tom_0808 śledzę temat od początku ;D ,co i Tobie polecam
Wersja do druku
tom_0808 śledzę temat od początku ;D ,co i Tobie polecam
No ja wiem ze niby nie mam ale pytalem co zatem stoi na przeszkodzie żeby mój nawiew wiał jak należy:P offtop panowie:P ale czujni jesteście wszyscy:P ważne ze kultura zachowana;) to jak wie ktoś co z tym nawiewem? Niech się wypowie ktos na temat siły nadmuchu ;) jak Wy macie porównując do innych aut? Mocno wieje? U mnie słychać jak chodzi wszystko ale czuć już niebardzo...
Brak filtra skutkuje tylko tym że cały syf który w autach z póżniejszego rocznika osadza się na papierowym filtrze, w tym przypadku siedzi na nagrzewnicy, blokując przepływ powietrza.
czyli co? nie bedzie juz mi ladnie wialo?:D w vw polo z 93 lepiej dmucha.. ogolnie zauwazylem ze wtych wszystkich pizdzikach malych to wieje szalenie... JEST JAKIS SPOSOB NA POPRAWIENIE MOJEGO AIRKONDYSZYNA(nawiewu:P)?:P
Odnośnie słabego nawiewu z różnych ustawień---za wszystkie silniczki otwierające klapki na kanałach nawiewu odpowiada prostokątny modół,który znajduje się tuż za filtrem przeciwpyłkowym i on jako ostateczny kieruje pracą silniczków---posiada 4 wtyczki -po 2 z prawej i lewej,na zatrzask dociskający wtyczkę w gniazdo---kiedyś podobnie szwankował mi nawiew na twarz pasażera,a miałem złamany docisk jednej z wtyczek w nogach u pasażera.
(---ponoć podobne objawy występują w E36 przy zużytym kondensatorze tantalowym w panelu klimy/nawiewu ---niebieska pastylka na 2 nogach)
-w panelu klimy jest mały wiatraczek i czujnik temperatury,który jeśli jest zasyfiony również ogłupia resztę
-jeśli po wyłaczeniu słychać nadal kręcącą się dmuchawę,proponuję poruszać góra-dół pokrętłem od siły nadmuchu,jeśli stanie to rozebrać i przeczyścić "pokrętło"spreyem do potencjometrów.
-odnośnie nagrzewnicy-jeśli filtra fabrycznie brak pewnie syfu będzie tona,wtedy trzeba niestety czyścić
-słaby nawiew:wentylator nawiewu,z czasem zuzywając się /jego tuleje/daje większy opór---przez co również padają miecze-tzn przepalają się tranzystorki: w moim starym siniczku nawiewu tuleje "zrobiły się jajowate"-po demontażu ledwo się kręcił...
Peroblem pokonany winowajca okazal sie filtr przeciwpylkowy, wieje teraz strasznie. Pytanie jeszcze tylko jedno mam w samochodzie juz cieplo jest tylko zastanawia mnie jedna rzecz ze srodkowych kratek pasazera leci gorace powietrze a z kratek kierowcy letnie (z kratki po stronie kierowcy w drzwiach leci gorace) czy tak powinno byc czy nie ? jeszcze dodam ze z tylu (kratki tylne dla siedzacych z tylu) z kratek tez leci letnie?
czy z kratek kierowcy (lewa i srodkowa lewa) powinno leciec zimne czy cieple powietrze ?
mogl by ktos napisac czy z kratek kierowcy ma leciec zimne czy cieple powietrze bo niewiem czy mam regenerowac elektrozawory ewentualnie przymierzac sie do wymiany nagrzewnicy ?