-
nie wiem z jakiego był auta, ja jak miałem robione to część kabelków właśnie z modułu chec control wylądowała w chyba środkowej wtyczce lcm, a sam moduł chec wyleciał z auta. Jest gdzieś za schowkiem pasażera. No i chyba ta środkowa wtyczka była zmieniana bo z lm do lcm nie pasowala, kurcze nie pamiętam już zbytnio.
-
Komunikaty trzeba wykodować. Zmienić też trzeba rodzaj manetki w ncs.
-
seban123 ten lcm jeżdził u mnie w aucie i działał z takimi samymi manetkami jak ma rosomak79 więc to nie wina manetek, komunikatów też nie miałem. Moim zdaniem to prawidłowe podłączenie + kodowanie do auta to priorytet.
-
Lockbud - wielkie dzięki. Misja zakończona sukcesem. Po przeanalizowaniu schematów w WDS zmieniłem umiejscowienie dwóch kabelków i wszystko gra. Tak jak mówiłeś - "odprowadzanie do domu" - halogeny+wsteczny -:) ,długie działają, mruganie również. Mam satysfakcje, że zrobiłem to sam.
Pozostało mi tylko pozbyć się komunikatów na zegarach i kropki (VIN + przebieg).
O wtyczce wiedziałem, stary moduł ma 26 pinów a ten od Ciebie LCM III 54 piny - wtyczkę miałem-:), męczą mnie tylko te dwa komunikaty i zastanawiam jak się ich pozbyć- może faktycznie ma to coś wspólnego z tym modułem check?
-
Gratulacje. Zrób jakąś fotorelację z tego podpięcia zapodaj fotki, będzie dla potomnych.
-
super że dałeś radę, kropka zniknie jak przekodujesz vin, km i zakodujesz, może wtedy znikną też komunikaty?
-
Heh, spać mi to nie dawało dzisiejszej nocy-:), więc ten check control to jest CCM - (check control modul) i znajduje się za schowkiem pasażera nad modułem komfortu. Wtyczka taka sama jak w moim starym module świateł 26-pin tylko kolor zielony. Z opisu WDS wynika, że właśnie tam są wpięte kabelki przez które mam te komunikaty. Śmigam to rozebrać i jeśli się uda to na 99,9% pozostanie dokodować mój przebieg i VIN -:)
Zdam relację wieczorem
Pozdrawiam
-
Z ciekawości czekam na dalsze info :)
-
Witam ponownie, tak jak obiecałem-:), znalazłem moduł CCM i z niego przepiąłem odpowiednio pin 3 (wash water level) do pinu 10 w LCM III oraz pin 4 (coolant level) do pinu 24. Wszystko to jest ładnie opisane w WDS -:). Po tym zabiegu brak komunikatów na zegarach. Została tylko nieszczęsna kropka. Ratovnik - będę pisał jak znajdę czas to będziemy kodować VIN i przebieg ,ok ?
Pozdrowionka
-