Moim zdaniem nie zadziała. W tej ofercie jest napisane, że należy aktywować aux w radiu. Żeby to zrobić musimy mieć radio i MMI poliftowe. Ja mam tylko radio z polifta i nie bangla (tzn. Nie mogę aktywować aux.
Wersja do druku
Moim zdaniem nie zadziała. W tej ofercie jest napisane, że należy aktywować aux w radiu. Żeby to zrobić musimy mieć radio i MMI poliftowe. Ja mam tylko radio z polifta i nie bangla (tzn. Nie mogę aktywować aux.
Adapter z allegro nie zadziala w przed lifcie sa trzy wyjscia jesli zalezy Ci na bluetooth:
1. Lutujesz do modulu fm w prawym tylnym slupku taki adapter
https://allegro.pl/oferta/adapter-mo...-x5-9267609224
Na przewodach pradowych zakladasz wlacznik zeby rozlaczac sygnal z bluetooth na radio a ta biala wytczke od adaptera odcinasz i lutujesz przewody do modulu fm tak samo jak przewody od kabla aux
2. Kupujesz tzw zmieniarke cyfrowa taka jak ta
https://allegro.pl/oferta/dension-ga...rMnqV2NCun3u6D
i rozszerzasz wtedy ja dodatkowo o modul bluetooth
3. Kupujesz cala stacje multimediana za 3k
https://allegro.pl/oferta/radio-nawi...wwa-9046212492
Raczej watpie zeby to dzialalo zamiast zmieniarki cd bo wszystko chodzi na swiatlowodzie ale moze ktos sie znajdzie kto kupi i sprobuje, ciekawe czy jak tak pisze to czy jak ktos to kupi i podepnie zamiast zmieniarki i nie zadziala to czy bedzie mozna zwrocic towar i odda kase. Mam kumpla co zaklada car audio i mowil ze probowali roznych rzeczy i to nie dzialalo
Opis jak wlutowac przewody do modulu fm jest gdzies na forum i ogolnie dostepny jak wpisze w google tez powinno wyskoczyc
P.S. Link poprawiony
W E65 musisz użyć zmieniarki cyfrowej na światłowód.
m.in. Dension ma takie w ofercie
@duchu - nie zadziała. Przeryłem się przez nasze i różne zagraniczne fora. Potwierdził mi to również gościu z innej aukcji. Zapytałem również o taki sprzęt, odpisał, że nie zna innego sposobu na montaż w przedlifcie jak wlutowanie się w radio lub Dension. To co na aukcji działa to tylko w poliftach i niezbędne jest aktywowanie AUX.
Sorki, że się wtrącę. Przerobiłem różne opcje z aux w e65. gateway 500 działa. Wlutowanie w moduł fm też. Chociaż można uwalić moduł i nie wszystkie moduły działające już na tym patencie. Nie wykrywają takiego dodatkowego wejścia i słychać zakłócenia radiowe. Do tego jest kilka różniących się płytek w środku chociaż z tak samo wyglądają moduły. Schematy są nie do wszystkich. Jakość dźwięku na tym patencie nie powala. Znalazłem jeszcze naszego polskiego producenta sprzętu audio i testowałem od niego urządzono które miało imitować 1 płytę w zmieniarce. Patencik obiecujacy, bo wpinało się to w światłowód. Niestety ni chu chu. Chyba wszystko przetestowałem co można było. Wywaliłem kupę kasy i stanęło na asku, mmi poliftowym i dodatkowo android nakładka na fabryczne mmi. Koszt spory, ale dzialanie perfekcyjne. Idrive, kiera wszystko śmiga z tym androidem.
Sorki że tak długo.
https://youtu.be/OU3Oszv1jag
Luknij i jak bedziesz zainteresowany to ci napisze co i jak.
Bajeczka. Napisz ile musiałeś hajsu w to włożyć bo pracy to kojarzę że było od cholery.
Dawno to robiłem. Teraz ceny są sporo niższe. W sumie 3000zl za androida. 1000zl ask i mmi po 2006r. 30 zl za filtr sygnał do gramofonu djowskiego. Rozebranie auta to godzina. Podpięcie antka do auta to 15 minut. Jednak dostosowanie kabli trochę zajmuje. Trzeba w kabel sygnałowy (miedzy aux w asku a antkiem) zapiać filtr ponieważ występuje składową Stala na sygnale i są obcięte niskie tony. Z kamera cofania tez sie wchodzi. Kodowanie jeśli nie ma AUX to moment. Wtyczki pasują. Wszystko praktycznie jest kompatybilne. Na filmiku nie miałem jeszcze auxa zakodowanego i testowałem na szybko. Mogę napisać instrukcje, ale przez koszty raczej nikt się tym nie zainteresuje.
Ale androida brałeś gotowego, te które są na allegro i aliexpres?
Szczerze mówiąc to gdybym miał polifta właśnie po 2006 roku to pewnie bym się pokusił na taką inwestycję. Niestety moja jest z 2002 i mocno trzeba by się zastanowić czy warto pakować taką sumę do samochodu już dość leciwego. Zwłaszcza, że mam już prawie 400000km na blacie i ja nie robiłem vanosów hehe
Moja jest z 2004r. I tez mam prawie 400000km. Jak dla mnie wszystko zależy ile będziesz jeszcze bunią jeździł i jak użytkujesz auto. Bo jak dla muzyki tylko to gateway 500. Ale jak walisz trasy albo siedzisz dużo w aucie to warto. Androida brałem na allegro. Ale aliexpres tez spoko. Kupujesz sam wyświetlacz. Wyciągasz mmi. Wypinasz moduł ze starego wyświetlacza, zapinasz nowy wyświetlacz i tyle. Do zestawu jest przelotka całej wiązki z ask do antka. Zapinasz wtyczki, wpychasz na miejsce i zostaje podpiąć kamerę i dźwięk. Dodatkowo ja mam plan (ale zebrać się nie mogę) zrobić nightvision. Kamera na podczerwień i 2 emitery podczerwieni w nerki i zapinasz to do tego antka pod dvr.
Hmm, świetnie to wygląda i widać że działa jak powinno, ale na filmie widać ASK przedliftowe, MMI z oprogramowaniem z przed lifta za to idrive jest po lifcie. U siebie w przedliftowej pozmieniałem ASK i MMI na poliftowe żeby mieć AUX i działa jak należy, czyli część kosztów mam już za sobą. Wystarczy że dokupię androida (mordkę do MMI) i będzie działać?
Jak pisałem wcześniej był to test na szybko na przedliftowym sprzęcie. Teraz jest poliftowe. Idrive jest przejściowy nie poliftowy. Kupując androida załatwiasz sprawę. Zostaje wyeliminować Stala składową.
Składową stałą obcinasz w bardzo prosty sposób - wpinasz szeregowo kondensator, najlepiej foliowy (MKP, MKS) jaką pojemność dobrać, to już zależy od tego jaką chcemy mieć dolną częstotliwość graniczną a to już zależy od impedancji wejścia. W praktyce stosuje się pojemności od 0,1u do 1u jak dasz za małą to może trochę najniższe rejestry obcinać, za dużo to nic się nie stanie, na upartego można nawet 100u elektrolit wrzucić, albo żeby było bardziej "audiofilsko" to szeregowo przeciwsobnie dwa elektrolity.
Wszystko się zgadza. Testowałem i to rozwiązanie. Niestety cos mi nie pykło. Albo miałem graty uwalone. Z chęcią takiego gotowca na jakiejś płytce bym kupił. A jak by był w puszeczce jakiejś to już w ogule. Niestety jest jeszcze jeden problem, o którym nie wspomniałem chyba. Mam zapięty teraz wzmacniacz słuchawkowy na wyjściu, ponieważ dziwek z tego androida szedł za cicho (jak dla mnie). I eliminuje to wszelkie problemy. Oczywiście w androidzie jest ustawienie głośności. Niestety jak się za bardzo podciągnie to przesterowywuje wyjście (kiepski sterownik dźwięku?).
Niskopoziomowy sygnał z niego wychodzi oraz niedopasowanie impedancji wyjścia z wejściową. ASK ma po prostu zbyt niskie wzmocnienie napięciowe na AUX, a to co podłączasz zbyt niski poziom sygnału i zbyt wysoką impedancję wyjściową. Ale to nie problem. Wystarczy zrobić prosty przedwzmacniacz np. na TL072 albo TL074, nawet płytki nie trzeba, lutujesz bezpośrednio do nóżek a całość wkładasz to termokurczki. Wzmacniacz słuchawkowy też może być, ale po co, skoro można prościej i lepiej, choć często bywa i tak, że wzmacniacz słuchawkowy jest również zbudowany wyłącznie na wzmacniaczach operacyjnych. Ale konkretniejsze wzmacniacze słuchawkowe to jednak nieco inne, bardziej złożone konstrukcje.
Kolego, jesteś bardziej oblatany w tym temacie. Ja aż tak się nie znam. Rozumie o co ci chodzi i dal bym rade to poskładać do kupy bez problemu. Ale bez schematu niestety nie bardzo. Jeśli miał byś ochotę mi pomóc to będę wdzięczny. Kupie nawet jak byś mi cos takiego poskładał. Tak, aby były kable z jednej i z drugiej strony. Albo jakiś schemat. Gdzie co przylutować do której nóżki itp.
Zawsze chętnie pomogę kiedy mam czas oczywiście. Tutaj masz gotowca. Przystosowany do zasilania pojedynczym napięciem (takim z aku), sztuczna masa jest, wyjścia i wejścia zabezpieczone przez składową stałą, tylko wzmocnienie wypadałoby zwiększyć, ale to już naprawdę pikuś, w razie potrzeby podpowiem co i jak, ale w dokumentacji też wszystko jest. Zmontowany układ 30zł, ale na twoim miejscu kupiłbym samą płytkę za 5zł (po prawej stronie masz okienko wersja, tam wybierasz) i resztę części dokupił, wybrałbym wtedy lepszy jakościowo wzmacniacz operacyjny, minimum wspomniany już przeze mnie TL072. Gniazda ark są niepotrzebne, lepiej przylutować bezpośrednio przewody. https://sklep.avt.pl/avt3266.html
Lutowania 15 minut, nawet dla laika prosta sprawa, kilka elementów.
Tak trochę z innej beczki. Natknąłem się na cos takiego. Jak komuś nie zależy na radiu i na cd to można w ten sposób podpiąć aux do Aska. Nie wszystkie ścieżki trzeba przeciąć. Tylko te z oznaczeniem (in)
https://zapodaj.net/559d5308780c9.jpg.html
Od razu mówie, że nie testowane. Ale jak ktoś ma starego aska to może przetestuje.
No i oczywiście to tylko teoria. Ktoś bardziej kumaty musi na to spojżec.
Grzebałem w swoim ask, bo wymieniałem końcówki mocy. Te ciemne kwadraty to są właśnie scalone końcówki mocy. Przecinając ścieżki w miejscach wskazanych na tym zdjęciu, trzeba się wpiąć od strony tych czarnych kostek rzecz jasna. Ale trzeba też mieć na uwadze, że wtedy pomijamy kilka ważnych elementów, które ustalają podstawowe parametry wzmacniacza. Ponadto tam są aż i tylko 4 kanały, 2 przód i 2 tył, a gdzie reszta? Jak na to patrzę, to moim zdaniem to zdjęcie jest instrukcją, gdzie wlutować nowe końcówki mocy. Podłączając swojego AUX w miejsca "in" to tak jak napisałeś tracisz radio i cd na rzecz własnego sygnału, ale nie całkiem, bo tylko na tych 4 kanałach.
A wcale nie koniecznie. Podejżewam, że te same kanały wejściowe (in) do końcówek są jednocześnie wyjściem na wzmaga w bagażniku. Wiec te właśnie ścieżki trzeba prześledzić i one na pewno się rozwidlają. Odcinamy przed rozwidleniem i powinno grac wszystko. Kolega na początku wątku wspominał o układzie przepinającym wejścia sygnału. To by faktycznie rozwiązało temat
Siemanko i od razu z góry przepraszam i przyznaję się, że nie przewertowałem tego wątku w celu znalezienia odpowiedzi na moje pytanie. Być może już padła ale zadam je mimo wszystko. Czy ktoś montował może konwerter RCA żeby uzyskać sygnał dla dodatkowego wzmacniacza?
Mam w aucie seryjne nagłośnienie HC i Logic7. Jest bardzo spoko jak na moje potrzeby w zakresie średnich i wysokich tonów. Brakuje mi tylko tego czegoś w postaci cichych ale za razem czystych i wyraźnych najniższych częstotliwości. Nie bardzo mogę sobie pozwolić na eksperymentowanie dlatego chętnie zdam się na wiedzę bardziej doświadczonych w tym temacie.
Pozdrawiam.
Niejednokrotnie.
W Twoim przypadku najlepsze wyjście to pobrać sygnał z subwooferów do konwertera.
Sygnału remote przy wzmacniaczu nie znajdziesz, bo wzbudzany jest światłowodem.
Bodaj przy tunerze radiowym powinien być ten sam sygnał co remote dla wzmacniacza z systemu HIFI, a jeśli nie, to w kostce ASK jest do znalezienia
Pod warunkiem, że wzmacniacz i głośniki w ogóle działają prawidłowo. Jedno i drugie w E65 należy do awaryjnych. Może dlatego brak Ci basu
Bas jest i jak na moje wszystko jest ok. Brak jedynie tego jak by to określić ukłucia dodatkowym ciśnieniem z dużego suba. Remote w moim przypadku tylko zdalne bo wożę żonę uczuloną na dobrą muzykę i córkę, która jeszcze nie czai bazy.
Ale czy podłączenie RCA wyeliminuje mi subwoofer w którego się wepnę czy będzie on działał jak dotychczas?
Podłączenie we wspomniany sposób, pozostawia fabryczne subwoofery i umożliwia podłączenie kolejnego subwoofera do tych RCA.
A konieczne jest pobranie sygnału z subwooferów, bo reszta kanałów jest ograniczona od dołu