-
Jedyny naprawdę dobry sposób na poprawę skuteczności działania hamulców i brak drżenia kierownicy podczas hamowania to zamiana hamulców na wersję od 745d/760i .Wszystkie inne zabiegi to tyko działania pozorowane..Tarcze, jakie by one nie były jeśli mają małą pojemność cieplną będą miały tendencje do krzywienia się nawet w nie ekstremalnych sytuacjach . Z zamiennikami zawsze miałem jakieś problemy.Z oryginałem nigdy..
-
tak czytam i upewniam się czy aby nie jestem na forum ferrari:D
-
Mam to samo odczucie . Gadka o sprzetach a orginaly super daja rade .
-
Jak ktoś sam sie nie przekona to nie zawsze zrozumie:) BMW ma dobry układ hamulcowy. Zamiast kupować mega drogie klocki lepiej dołożyć do lepszych opon :)
-
Też do niedawna też myślałem,że BMW E65 ma dobre hamulce.Nic tak dobrze nie weryfikuje własnych przekonań jak możliwość porównania. Kiedyś podczas raczej ostrego wyhamowania przed światłami z około 190 do zera, gdy dodatkowo było lekko z górki przekonałem się ,że margines bezpieczeństwa dla hamulców montowanych fabrycznie do E 65 740i jest niestety zbyt mały.
Założyłem więc oryginały od 745d i teraz niestraszne już "awaryjne" hamowanie. I wcale nie chodzi o to ,żeby za każdym razem pojawiał się dym z opon podczas hamowania....
-
To jakieś słabe hamulce w 740i miałeś bo u mnie od 200 do 0 bez problemu, margines spory.
-
Masz rację bo do mojego samochodu w fabryce tarcze zamontowali z płyty pilśniowej a klocki z plasteliny a więc całkiem co innego jak u Ciebie.To z pewnością z tego powodu uznałem ,że w ekstremalnych sytuacjach hamulce są zbyt mało wydajne....
-
Przecież w facie conceptu hamulce przechodzą masę testów, i jak auto waży z zaladunkiem 2,5tony to nie montują byle czego.
Moje są jak najbardziej wydajne, może miałeś zużyte, nie wiem. Ja nie narzekam.
-
pragne zauważyć że za efektywność hamowania odpowiada nie tylko tarcza czy klocki ale całość układu, a nie rzadko to na czym auto akurat hamuje.
Taki asfalt potrafi zrobic róznicę, proponuje czasami sliznąć podeszwą buta a zobaczycie jak spora jest różnica co dopiero w przypadku ponad 2 ton.
Co jaki czas wymieniacie swój płyn hamulcowy? ;)
-
W E65 od początku jego produkcji po 2008 rok hamulce modernizowano aż trzykrotnie. Po każdej kolejnej zmianie hamulce były lepsze czyli wydajniejsze . Najmocniejsze ich wersje otrzymały modele 745d oraz 760i. Czyżby Kolega euro_tuned uważał ,że to była taka nic nie znacząca fanaberia producenta? Różnice nie są dostrzegalne ,gdy jedziemy z rodziną na piknik, ale w sytuacjach,w których o wypadku lub ocaleniu skóry decyduje przysłowiowy metr drogi hamowania. Gdyby wszystkie przedprodukcyjne testy zawsze dawały tylko właściwe odpowiedzi na wszystkie pytania to nie byłoby później tych tysięcy poprawek..