mnie też wyświetlał sie ten komunikat+MOTOR NOT PROGRAM ale problem tkwił w kostce stacyjki,po wymianie kostki komunikaty już się nie pojawiają.
Wersja do druku
mnie też wyświetlał sie ten komunikat+MOTOR NOT PROGRAM ale problem tkwił w kostce stacyjki,po wymianie kostki komunikaty już się nie pojawiają.
Witam, sprawdź stan złącza przy sterowniku skrzyni, oraz sam sterownik w środku czy nie jest zielony od wilgoci.
Panowie!
Mi również od 3 dni dokucza ten problem.
Ze wszystkim w aucie było 100% ok. Pewnego dnia rano idę do auta odpalam a tu zaczyna wariować kontrolka od ASC (tak jakbym cały czas w poślizgu był, auto stało w miejscu a lewarek od skrzyni był w pozycji "P") za chwile wywaliło błąd ABS a za następną chwilę wyskoczył błąd skrzyni i przeszła w tryb awaryjny.. Gdy zgasiłem silnik i odpaliłem ponownie to od razu kontrolka od ASC i ABS się paliły a skrzynia działała normalnie... po przejechaniu kilkunastu metrów błąd skrzyni również się pojawił..
Czasem jak zgaszę silnik i odpalę ponownie to błąd skrzyni się nie pojawia i zmienia biegi normalnie a czasem wszystkie 3 rzeczy się palą...
Wiem że powinienem już sporo km temu wymienić klocki hamulcowe bo zaczęły piszczeć.. czy to może mieć coś wspólnego? mógł się zepsuć np. czujnik ABS przy kole i przez to są błędy ABS ASC i tryb awaryjny?
Dziwna sprawa. Nie pasują żadne problemy skrzyni, które znam...
Bez odczytania błędów ze skrzyni i ABS/ASC niewiele można wydumać.
Będzie od razu wiadomo, czy czujniki ABS są sprawne i czy są jakieś błędy skrzyni.
Prędkościomierz ok. Wczoraj znalazłem taki patent że przy odpalaniu silnika w jak najszybszym czasie wyłączę ASC to skrzynia pracuje normalnie natomiast po paru przejechanych metrach wywala błąd ABS.
Samochód kupiłem rok temu i nie wymieniałem oleju.. poprzedni właściciel tez nie i nie wie kiedy był wymieniany.. Możliwe ze od starego oleju minimalnie się śliska przy zmianie z 4 na 5?
ps. po pracy odłączę czujnik..
No tak czy inaczej olej teraz powinieneś wymienić (filtr itp)
Do tego przy wymianie rozpruj filtr żeby sprawdzić czy są opiłki. Najlepiej zrobić wymianę dynamiczną w zakładzie w którym wiedzą jak to się robi.
Instrukcje żebyś i Ty widział znajdziesz bez problemu. Sam będę w maju-czerwcu przerabiał temat bo już na zimnym silniku auto ewidentnie "ciągnie" skrzynią.
Inna sprawa, że powinieneś podpiąć go pod komputer i sprawdzić co w trawie piszczy.
zdravim P.
Tzn jak ciągnie na zimnym silniku? Na luzie ciągnie czy jak?
Ile mniej więcej może kosztować dynamiczna wymiana?
W moim przypadku tez tak było, ze poprzedni właściciel nie wiedział czy olej był wymieniany i będąc przy okazji w ASO zapytałem o rozkodowanie vin ( była promocja, ze jest to za free) i okazało sie ze w 2004 roku olej był wymieniany. Czy może sie slizgac na starym oleju - nie wiem.
Znajomy jakieś pól roku temu zmieniał olej dynamicznie w Krakowie chyba to zapłacił 900 zł razem z olejem ( olej po około 70 zł za litr). Ja wymienialem olej statycznie i wyszło mi ok 250 zł ( 6l oleju po ok 30 zł + uszczelka) w tym ze po 40 tyś mam wymienić znowu sam olej juz bez uszczelki.
Zaraz po odpaleniu auta na zimnym silniku, kóry stoi w nieogrzewanym garażu gdzie temp jest w nocy -10 st C auto jak by ciągnęło obroty a nie chciało przy tym aż tak dobrze jechać.
Mozna to nazwać ślizganiem się ale mam w zwyczaju jazde dieslem gdzie zanim ruszę w miejsca po nocy grzeje auto 5 minut i wtedy tego nie ma.
Każde niedomagania skrzyni zaczyna się od diagnostyki komputerowej + zmiane oleju, filtra i uszczelki ew. silikon. Olej nie inny niż poleca fabryka (klasa oleju)
900 zł to jakoś dużo ale ja mieszkam w innej części kraju. Na upartego można zrobić samemu dynamiczną wtedy koszt jest zupełnie inny albo poprostu statyczną choć to nigdy nie będzie tak dokładne.