-
Pion jest chyba od 75 albo 80 do 110 stopni. Ja mam przedlifta, termostat na 85, wisko teoretycznie powinno ruszać na full od 92 stopni, a 105 czy 110 stopni to temperatura, która zaczyna być problematyczna przy 24-letnim aucie. Wieczorem sprawdzę wiatraczki od klimy.
-
Wiatrak od klimy załącza się od razu po włączeniu klimy. Też macie u siebie w korkach ponad 100 stopni? Mówię o przedliftach. Potem termostaty były na 95 i temperatury rzędu 105 stopni były normalne ze względu na normy emisji spalin.
-
Nie wnikając w konkretne wartości - termostat ma określoną temperaturę, w której się przełącza. Cały układ ma jakąś bezwładność, czyli jeszcze przez chwilę po otwarciu, temperatura może rosnąć. Ważne, żeby szybko spadła i nie przekraczała pewnych granic. Zobacz, jak się zachowuje przez dłuższy czas, oscylacje są zupełnie normalne. Dlatego wskazówka stoi w pewnym zakresie.
-
Spędziłem 45 min. w dużym i wolnym ruchu w Warszawie. Najpierw dojeżdża do ok. 92 stopni i widać, jak termostat i wisko hamują nagrzewanie. Jak stoję na 'D' i na hamulcu z włączoną klimą, to temperatura powoli, ale systematycznie rośnie. Wystarczy, że ruszę i niebawem spada. Mogę też wrzucić N, dać lekko po obrotach i też spadnie, ale jak nic nie zrobię, to rośnie. Nie sprawdzałem, do jakiej granicy, ale przy 102 stopniach tendencja była dalej wzrostowa.
-
Obawiałbym się trochę tego visco z tego HARTA. Ciekawe czy nie ma za wysokiej temp całkowitego sklejenia ??
Takie rzeczy szczerze mówiąc to lepiej z wyższej półki kupować a najlepiej było z BEHRA kupić.
-
Wydaje mi się, że działa dobrze. Podniosłem maskę przy trochę ponad 90 stopniach i otworzyłem przepustnicę. Wicher zerwał się momentalnie i nie było czuć żadnego opóźnienia. Wyglądało bardzo przekonująco, jeśli chodzi o wiatrak spięty na sztywno.
-
Więc visco odpada.
Szczerze mówiąc,jak wskazówka stoi w pionie to nic więcej nie powinno Cię interesować. Do czerwonego pola daleko a dopiero jak tam się będzie zbliżała to należy sie martwić.
Pęknięty zbiorniczek wyrównawczy to dosyć częsta przypadłość w e38 i to w 99% dzieje się ze starości więc nie ma co wiązać tego wszystkiego w jedną całość.