I to jest właściwa temp. dla tego silnika?
Wersja do druku
A co to jest właściwa temperatura?
W M62 ze względu na ekologię podnieśli temperaturę pracy. Wiadomo co się dzieje z uszczelkami, gumą, plastikami w wysokich temperaturach...
JA każde swoje M62 przerabiam na 85 stopni, znam kilkanaście innych samochodów w których także jest to zrobione. Kończą się problemy z pękaniem węży, rozwalaniem chłodnic itd. Szczególnie chwalą sobie ludzie z automatem, który chodzi płynniej dzięki niższej temperaturze oleju.
To albo ja mam w moim M62 zmieniony termostat na 85C, albo jest cały czas otwarty. Po nagrzaniu i bez względu na styl jazdy temp. płynu kształtuje się pomiędzy 92-97 stopni...
dray czy mógłbyś opisać lub podesłać link do opisu w jaki sposób zamienić elektryczny termostat na zwykły w M62?
Dray posiada wiedzę w jaki sposób zrobić taki "tuning" i jest 20" mniejsza temp, ale czy ją zdradzi - myśle, ze nie bo jest to słodka tajemnica mechanika ;)
ratovnik, Ty masz m62TU?
Termostat 85 stopni do M62 trzeba znaleźć sobie w ETK i kupić (e31).
Jeśli nie mamy vanosa wszystko jest p&p, jesli mamy vanos przekladamy sam termostat bez obudowy i tyle.
Obecnie mam błąd połączania z termostatem (wtyczkę wymieniałem jakiś czas temu, teraz sporadycznie błąd powraca, pewnie kostka termostatu ponownie zaśniedziała). Odłączę wtyczkę z ciekawości i zobaczę jak wówczas :)
Póki co po nagrzaniu silnika temp. mam od 93 do 96, czasami 97, więc jest gitara :)
I już wszystko jasne czyli uszczelka pod głowicą auto już stoi u mechanika i w tygodniu będzie gotowe. Ale teraz mam pytanie kolega dray pisał o termostacie np. od e31 który ma temperaturę 85 stopni może ktoś podpowiedzieć gdzie taki dostać oprócz ASO i czy naprawdę podejdzie on do m62b44 bez żadnych przeróbek? I jeszcze jedno pytanie żeby nie zaczynać nowego tematu. Chcę dolać oleju do skrzyni czy może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić i jaki olej kupić do m62b44 automat 1996r. Skrzynie jak na razie chodzi ok nieraz może lekko szarpnie i przy zimnym aucie trochę przeciąga biegi nie chcę wymieniać oleju bo nie wiem czy kiedyś był wymieniany tylko chcę zrobić dolewkę. Dzięki