i co tu napisać.. zrobić... bedzie trzeba powalczyc.
Poki co od wczoraj za 50 zł przejechalem 97 km..
pojawiło mi sie pytanie w głowie - co źle wrózy
"po ch** zakładałem instalacje, skoro wychodzi mnie jazda na PB dokladnie tyle samo zł"
Wersja do druku
i co tu napisać.. zrobić... bedzie trzeba powalczyc.
Poki co od wczoraj za 50 zł przejechalem 97 km..
pojawiło mi sie pytanie w głowie - co źle wrózy
"po ch** zakładałem instalacje, skoro wychodzi mnie jazda na PB dokladnie tyle samo zł"
Muszę się napić...
może mi zostało troche płynu do spryskiwaczy ;]
27,86 to juz lepiej niz 28.8 :))
Nie zalamuj sie - wszystko bedzie dobrze - ale napic sie mozesz :DCytat:
Zamieszczone przez ariusz
Jedyne wrażenie jakie odnosze wrazenie, to takie ze mi pali duzo za duzo..Cytat:
Zamieszczone przez NikosWariat
ale swoja droga cos w tym jest, bo jeszdze naprawde spokojnie.
no to chlup..Cytat:
Zamieszczone przez Sebek
Sebek, dzwonic na ten numer co mi podałes ostatnio?
pozwolę się wtrącić do dyskusji. Słyszałem wiele pozytywnych opinii na temat www.egp.pl
Podobno ludzie znają się na rzeczy i może tam kolego coś poradzisz na swoją "spapraną" instalację.
Wiem też, że najgorzej jest po kimś poprawiać.
Powodzenia i wytrwałości.
Wesołych świąt dla wszystkich.
No jesli oni tak zakladaja gaz jak ten kolunio z reportazu o tym opowiada (nie wiedzial nawet jaka instalacja jest instalka 3-generacji i dyskretnia ja pominal) to balbym sie oddac im nawet malucha do zagazowania :D
Zaczynaja się spore problemy z instalacja. Samochod wczoraj mi 3 razy chodził na jednej listwie. pomaga tylko wyłączenie i włączenie silnika. Bardzo upierdliwe jesli jedziesz z rodziną i musisz zatrzytmywac sie na poboczu gasic silnik i odpalac ruszać, za chwile znowu zatrzymywac sie na poboczu...
nie dość, ze nerwy to sie nasłuchałem:/
Spalanie na poziomie 28 litrów w mieście...
dzis jade na regulacje, resety i drobną poprawkę.
walczymy
POPRAWKI:
Wczoraj byłem na poprawkach instalacji gazowej. Zostało zrobione:
- sprzężone ze sobą listwy raili
- z obydwu komór parownika rurki zostały ze soba połączone w jedna o srednicy 10mm - to ma spowodować by ciśnienia i temperatury były takie same w obydwu listwach
-zmienione cewki z 1 na 3ohm
PROBLEMY:
-Dwa stare raile były rozkalibrowane dośc mocno /skok 0,42, drugi 0,68 inne mialy po 0,60~0,62/.
-filtr z jednej strony był brudny z drugiej duzo czystszy.
-samochod palił 26/28l /wskazania komputera 24-26l na 100/
-16 błędów - na odmie, na wtryskach, błędy przepływomierza, cylindrach etc.
DIAGNOZA:
Diagnoza wykazała, ze dysze wkręcone w kolektor sa z jednej strony nieszczelne i łapią lewe powietrze - przez co wyraznie silnik pracuje gorzej. test został wykonany w nastepujący sposob:
-po stronie gdzie wtryski chodziły gorzej została poprosykana na nie pood wysokim cisnieniem jakas substancja. po chwili praca silnika była wyraznie na duzo niższym poziomie. druga strona wydaje sie byc OK.
-ciśnienie gazu opadało przy diagnozach z 1,20 na 0,80 przy denku
WYNIKI:
Spalanie spadło praktycznie natychmiast do wskazywanych przewz komputer 14-15l. Nie przekroczyłem wczoraj 16l w cyklu miejskim - przez kilka dni pojezdze i zobacze jak jest w miescie.
Mam do wymiany kolektor, poniewaz z tego co słyszałem, po złym nawierceniu nie robi sie poprawek i nalezy je zrobic juz na nowym kolektorze.
EFEKT KOŃCOWY:
- Auto faktycznie pracuje kulturalniej,
- nie ustały problemy z odpalaniem silnika - to wg ustalen ma zniknąć po wymianie kolektora
- dalej szarpie na zimnym silniku na PB - to równiez ma zniknąc po wymianie kolektora
- po rozgrzaniu jest dobrze - nie czuc zmiany PB/LPG/PB
Jesli się okaze ze jest źle nawiercony, lub podczas nawiertu coś pękło, to dla mnie sprawa jest jasna, kto powinien pokryć koszty naprawy. dziś popołudniu będzie dokłanie obejrzany kolektor. wtedy sie wszystko wyjaśni.
Potem info do monterów i czekam na decyzje w sprawie nowego kolektora.