Co ty człowieku za głupoty opowiadasz? Nie raz się brałem ze starą A8 4.2 quattro i nigdy w życiu nie dała mi rady. Spójrz chociaż w specyfikacje, 4.2 ma chyba 7.3 do 100km/h, ale być może się mylę, w każdym razie powyżej 7sek, a 750iA i 740i mają w standardzie 6.6sek (dodam tylko że 740iA ze skrzynią triptronic ma te same osiągi co manual).Cytat:
Zamieszczone przez Johnny_Bravo
Mówisz też o nowych autach które objeżdżają 740i i 750iA, i mają pod maską 2.0... ciekawe które to masz na myśli, bo ja bawiłem się już nawet z STI (szwagier ma amerykańską wersje w automacie) i zostawała od każdej prędkości daleko w tyle. Co innego oczywiście STI TURBO, albo PRODRIVE z tymi potworami nie ma szans (teść ma PRODRIVE 2.5L STI z 2007), ale uwierz mi że wcale grubo w tyle nie zostaje (do setki może o długość auta mnie brał). Jasne są mocne samochody małolitrażowe, ale są to pojedyncze egzemplarze, większość seryjnych auto niestety nie ma szans.
Nie pomyślcie sobie że zwariowałem i używam swojej 7er do rajdów ulicznych, bo nie takie przeznaczenie jest tego auta, a masa i wymiary sprawiają że jest ciężkie do opanowania, ale nie dajmy się zwariować tekstami w stylu A8 szybsza od 750, bo takiego wyczynu jeszcze nie widziałem.
Natomiast film który wrzuciłeś dla mnie nie ma najmniejszej wartości merytorycznej. Po pierwsze kierowca E38 zasnął na starcie, a po drugie nie wiesz w jakim stanie była jego V12 i w tym miejscu warto by było przypomnieć że na rynku zostało niewiele zdrowych 5.4. Sam gdy szukałem E38 dla siebie rozglądałem się wyłącznie za 5.4 i 4.4, i uwierz że dużo ich widziałem i nie spotkałem takiej V12 która by nie kulała.
Wracając do A8. D3 (2002-2006) z silnikiem 4.2 idzie równo z moją 4.4. Akurat kumpel od niedawna taką jeździ i sprawdzaliśmy się kilka razy, idą łeb w łeb. Oczywiście że 6.0W12 zabije każdą E38, czy E65, ale to już jest zupełnie inna bajka i chyba nie o takiej A8 rozmawialiśmy.