz
Wersja do druku
sprawdz bezpiecznik nr 4,5,12,te w komorze silnika nr 30 pod tylna kanapa
one odpowiadają za lusterka być może któryś jest też od lusterka wewnątrz
jutro sprawdzę.
kupiłem od jednego z kolegów z forum lusterko dokładnie takie jak poniżej, czyli wersja bez pokręteł czy przesuwaków, prawdopodobnie z nowszego auta czyli E39/E38.
http://img26.imageshack.us/img26/3961/dscn0656.jpg
http://img26.imageshack.us/my.php?image=dscn0657x.jpg
od strony samochodu po długim szperaniu pod tapicerką znalazłem wtyczkę z 3 pinami. Wygląda ona mniej więcej jak zasilanie do stacji dysków w PC, z tym że ma 3 piny o kolorach: brązowy+jakiśtam pasek (masa????), czerwony+jakiśtam pasek (12V???) i szaro-czarny (sygnał z wstecznego???)
Od strony lusterka wtyczka wygląda tak a dochodzą do niej kable czerwony, szary oraz brązowy:
http://img509.imageshack.us/img509/7...dolusterka.jpg
niestety zanim znalazłem to zdjęcie rozbroiłem ta wtyczkę a dokładniej poprzekładałem w niej te 3 piny tak aby były obok siebie zgodnie z kolorami tj aby brązowy z lusterka szedł do brązowo-jakiegoś z auta, czerwony z lusterka do czerwono-jakiegoś z auta i szary z lusterka do szaro-jakiegoś z auta. Moje pytanie brzmi czy ktoś może wie czy dobrze zinterpretowałem kolory kabelków i w aucie i w lusterku?
Po podpięciu lusterko wydaje mi się że nie działa. Nie wiem dokładnie jak ma wyglądać efekt tego działania ale zasłonięcie tylnego sensora oraz świecenie latarką w przedni nic nie daje.
Od strony wiązki w aucie +12V jest zarówno między kabelkiem czerwono-jakimś a brązowo-jakimś jak i czerwono-jakimś i szaro-jakimś...
Przerabiał ktoś temat z tym typem lusterka????
koNik_N popatrz na wcześniejsze moje i Jarka wypowiedzi a tam jest opisane co i jak dokładnie. Mam takie lusterko jak pokazujesz na zdjęciach i np moje jak tylko dostało napięcie to od razu zaczęło się ściemniać i potem powróciło do normalnego stanu i oczywiście jak "oślepiłem" lusterko to ponownie się przyciemniało, z tym że pozostawało ciemne aż do momentu jak przestałem oświetlać czujnik.
nie wiem czy zrozumiale to napisałem :)
przeczytałem cały ten temat i wydaje się że dobrze podpiąłem - pytanie czemu nie działa. Chyba je wyjme i na sucho w domu zapne do zasilacza i zobaczę czy chodzi ;-)
konik bo na tej 3 pinowej jest inne podłączeni miałem to samo u siebie, spróbuj tak
wtyczka 3 pinowa / wtyczka 10 pinowa
czerwony z paskiem + / po lifcie pin 3
brązowy z paskiem sygnał wstecznego / po lifcie pin1
szary z paskiem - masa / po lifcie pin 10
u mnie na takim podłączeniu chodzi
OK ale mi w tym momencie pin 3m pin 1 i pin 10 nic nie mówi bo je poprzestawiałem ;) pamiętasz kolory?
wiem że 10 to brąz ale nie wiem czy 3 to czerwony czy szary był ;-)
mówisz o kolorach w tym nowym lusterku?
hmm ale ja mam takie z pokrętłem na dole to ciekawe czy kolory bedą te same
wrzcuiłeś ładne zdj z opisem nowej wtyczki nie dasz rady dojść tak patrzac na wtyczke
na niej masz napisane malutkie cyferki od 1 do 10
jesli nie dasz rady to przypomnij mi kolo 14 jak bede juz w domu to sprawdze u siebie te kolory zaraz wysle ci pw
Konik, dla pewności zapytam - a czy podczas próby miałeś odpalony silnik* i światła mijania?
*sam nie wiem czy to konieczne, ale 2 razy tak próbowałem lusterka i działało.
na początku nie a później tak - miałem włączony silnik i mijania. Ja mam lusterko bez gałki na dole a z tego górnego zdjęcia nie dojdę niestety, tez już próbowałem ;-) najprościej będzie chyba wykręcić lusterko, podpiąć w domku do zasilacza i się upewnić że jest sprawne :-)