szaleństwo , piękinie pięknie , pozazdrościć i gratulować :applouse:
Wersja do druku
szaleństwo , piękinie pięknie , pozazdrościć i gratulować :applouse:
No Mario jeden rzadki głos rozsądku bo większość wciska mi kit że lepiej zostawić stary dwudziestoletni lakier jak dac nowy piękny
Reflektory są np. Helli Lub jakiś TYC dostępny w gordonie, tył również jest produkowany w zamienniku jak ori wg mnie wygląda dobrze.
Tylne to leżaki czy świerza produkcja mają wytłoczkę z rokiem? Troche by było jak w morde jak by pękła bo one lubią mieć mikro pęknięcia i nie raz kupiłem inne bez pęknięć to i tak się pojawiały niedługo.
Halogeny istotnie chwali się ori gdyż zamiennik jest podłej jakości.
Tak samo jak i pozostałe zakupione części. Ale jak mówię na lampy bym się raczej nie zdecydował bo 5700zł to dla mnie kosmos. Być może moje podejście uległo by zmianie gdybym posiadał inne zasoby gotówkowe niż obecnie.
Ale miło się patrzy na takie podejście i chętnie zobacze jak to będzie wyglądać.
A jeśli chodzi o lakier to myślę że ciężko będzie uzyskać świeży przepiękny wygląd samymi nowymi częściami bo co nowy lakier to nowy.
Nie mam przekonania do zamienników których nie znam. Może dlatego że wiem jakie badziewie robi np depo.
A ma być tip top a Hella pewnie dużo tańsza nie jest o ile ma cały zestaw a nie same klosze
Ale pieknie! Szacunek za podejscie. Az otworze browara :)
No i ja podchodzę podobnie że lepiej nowy dobry lakier jak stary z rysami wgniotkami i innymi wadami wieku
Ale żeś zrobił smaka! :-) Idę do lodówki. I ja się napiję! :-D
Jeśli chcemy potrzymać te samochody jeszcze kilka ładnych lat, to pewnie wcześniej czy później i tak trzeba będzie pomyśleć o lakierze. Jak już pisałem - czasu nie oszukamy.
Tylko jak wpadniecie w alkoholizm to nie mówcie potem że przeze mnie :-)
Fajny widok-tyle nowych czesci w jednym miejscu.Gratuluje i zazdroszcze :)
Jak juz skonczysz fure to wypadałoby oddać do jakiegoś studia detailingowego zeby to wszystko odpowiednio zabezpieczyć.
Aż się micha śmieje, może wreszcie i ja się pochwalę złożonym silnikiem kiedyś jak go wreszcie skończę...a na razie z daleka od e32 w delegacji w kraju trzeciego świata, ale jest internet chociaż :)
Krzysiek, czyli po tych wszystkich zabiegach kniec z piciem wódki na tylnym siedzeniu? Waldek i Karol będą niezadowoleni :D
Twoje podejście do auta robi wrażenie, ja po montażu tych wszystkich części bałbym się wyjechać na ulice. Nie myślałeś nad jakimś dodatkowym ubezpieczeniem auta?
No raczej koniec z chlaniem :-(
A co do dodatkowego ubezpieczenia aut nie ma chyba nic takiego. Jeżeli ktoś zna takie ubezpieczenia niech pisze w temacie z chęcią się dowiem co i jak
Z tego co wiem co można najwyżej osiągnąć dla naszych E32 to dodatkowe ubezpieczenie szyb i opon.
mozna wykupić AC na stare auto ( powyżej 10 lat ), pytałem jakiś czas temu w Warcie , całość wyliczyli żeby nie skłamać na 3800zł
AC można wykupić na samochody do 15-stu lat, czasami przy indywidualnej negocjacji na 16-sto latka, jednak jest to bez sensu... chyba, żeby ktoś zaliczał co roku jakąś grubą szkodę :D składka za takie ubezpieczenie może przyprawić o ból głowy :D
Składka jak składka pewnie suma ubezpieczenia niższa jak składka:-) a szczerze bardzo bym chciał ją ubezpieczyć bo kasy w nią poszło co nie miara przez te 5 lat
jeszcze jest kwestia tego że podczas wypadku nie z Twojej winy wycena auta przez ubezpieczalnie będzie pewnie żałośnie niska w porównaniu do poniesionych kosztów.
Teoretycznie auto można ubezpieczyć do 12 roku eksploatacji. Praktycznie jest tak, że ubezpiecza się wszystko co jest w miare dobrym stanie. W przypadku ubezpieczenia E32, wartość według katalogu EuroTax to około 4000zł, więc i składka nie będzie duża.
Co do auta, to nie mogę się doczekać efektu finalnego :)
no właśnie a 4000zł to nie stykną na same hamulce jakie zamontowałem a gdzie samochód????
ja bym go chciał ubezpieczyć np na 50 000zł
Myślę, że nie ma takiej możliwości, ale jeszcze się upewnię i dam znać.
Kiedyś robiłem AC na starsze auta i PZU akurat wymagało tylko wycene od rzeczoznawcy - wtedy koszt 300zł . Znajomy robi odbudowe porsche, też będzie chciał robić wycene, bo auto bedzie miało ok 100tyś wartość, teoretycznie !?
A no i tylko AC z gwarancją kwoty w razie kradzieży czy kasacji, bo inaczej dostaniesz jakieś grosze.
Może zamiast gdybać - bo nigdy PZU nie zrobi ci sumy ubezpieczenia 50 tysięcy na tak stare auto, przejdźmy do rozwiązania twojego kłopotu...
Ktoś na forum bmw-klub opisywał całość swoich przejść z rejestracją na zabytek itd., jego e32 to też było 740ia - wycena rzeczoznawcy 11800 euro (z tego co pamiętam ale na pewno powyżej 11 tys. euro). Tylko, że nie wiem jak to się ma do AC, nie pamiętam dokładnie, wiem, że wycena samochodu była wysoka, co obejmowała - nie wiem, pisał, że towarzystwo ubezpieczeniowe w razie wypadku będzie brało pod uwagę tą kwotę - może to jest jakieś wyjście
To jest jednak teoria, natomiast wracając na ziemie, do naszej "zielonej wyspy" - nawet jak jakimś cudem uda ci się ubezpieczyć ten samochód na kwotę 50 tysiecy i (odpukać) coś się stanie (kradzież, wypadek z twojej winy itp.) to Towarzystwo Ubezpieczeniowe będzie się broniło RĘKAMI I NOGAMI przed wypłatą chociażby POŁOWY tej kwoty za taki samochód...
Chyba, że masz własnych lub sam jesteś prawnikiem to możesz się bawić ale to szkoda czasu i pieniędzy wg mnie.
A jeżeli już na taką kwotę chcesz ubezpieczyć stare auto od razu skreśl z listy PZU ;) podobnie jak jakieś liberty direct, MTU, Tuz'y, proamy itp. - te tanie to są dobre do OC, bo oc nie obejmuje ciebie
Jeżeli już to szukałbym pomiędzy takimi jak:
Compensa
Ergo Hestia
Axa
Generali
Allianz
bo są w miarę rzetelne
Ale tak jak wyżej napisałem, w przypadku wypadku lub kradzieży, nie chciałbym być w twojej skórze starając się o takie odszkodowanie :D
Ja probowalem w allianz, tez cos takiego sie nie uda..
Ja jakoś zawsze stawiam na PZU - zawsze płącą najlepiej, reszta to masakra- jak dla mnie. A dużo słysze wokoło .
Aldik - Słyszeć można wiele, ja co chwile słyszę ze towarzystwa ubezpieczeniowe NIC nigdy nie wypłacają co jest nie prawdą i chyba każdy się z tym zgodzi... zajmuję się ubezpieczeniami, owszem, PZU wypłaca - tylko do jakiej kwoty ? Bo jeszcze nie spotkałem się, żeby nie było problemów z wypłatą z PZU kwoty wyższej niż 10000 zł... Bo przyznam, że do 2000-3000 zł faktycznie wypłacają dość szybko.
Poważnie, takie sumy to jest porażka w tak starym samochodzie - po prostu luka w całym systemie ubezpieczeń w Polsce, może w Niemczech coś takiego istnieje.
Ale ogólnie tak jak mówię, powiedzą ci kwotę zaporową za ubezpieczenie (i to na indywidualnych warunkach), a jak przyjdzie co do czego to nikt ci nie wypłaci takiej kasy za e32 - będą dochodzenia, analizy itd. i cały czas sprawa będzie w toku niby i kasy jak nie będzie tak nie będzie, po prostu.
Ja sie własnie sądze z UNIQ bo wypłacili około połowe tego co powinni. Każdy ma swoje "dane" - ja wierze w pzu, wiadomo że każda z ubezpieczelni szaleje i robi wszystko aby nie wypłacić, ale Oni robią to najdelikatniej - inni idą całkowicie po bandzie.
Jak Towarzystwo Ubezpieczeniowe gdzie jest najwięcej przekrętów, łapówek i w dodatku powiązane z ZUS'em może być przyjazne dla klientów ? ;o
Teoretycznie nie może :D Ale teraz zastanów sie do kogo należy reszta ubezpieczycieli i jak tamte działają :D
dobra odpuśćmy temat który ubezpieczyciel jest fajny skupmy się czy w ogóle mozna jakoś zabezpieczyć taki samochód
trzeba podzwonić i popytać - tyle ;) Ciekaw jestem jak to wygląda. Ja pamietam że nie miałem z tym problemu ale chodziło wtedy o hmm 13 lenie e38. W sumie moje e65 też juz teraz tyle ma, ale ja mam ciągłość.
Piękny samochód jak i podejście ;) Autorytet. Pozdrawiam
dzięki staram się jak moge
a co do autorytetów jest tu sporo osób które mnie przewyższa wiedza o e32
z racji, że za 2-3 dni odbieram maszynę z powrotem w końcu to czekają na nia prezenty z racji długiej rozłąki :D
oponki bo stare miały już po 4-5mm a to już nie jest dobra ilość mięsa na wodę na drodze w aucie bez kontroli trakcji i ze szperą
http://images69.fotosik.pl/821/ef945712a1f85d79med.jpg
kupiłem kompletne sprzęgło mimo, że "stare" ma rok i działa tip top ale wyjaśnię nastepnym zdjęciem
http://images69.fotosik.pl/821/25ff34fcb7a12c18med.jpg
a musiałem bo kupiłem nową dwumasę i dzięki kupnie sprzegła do kompletu kolega dał mi dobry rabat na całość
http://images70.fotosik.pl/820/cc3ea1b8ecd6d6f5med.jpg
potem jeszcze tylko rury z nierdzewki w miejsce standardowych w wydechu i koniec modów na bieżącą chwilę
No dobra... Widać metę... I co Ty później będziesz robił? :D
jak to co zbierał kase na kompresor heheheheheh
Hehe...Zdzira Ty to stuknięty jesteś :) ...Maniak...Szacun Brachu...szacun...
ojj stuknięty zaraz dwumasa była stara i tyle a oponki się zużyły stare :)