Krzyżak wału albo luz w moście. Tak na chłopski rozum każdy element napędu, który złapie luz, będzie dawać taki dźwięk. Dając z D na R albo odwrotnie zmieniasz kierunek obrotu wału, więc wszelkie minimalne luzy muszą się "skasować" na nowo.
Wersja do druku
Krzyżak wału albo luz w moście. Tak na chłopski rozum każdy element napędu, który złapie luz, będzie dawać taki dźwięk. Dając z D na R albo odwrotnie zmieniasz kierunek obrotu wału, więc wszelkie minimalne luzy muszą się "skasować" na nowo.
A możesz mi określić na zdjęciu ze str 2 tego wątku gdzie ten krzyżak (jaki numer), ewentualnie podpowiedzieć czym skasować ten luz na wale?
Łącznik wału na bank chinola wsadzili i dlatego tak jest. Ja bym kupił porządny i jeszcze raz go wymienił.
I myślisz że taki chinol nawet przez chwile nie zniwelowałby tego metalicznego dźwięku? to co kupić oryginał czy możesz polecić cos sprawdzonego?
Mechanik nasmarował wieloklin na łączeniu połówek wału, a czy sprawdził i wymienił smar na przegubie kinetycznym przy dyfrze?
@yaz "Mechanik nasmarował wieloklin na łączeniu połówek wału, a czy sprawdził i wymienił smar na przegubie kinetycznym przy dyfrze?"
Mechanik nie zaglądał w ten przegub kinetyczny koło dyfra. Powiedział ze jest on zakryty i go nie ruszał, wymienił tylko ten przewód elastyczny gumowy od strony skrzyni i nasmarował wieloklin. Powiedział ze wszystko się tam sztywno trzyma i można jeździć. A czy od takiego stukania cos się może stać czy ewentualnie można tak jeździć normalnie?
Ja miałem przypadek opisany TUTAJ.
Jeden z forumowiczów napisał, że u niego na przegubie i na łączeniu smar został wymieniony i stuki ustały.
U mnie przy takich samych objawach pomogła wymiana łącznika elastycznego na oryginalny. Dziwne, że u ciebie nie słychać różnicy.
Lemforder lub ostatecznie Meyle.