Jak masz na podmiankę to podmień sterownik lub panel. Taj jak Jarek88 napisał. Można szukać, ale to jednak najszybsza diagnoza ;) Podmianka :cool:
Wersja do druku
Jak masz na podmiankę to podmień sterownik lub panel. Taj jak Jarek88 napisał. Można szukać, ale to jednak najszybsza diagnoza ;) Podmianka :cool:
Panel mam jakiś, kiedyś podmieniałem bo też myślałem, że mam skopany, ale nic nie pomogło. Dlatego padło na sterownik.
Czy w wersji z klimatronikiem był tylko jeden rodzaj sterownika? Bo wypatrzyłem już na realoem numerki, znalazłem też na allegro, ale nie wiem czy podejdzie, a chwilowo brak czasu na rozkopanie auta, wystarczy, ze rozkopane mam drzwi kierowcy :)
Pozdrawiam,
Marcin
Witam podepnę się pod temat . Zmieniłem zaworki i podmieniłem 3 panele sterowania i nadal nic prąd jest na zaworkach kiedy chce. Pytanie gdzie jest sterownik
skocz do działu "przedstaw się" :)
ok, dotrzymałeś formalności, więc teraz możemy Ci podpowiedzieć :D :D :D :D :DCytat:
Zamieszczone przez siwyino
Sterownik jest w tunelu za panelem sterowania, za mieczem, w rejonach filtra kabinowego - ta czarna skrzyneczka z linku poniżej :)
http://bmwe32.masscom.net/other/micr...icrofilter.htm
Pozdrawiam,
Marcin
Cytat:
Zamieszczone przez siudema
witam! mam podobny problem. Chcę zacząć od rozebrania ez ale chciałbym rozebrać i złożyć to w jeden dzień. Jakie oringi będą mi potrzebne (nie do końca chyba zrozumiałem) czy dobrałeś je od czegoś?? czy na chybił trafił??
Rozpracowałem temat - nie będą potrzebne żadne.
Konstrukcja zaworów jest taka, że płyn wpływa do środka mimo sprawnej uszczelki (otwór w "tłoczku") - więc zmiana uszczelki nic nie da. Trzeba wszystko wyczyścić, "tłoczek" przeszlifować papierem ściernym (drobnym) i usunąć kawałki odbojnika gumowego na dnie cewki.
Mam porobione zdjęcia, jak będę miał chwilę to zrobię temat w "zrób to sam".
to czekam z niecierpliwością. Bo chcę się za to zabrać w przyszły weekend. Mam nadzieję ,że do tej pory uda Ci się to wrzucić.
WitamCytat:
Zamieszczone przez xsilver
Gratuluję spostrzegawczości ,jest tylko jedno ale ,bez uszczelniacza zaworki nie będą działać jak trzeba,a to z powodu ciśnienia działającego od góry na dolny tłoczek rdzenia,otwór w rdzeniu jest po to aby ciśnienie działało na tłoczek od dołu
Wg. mnie nie ma to znaczenia - bo i tak ciśnienie po obu stronach tłoczka jest równe. Więc między bajki można włożyć opisy "cewka się przepala, ponieważ płyn robi zwarcie" - one od nowości pracują na płynie, a przestają pracować przez zabrudzenie i kawałki gumy odrywające się z odbojnika, co blokuje tłoczek :)
Póki co moje stare elektrozawory działają (złożyłem je tylko z uszczelką na brzegu i tylko przepłukałem, bez szlifowania) - jak padną (lub będę spuszczał płyn z układu) to założę kolejne - przerobione wg opisu i wtedy będę wiedział czy wszystko działa prawidłowo - wtedy dodam opis (muszę mieć pewność, że będą działać bezproblemowo) :)
Mogę się mylić, dlatego konieczna jest próba :)