to ja se zara zamowie inpa i w Warszawie se odbiore u Mamy. teraz w klimie grzebac nie bede zatem.
Wersja do druku
to ja se zara zamowie inpa i w Warszawie se odbiore u Mamy. teraz w klimie grzebac nie bede zatem.
Prosze o. Pomoc.
Pierwsza sprawa.
Dzis podjechalem na serwis klimy. Tak znowu.
Ile czynnika trzeba nabic?, skoro moj ma nalepke pod klapa silnika i jest napisane 650g a wedlug ksiazki ktora mieli w warsztacie moj rocznik 12/1997 powinien miec 1210g.
Druga sprawa.
Po sprqwdzeniu azotem 18bar i plynem ze nie ma wyciekow panowie nabili klime 1210 gram. Klima zaczela chlodzic i z kratki zaczelo leciec powietrze 8 stopni czyli tu ok.
Rowniez wiatrak zaczal sie zalaczac gdy sprezarka zaczela zalaczac oraz wiatrak sie wylaczal gdy sprezarka sie wylaczyla wiec tu tez ok.
Przed serwisem wiatrak sie zalacza na I bieg i sprezarka chodzila caly czas wialo chlodne powietrze ale tak to nic specjalnego.
Ale to jest koniec dobrych wiesci.
Podjechalem pod dom ucieszony ze klima juz chlodzi.
Wyszedlem godzine pozniej odpalilem auto a tu problem Bo na zakupy zona chciala jechac.
-Wiatrak chodzi na maxa nawet gdy klima nie jest wlaczona.
-Sprezarka zalacza sie na 3 sek i sie rozlacza.
Co jest w takim razie nie tak?
Jak mam przywrocic predkosc wiatraka do stanu z przed serwisu?, nawet gdy silnik ma temp 70 stopni to wiatrak chodzi na maxa i nawet na wylaczonym silniku.
A moze za duzo czynnika? To dziwne ze mam nalepke ze 650gram a rocznik przeca przed lift?
Może czujnik ciśnienia zgłupiał. Odepnij i zobacz co się dzieje. Ewentualnie jeszcze raz wizyta u tego co nabijał żeby zobaczył jakie ciśnienia są w układzie.
Dobra. Gdy przejechalem sie na zakupy to wiatrak sie wyłączył po paru minutach gdy klawisz klimy jest off.
Wiatrak załącza sie tylko wtedy gdy wciskam klime na on. Potem po paru minutach wiatrak sie uspokaja gdy robie klwaisz na off.
Pytanie o czujnik.
Czy ten cxujnik co mam rozlaczyc to jest pod filtrem powietrza?
Czy jest mozliwe ze zapchal sie zawor rozprezny?
Mam inpe i kabel ale nie mam laptopa bo do Polski wzialem tylko Tablet.
Sprawa wyglada tak:
Po dwóch godzinach poszedłem do auta.
Odpaliłem no i znowu to samo. Wiatrak max obroty a sprezarka wlacza sie na 5 sekund i rozlacza na 20 sekund.
Odpialem czujnik ten pod puszką filtra i to powoduje ze wiatrak z max predkosci zaczyna krecic na I biegu ale sprezarka juz sie nie załącza dopóki nie podłącze czujnika. Gdy podpinam czujnik to momentalnie zalacza max prędkość wiatraka i sprezarka załącza na 5 sekund.
Po zrobieniu 2 kilometrów i wylaczeniu auta na parkingu okazało sie ze musze przestawić auto wiec włączyłem silnik i nagle klima zaczęła chodzić i chłodzić. Próbowałem potem kilka razy i klima po paru razach zaczęła pracować ale nie od razu, najpierw pare razy sie rozłączy i potem juz działa ale wiatrak na maxa chodzi.
Dodam tylko ze gdy sprężarka załącza i rozłącza to dochodzi z za deski rozdzielczej taki stukot jakby zawór sie otwieral z powietrzem i to za kazdym razem az sprezarka zacznie chodzić na dobre.
Nie chce krakać ale to chyba przytkany zawór rozprezny - a wy co o tym myslicie??
Podłączyłem INPA. Zero błędów. Klima reaguje na polecenia z INPA.
Jeszcze jedno sie dowiedziałem o mojej klimie.
Nie na darmo jest nalepka z ilością czynnika ze ma byc 650gram.
INPA pokazala mi ze instalacja klimatyzacji ma date 52 week 1998 czyli grudzien 1998 zatem klima jest poliftowa a nie tak jak auto czyli grudzień 1997.
Nie wiem dlaczego tak jest ale jutro jade do serwisu klimy i powiem zeby mi nabil klime wedlug nalepki.
Moze dlatego ze czynnika jest naladowane dwa razy tyle co powinno to moze dlatego czujnik cisnienia rozłącza sprężarke?
Zobacz czy inne moduły mają taką samą datę mniej więcej. Może ktoś ma papiery z starszego a auto nowsze. Przykre ale prawdziwe.
Często spotkałem się ze zmianą pasa przedniego z nalepką po wypadku. Więc tym nie można się do końca sugerować.
Sprawdze jak tylko bede mial mozliwosc. Laptop Mamy ma ba4dzo slaba baterie wiec musze to robic na kablu a z czwartego pietra ciezko :D
Nie powinni mnie skroic dwa razy za nabicie odowiedniej ilosci czynnika chyba? Przeca im mowilem ze nalepka mowi 650gram.
Klima chlodzi dobrze natomiast nadal slychac terkot z za deski rozdzielczej przy kazdym załączeniu sprężarki.
Nazwa systemu klimy z inpa to kasserbraum czy cos takiego nie pamietam dokładnie.
Po sprawdzeniu Inpa mam jeszcze jeden problem - nawiew na szybe przeniosl sie z przycisku blizej kierowcy na przycisk REST blizej pasazera co mam teraz w Inpa nacisnąć zeby wróciło wszystko na swoje miejsce?
Wszystko juz dziala.
Podjechalem do innego warsztatu i odciagneli czynnik i nabili tyle ile jest na nalepce czyli 680gram. Teraz klima dziala jak nigdy dotąd. Rowniez przyciski wróciły na swoje miejsce.
Dobrze ze sprezarka nie padła od nadmiaru czynnika.