Tuczi nie wiem czy dokładnie przeczytałeś mojego posta - OSOBIŚCIE brałbym boscha, skoro kolega Godles pisze o zamienniku to wkleiłem mu linka. Proste.
Widać wiesz mało.
Wersja do druku
tuczi a co sądzisz o uniwersalnej sondzie bosch-a? montowałem kiedyś do e30 ale na dosłownie 2gi dzień sprzedałem. pod nogą czułem poprawe znaczną mimo że latała na lpg..... różnica w cenie była około 100-130zł uniwersalna jak dobrze pamiętam 180zł oryginalna do e30 z wtyczką 300-320zł. podobno to ta sama sonda tylko bez wtyczki z tąd jej uniwersalność.... prawda to czy bajka? wtyczkę przełożyć to nei problem a 100zł w kieszeni to już jakaś oszczędność
Przepraszam, rzeczywiście za bardzo skupiłem się na drugiej części odpowiedzi., jednak doradzanie kupna takiego zamiennika jest błędne.
To nie jest takie proste ponieważ tych przewodów nie powinno się lutować, dlatego wydanie tych 100zł więcej nie będzie takie drogie w perspektywie kupna sondy uniwersalnej, a potem i tak kupienia drugiej, dedykowanej.
hhhhmmmm...... tam nie lutujesz.... ucinasz ori gniazdo w aucie.... idostajesz nowe gniazdo i wtyczkę od bosch-a... uzgrajasz na aucie gniazdo i na sondzie wtyczkę bez lutowania i dziąła to tak jak zwykła ori wtyczka tylko że kształt inny....
Zrób jak uważasz.
no więc tak.... wydech zrobiony.... kolejne 500zł poszło ale jak cicho i przyjemnie się jedzie.... do tego wymieniony olej silnikowy i filtr oleju. zamówiony filtr powietrza i kabinówka. Diagnostyka komputerowa na plus. Żadnego błędu wszystko sprawne włącznie z sondą (dzięki bogu). małymi krokami zmierzam do finału walki z mechaniką (podstawową). I na tym chwilowo koniec bowiem fundusze się skończyły....
Benzyną czuć po odpaleniu nie dlatego że sonda nie działa lecz..... skacze gdzieś iskra albo jest słaba i nie przepala. Cały układ zapłonowy mam już nowy. Może w sobotę uda mi się ogarnąć zapłon luz zaworowy (uszczelka nowa elring) i zawias przynajmniej przód. Do zrobienia pozostają w dalszym ciągu hamulce.... tłoczki stoją z przodu i z tyłu (od wewnętrznej strony nie hamuje). Biorąc pod uwagę że kilka rzeczy było nieplanowanych albo było droższych niż zakładałem mam braki finansowe do LPG.... mam nadzieję że uda się je jakoś załatać bo bez LPG i tak nie dam rady pojeździć bo mnie zje cena paliwa :(
znalazłem też coś co mnie trochę zmartwiło.... ognisko rdzy.... na dole drzwi kierowcy.... musze coś z tym zrobić ale chyba po zimie dopiero i 2 małe mniejsze od małego paznokcia wypryski na tylnym błotniku na rancie. Gdzie można kupić oryginalny lakier (odcień) zby później porobić sobie zaprawki?
jaki wydech założyłeś?gdzie kupiłeś?też mam teraz to w planach :) katy masz czy już wycięte?
wydech to zamiennik. taki jak na alle jest. miał być inny i używka ale okazało się że to z e30 więc nie pasował. podwójne końcówki polerowane ma ale firmy Ci nie podam bo nie pamiętam (kupiłem u tłumikarza). na allegro są takie po 260-300zł nowe. z motażem obejmami wieszakami itp policzył 500zł.... jak bym kupił na alle pewnie wyszło by mniej ale nie chciałem się bujać i znowu tracić czas..... katów już nie ma (poprzednicy się go pozbyli).
A tak z nowych odkryć w aucie.... olej nie był wymieniany w silniku od..... 2007r..... filtr knecht-a z października 2006r a filtry długo nie leżą raczej. olej czarny i śmierdzący.... nie wiem jak można przez tyle lat jeździć i oleju nie wymieniać....
Jak wam nie łapie to znaczy że być może macie za wysoko pompkę w korytku w baku albo z niego wypadła. Możecie się śmiać ale ja kupiłem kiedyś jakąś polską pompkę do 735 z 2 letnią gwarancją nie było to jakieś zupełne no name ale nazwe też już zapomniałem coś na M kosztowała 100zł i miała fabryczne parametry.
Sonda zamiennik albo od razu ci zdechnie albo padnie po dwuch miesiącach Zavoli ty masz boscha za 200zł którego założyłem miesiac po kupieniu noname za 60....
W mojej nowy bosch niby odpowiedni po numerach niestety zdechł po 3 mies i nie zachowałem paragonu była to sonda bez wtyczki od interkarsów, Teraz kupię sonde o numerze 0 258 005 313 z wtyczką i zachowam fakture jest to oryginalna sonda taka jak o numerze bmw 11 78 1 720 537 i kosztuje w ic w okolicach 300zł jeśli kupować do M30 pewną sonde to tylko tą. Można bawić się w jakieś NTK albo BOSCHE uniwersalne nawet po 99zł ja po dwóch wpadkach mysle ze to jak wyżucenie pieniędzy bo albo od razu albo za niedługo czeka cie i tak oryginał jak należy i lepiej kupić za tą kwotę sobie coś albo do samochodu. Nie twierdze ze sie nie uda z innymi ale ja poprostu juz sie przewrazliwilem i nie ufam w takie oszczednosci.
odpukać sonda działa..... zero błędów na kompie... powiem szczerze.... myslałem że będą jakieś a tu jaka miła niespodzianka....