-
Nie sądzę. Ta propaganda o zatykaniu filtrów była po to, żeby wprowadzić nowy produkt na rynek. Stosowałem nulon w kilku samochodach i efekt był widoczny i odczuwalny po kilkunastu kilometrach. Większość reklamowanych obecnie środków bazuje jedynie na efekcie placebo.
Co do kanałów w Vanosach, to czy są mniejsze niż inne kanały olejowe ? Pewnie nie, więc środek może jedynie zwiększyć ich żywotność. Rozbierałem silnik swojego malucha i widziałem powierzchnie pokryte tym środkiem. Nawet nie masz pojęcia, jak są śliskie. Próbując usunąć teflon szmatką, tylko się zmęczyłem ;-)
-
Mnie cały czas ciekawi opinia osoby, która wlała to do M62TU
-
No właśnie nigdy się nie dowiesz, chyba, że sam wlejesz ;-) Silnik M62TU wyszedł bodaj w 97-98 roku ? Od roku 92 Nulonu już w Polsce nie było. Napisz na jakimś australijskim forum (jeżdżą tam chyba beemkami ?)
Z tego, co wiem, środek jest bardzo popularny tam.
-
Gdyby znalazła się grupa osób chętna zasponsorować 10tysiaków na wymianę silnika to wchodzę w to :)
-
Kicha i nic więcej reanimacja trupa jakimś środkiem śmiechu warte,albo naprawić to co zepsute i tyle jak można płynem naprawić motor hehe, kompresja do góry wszystko na + i pewnie jeszcze lód na dodatek,ludzie albo motor działa ,albo jest śmietnik,albo naprawa, ale nie żadne płyny działające jak woda święcona.
-
Oczywiście masz rację ;-)
-
1 załącznik(ów)
Wlasnie mi przyszedl olej od Helmuta i Jurgena z Aachen.
Taki sam moj brat wlal do Subaru Outback, zobaczymy czy Ruskie mieli racje ze to najlepszy olej.
Załącznik 5668
-
Który olej wybrać do m62tu? Mam teraz Motul Specific LL-04 ale gdzieś na forach widziałem, opinie że Motul X-clean tańszy i lepszy? Prawda to? Oczywiście mowa o syntetyku
-
Pytanko apropo topica.
Czy mogę zalać pełny syntetyk do silnika, któremu w zeszłym roku zrobiono krzywdę i zalano go mineralnym mobilem? Nadmienię, że jednostka to 2.8, przejechała na mobilku może 6tkm i ma nalatane 240 tkm. Sklaniałem się dla próby do semi, ale czytam w tym temacie, że to uszlachetniony mineral. Czy taki zabieg ma rację bytu? No i może jakieś wskazówki jak dokładnie zlać olej, przed zalaniem potencjalnego pełnego syntetyka?
Pozdrawiam
-
Oczywiście - jeśli silnik jest zdrowy tzn. nie bierze oleju, to lej śmiało.
Lepszy olej nie zaszkodzi przecież. Wal od razu pełny olej syntetyczny.
Ja zalałem u siebie syntetyk i zaleję na następną wymianę również syntetyk.
EDIT: A czy Nulon to nie odpowiednik naszego ceramizera?
Ach, i napisałem do Australii. Może coś napiszą (tak z ciekawości)