Do 730d Mobil LT 71141, taki będę kupował, jest jeszcze ravenol 5/4HP,
własnie kupiłem zestaw uszczelka i filtr MANN za 76,80 zł :) więc cena atrakcyjna.
Wersja do druku
Do 730d Mobil LT 71141, taki będę kupował, jest jeszcze ravenol 5/4HP,
własnie kupiłem zestaw uszczelka i filtr MANN za 76,80 zł :) więc cena atrakcyjna.
Kupiłem... w sensie że właśnie jedzie kurierem i jutro chyba będzie.
Jak działają wasze steptroniki ? Zmiany biegów są odczuwalne ? bo ja już jestem przewrażliwiony i wmawiam sobie że ze skrzynią jest coś nie tak.
To zależny jakie kto ma odczucia, u mnie z 1 na 2 czuć zmianę, czyli takie jakby spowolnienie auta po wciśnięciu sprzęgła na manualu (gdzieś na amerykańskim forum czytałem, że 5hp24 ma jakiś specjalny system który podczas zmiany biegu obniża moment obrotowy), od dwójki w górę przy normalnej jeździe bez ciśnięcia gazu na silę to już tylko na obrotomierzu widać chyba, że jedziesz po drodze równej jak stół to wyczujesz zmianę.
Weź pod uwagę, że to jest automat hydrauliczny, a nie jakaś bezstopniowa skrzynia więc zawsze wyczujesz zmianę biegu. Jeśli nie szarpie i nie masz kopnięcia przy zmianie biegów to nie ma się czym martwić.
Warto też zmieniać olej, bo zużyty przepracowany olej traci swoje właściwości i nagrzewa się do temp wyższej niż nominalna co powoduje przypalanie się tarczek ciernych.
Wracając do tematu oleju:
Czy ktoś kupował w ap-oil lub petrostar 10l oleju rozlewane z bańki 20l?
warto taki kupić (chyba nie wleją lotosa), czy może butelki 1l?
http://allegro.pl/mobil-atf-lt-71141...543588273.html
http://allegro.pl/mobil-atf-lt-71141...497149029.html
Wnioskuję że skoro chcesz kupić 10l to będziesz robił wymianę statyczną, nie lepiej zajść Ci do sklepu motoryzacyjnego i kupić od ręki, pewny towar? U mnie w okolicy kupowałem litr po 29zł, a do statycznej potrzeba Ci nie więcej jak 7 l, warto ryzykować zakup rozlewanego nie wiadomo czego i z czego? I zaoszczędzić przy 10 l koszt raptem jednego litra? No ale Twój wybór, pozdrawiam :)
Dzięki. Własnie jak zdejmę miskę to będę wiedział jaka metodą wymienię olej. Jak nie będzie dużo syfu to odepnę przewód chłodnicy i wyposzczę tez z konwertera.
Bardziej tez skłaniam się ku mobilowi ale zastanawia mnie Ravenol chociaż rożni się trochę parametrami od Mobila
Mobil ATF LT 71141
cSt przy 40 stC ..........................37,2
cSt w 100 stC ..............................7,4
Wskaźnik lepkości ASTM D 2270 ................168
Gęstość w 15 stC kg/l, ASTM D 4052........................ 0,855
Ravenol 5/4HP
Gęstość przy 20 o C g/ml.............................................. 0,847
Lepkość przy -40 o C mPas(cP) ......................................<17900
przy 40 o C mm 2 /s................................................. .....31,8
przy 100 o C mm 2 /s................................................. ....7,1
Temperatura zapłonu COC ..............................................160
Temperatura krzepnięcia o C............................................ -42
jaki masz przebieg ?? moim zdaniem przy wiekszych przebiegach trzeba juz myslec o 5w40 lub 30 takie jest moje zdanie moge sie mylic , nawet w serwisie u wyzy tez tak powiedzieli tylko ze bardzije sklaniaja sie do 5w30 , mysle ze bieda sie nie stanie