:sarcastic:
Wersja do druku
kolego dobrus masz pełną racje skoro bmw mówi nie zmieniać i zf mówi nie zmieniać to jakiś kazio powie żeby zmieniać hahaha ,oczywiście jeśli będzie to fachowa wymiana dynamiczna to pewnie nie zaszkodzi ,kolega boss nie wie pewnie że każda ładowarka i każda spycharka (oprócz rosyjskich) ma sprzęgło hydrokinetyczne i skrzynie na tarczkach
Muszę przyznac że sam byłem skołowany "studiując" forum odnośnie wymiamy oleju ASB. 1,5 roku temu kupiłem 5HP19, oczywiście będąc pewnym że olej nigdy nie był wymieniany a skrzynia działa poprawine mimo prawie 250t km, sam juz nie wiedziałem czy wymienić czy jeżdzić aż "padnie". Myślałem żeby dać do ASO BMW na wymianę ale jako ze BMW nie wymienia oleju bo nie trzeba(ale oczywiście jeśli chcę to wymienią:)) to pewnie nie mają pojęcia jak to się robi więc dałem sobie spokój z ASO. Do "zwykłego mechanika" też dac się bałem bo pewny byłem ze wymieni ale jeśli po tym padnie skrzynia to napewno nie byłaby to jego wina(wymienic w końcu każdy może-nawet ja, ale właściwie to juz nie każdy:)) Natrafiłem w końcu na forum na wspomniany wcześniej serwis ZF w Dortmundzie. Tydzień temu odwiedziłem ten zakład i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony:) Olej miałem czarny, opiłków na magnesie w "normie", wymienili masę różnych "wentylków", "gumeczek", "kulek" i oczywiście olej (7,5l). Zaraz po serwisie (trwał ok.4 godz.) powrót do domu (niecałe 900km) po niemieckich i duńskich autostradach(zasadniczo wycisnąłem wszystko z mojego bądzcobądż skromnego silnika) i skrzynia chodzi jak trzeba:) Myślę że mam teraz pewność że mam dobrą skrzynię więc oczywiście olej będzie zmieniany co 60-80t km i myslę że skrzynia posłuży mi jeszcze długie lata:) Więc moje zdanie na temat oleju w ASB jest, oczywiście że trzeba wymienić tylko że jeśli nie wie się jak (i nie ma się ochoty eksperymentować ze swoją ukochaną 7er:)) to lepiej powierzyć to zadanie profesjonalistom, kosztuje to ostatecznie mniej i ma się spokój ducha podczas eksploatacji.
Nie rozumiem w ogóle tej kłótni. Jedni wolą blondynki a drudzy brunetki. Jedni będą wymieniać olej w ASB a drudzy nie będą tego robić choćby "nie wiem co".
Argumenty obu stron zostały wypisane, każdy jest dorosły i potrafi wyciągnąć wnioski. Wydaje mi się, że teraz to już tylko bicie piany...
kolego piter tylko czy po wymianie tego oleju zauważyłeś poprawe pracy skrzyni ,czy myślisz że gdybyś nie zmienił to skrzynia padła by z powodu starego oleju, czy masz teraz pewność że jeśli będziesz wymieniał olej co 60tkm to asb będzie latać 1mln km, kolego czarny olej w asb nie jest normalnym zjawiskiem przy sprawnej skrzyni normalnie eksploatowanej nawet po 300tkm olej ma być jak nowy
dokladnie, Piter zapewne Cie to nie pocieszy ale jak olej miał czarną barwę to juz jest po ptakach - sprawdzone wielokrotnie . coś w twojej skrzyni bylo/jest nie tak.
A co w przypadku gdzie wspomniany ZF zaleca wymianę przy 60tkm, producenci samochodów tacy jak Audi, Porsche, Jaguar podtrzymują te zalecenia, a BMW jako jedyna twierdzi, że oleju wymieniać nie trzeba?
BTW, dla BMW całe życie E60 i skrzyni 6HP26 to 160tkm, więc nic dziwnego, że nie zalecają wymiany oleju w skrzyni
a myślisz kolego cursor że bmw wyssało to sobie z palca przecież taka wymiana to woda na ich młyn przecież większość urzytkowników robiłoby wymiane w aso
Skrzynia działa po wymianie "trochę" lepiej. Jako że przed wymianą wszystko raczej było ok, tylko pomiędzy 2a 3 na zimno było wyczuwalne "lekkie szarpnięcie" a po wymianie owo "szarpnięcie" zostało wyeliminowane to mam nadzieję że to była wina oleju. Co do barwy oleju to na moje pytanie w serwisie czy ów "czarny olej" to o czymś świadczy usłyszałem że przy tym przebiegu to nie jest zaskoczenie więc mam nadzieję że nie jest to zwiastun "przyszłej martwicy skrzyni" ale życie pokaże... Przedmną w ciągu 3 tygodni kolejna trasa (jakieś 5t km) więc zobaczymy jak bedzie sie sprawować chodź prawdę powiedziawszy byłbym bardzo rozczarowany jeśli by mi skrzynia "zastrajkowała" w ciągu przyszłych kilkudziesięcu tysięcy km :)
A więc zostawialiby kolejne pieniądze w ASO, więc w czym problem?
Z niewymienianiem oleju w skrzyni jest jak z laniem Castrola do BMW. Jedni będą tak robić bo producent tak zaleca inni wybiorą drugie rozwiązanie z jakiegoś powodu
jędrek, dobrus czy prawidłowa wymiana olej w skrzyni zaszkodzi jej? Ja myślę, że nie, w innym przypadku wymiana oleju w silniku też miałaby mu zaszkodzić, a skoro jedno i drugie nie szkodzi w to w czym problem. Nie są to wasze pieniądze na olej i ew. robociznę, jak ktoś chce wymieniać to nikomu nie zabronicie i nie przekonacie go do swoich racji. Ja uważam, że lepiej zmienić olej jak zaleca producent i być stratnym koszt wymiany oleju, niż móc być stratnym koszt remontu skrzyni.