AD1 Dojrzeć to idzie tylko przy podniesionym aucie i zwalonym kole.Cytat:
Zamieszczone przez tgracing
AD2 Moja pierwsza myśl to opony
Wersja do druku
AD1 Dojrzeć to idzie tylko przy podniesionym aucie i zwalonym kole.Cytat:
Zamieszczone przez tgracing
AD2 Moja pierwsza myśl to opony
Też tak myślałem ale po wymianie oleju w wspomie na właściwy (bo był zalany dextron), ten objaw się znacznie zmniejszył, bo występował przede wszystkim dużo częściej. Teraz się to zdarza dużo rzadziej. A jeżeli chodzi o opony to by to znacznie narastało przy większych prędkościach (ponieważ ten dźwięk to coś w stylu wyjących zimówek, nie zależnie czy jedziesz po niemieckim 'autobahanie', czy po polskich koleinach.)Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Podepnę się pod tmt, nie znalazłem nic więcej.
U mnie problem ze wspomaganiem pojawił się niedawno jak były te mrozy.Rano ciężko było skręcic kierownicą i przy połowie pełnego obrotu coś mi styka w kierownicy.Jak auto jest nagrzane to problem znika.Jedynie rano po nocnym postoju
Według mnie zimny olej, który dodatkowo może być już stary. Wymień i wtedy oceń.Cytat:
Zamieszczone przez monster007
Witam,Panowie mam problem w min E38 samochód myszkuje po drodze a wspomaganie (servotronic ) działa tak samo lekko na postoju jak i przy 150km/h i ciężko jest samochód utrzymać na drodze, wymieniłem cale zawieszenie przednie i tylnie, dokręciłem śrubę na servotroniku i nic, jedynie, gdy wypnę wtyczkę od serwotronika ( przy lewym kole) wspomaganie zaczyna ciężko chodzić i można jeździć. Pozdrawiam
Prezes626, czy servotronic miałeś od początku czy dokładałeś? Może masz uszkodzony GM3 albo nie dochodzą do niego sygnały o prędkości? Komputer prawdę Ci powie.
Serwotronik mam od poczatku, byłem na diagnostyce nie mam błędów, co to jest GM3?
w BMW w M-cars Kraków powiedzieli mi ze wszystko jest Ok, Jeździłem kolegi autem prawie takim samym i zupełnie inaczej się prowadzi. Zresztą to nie normalne żeby samochód nie można było utrzymać na drodze bez ciągłej korekcji kierownica toru jazdy.
A jaki masz rozmiar kół i czy masz dobrą geometrię?
GM3 to sterownik obsługujący między innymi servotronic. Więcej szczegółów znajdziesz na forum.
Mam 235/55R17 ( orginal felgi ) geometrę ustalwialem w BMW , wiec powinna być ok. Tylko, dlaczego tak jest jak się wypnie ta wtyczkę ze wszystko jest Ok (według mnie).
Bo wtedy nie masz sterowania zaworkiem w przekładni. Czy tak jest dobrze, to faktycznie sprawa subiektywna. Kierownica kręci się dość ociężale, szczególnie na postoju. Tak jak napisałem wcześniej, to GM3 staruje servotronikiem. Warto oprócz odczytania błędów przyjrzeć się LiveData - widać wtedy, czy sterownik GM3 otrzymuje niezbędne sygnały o prędkości i co się dzieje z natężeniem prądu sterującym zaworkiem.