dzieki za info. wiec wsadze bez lcd narazie.
Wersja do druku
dzieki za info. wiec wsadze bez lcd narazie.
Auto normalnie pali i jeździ bez licznika.
no już poskręcałem i wsadziłem...
wstrętnie wygląda bez LCDka...
Na znanym portalu aukcyjnym są po 50 z przesyłką.
tyle że w opisie jest że są termozgrzewalne.
ktos wie co i jak z tym termozgrzewaniem? jest jakiś patent na to?
w opisie powyżej nie ma nic o grzaniu taśmy, no ale w tym opisie to udało sie oryginalną taśmę odratować...
W linku co podałeś jest nowa taśma założona. Widać to na zdjęciu. Taśma jest jednokrotnego użytku. Nie można jej użyć ponownie po oderwaniu.
Można nową przykleić bez grzania ale jest jeden warunek. Nie ma pewności że to wytrzyma dłuższy czas.
seban masz rację. przejrzałem opis jeszcze raz i tak się zasugerowałem tym czyszczeniem lcd i pcb że przegapiłem nową taśmę, a nawet starą na stole widać na dwóch fotach poniżej.
widziałeś gdzieś opis / filmik jak to grzać ?
Mam warsztat elektroniczny dość przeciętny, jest kilka lutownic, hotair więc jest czym grzać.
Tylko jak to grzać? może lepiej nie grzać tak jak ten w opisie m5?
Rozumiem że taśma jest pokryta jakimś termoplastycznym klejem, więc może punktowo sobie podotykać lutownicą aby tylko ją zapozycjonować i złapać (tam gdzie nie ma ścieżek) ?
Odgrzebię dla potomnych. MOJE PRZEMYŚLENIA poparte jedną porażką i jednym sukcesem.
zachęciłem do przeczytania? a więc po kolei.
kumpel poprosił mnie abym jemu też zmienił taśmę w lczniku wg tego opisu co powyżej. Spoko - mi się udało - dlaczego by mu nie pomóc.
Wszystko poszło gładko - w koncu robie to już drugi raz, licznik dziewiczy więc nie trzeba czyjegoś partactwa poprawiać. Taśma założona, zegary poskłądane w mniej niż jeden browar. no to do auta. I ZONK.
Żadnej poprawy. Dalej 70% pikseli martwych.
WTF? rozbieram po raz drugi, i teraz coś czego nie przeczytacie w całym internecie jak długi i szeroki.
ale zaraz... może ktoś wie dlaczego LCD po UDANEJ zmianie taśmy działa tak samo dziadowsko? rozwiązanie za parę dni - jestem ciekaw opinii....
Liczniki po wrześniu 98 mają dużo gorsze wyświetlacze które się wypalają. Nie do naprawienia. Tylko wymiana na inną sztukę. Widać to po miejscu gdzie przykleja się taśmę do szkła. Tam są widoczne pod kątem paski przewodzące prąd. W uszkodzonym wyświetlaczu są poprzerywane.
No nie ma co czekac dni. minuty wystarczyly ;)
A wiec dla tych co sami chcą wymienić/naprawic pixele:
NIE ZAMAWIAC TASMY przed rozebraniem licznika.
rozebrac zegary, wyczyscic lcd i popatrzec pod światło na jego połączenia.
jeśli są takie jak te na fotce to zamówić lcd z taśmą, a nie samą taśmę.
ja taki z taśmą kupilem i jest o tyle super ze taśma od strony lcd jest juz firmowo naklejona. jest to pewne i łatwe do założenia.
Załącznik 7481