Nie ma jakiegoś trybu S? U mnie np w mercedesie jest tak że jak jest na S to rusza z "jedynki". Po przełączniu na W rusza z drugiego biegu.
Wersja do druku
Nie ma jakiegoś trybu S? U mnie np w mercedesie jest tak że jak jest na S to rusza z "jedynki". Po przełączniu na W rusza z drugiego biegu.
Po tym ze jak puszcze hamulec to nie zaczyna sie toczyc tak jak powinien.. Toczy sie tak samo jak w trybie manual zalacze 2.. Natomiast po wlaczeniu trybu sport lub recznie wcisne jedynke to po puszczeniu hamulca auto od razu zaczyna sie dosyc mocno toczyc..
Zreszta czuc to podczas przyspieszania, nie pasuja obroty silnika do predkosci pojazdu abym mogl powiedziec ze ruszylem z jedynki ;)
Pytam, bo ja mam podobnie, ale dzieje się to u mnie losowo. Zawsze zastanawiałem się co to jest i czy tak ma być. Dodam, że żadnych szarpnięć ani ciężkiego zbijania biegów u mnie nie ma, a dziać mi się tak zaczęło, jak wymieniono mi między innymi kolektor ssący, bo na poprzednim podobno falowały mi obroty. Dodam jeszcze, że u mnie potrafi być tak, że się zatrzymam, po chwili puszczę nogę z hamulca i auto zacznie się normalnie toczyć do przodu, po chwili się znowu zatrzymam i po kolejnym puszczeniu nogi z hamulca auto rusza już baaardzo ociężale.
Dokladnie mam tak samo.. tylko ze u mnie sa od czasu do czasu szarpniecia..
Szarpnięcia to moze to tzw "twarde zejście 2-1" ? Coś mi sie wydaje, że sie doszukujesz wady :)
U mnie za kazdym razem jest szarpniecie po zejsciu z 2 na 1 (nauczylem sie juz jezdzic tak aby nie szarpala, trzeba podczas hamowania przed szarpnieciem odpuscic noge z hamulca wtedy lagodnie zejdzie na 1)
Piszac wyzej o szarpaniu mam na mysli zatrzymanie auta na 2 biegu a podczas ruszenia przelaczenie dopiero na 1 bieg i w tym momencie jest szarpniecie.. Logicznie myslac jedno i drugie szarpniecie jest z tego samego czyli robota mechatronika podobno..
Bardziej chcialbym dowiedziec co sie uslizguje a nie mam pomyslu jak to sprawdzic..
Naprawa mechatronika. Już ci napisałem. Powodem są gumowe grzybki za 45zł
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
ta sama skrzynia w e60 530D
https://www.youtube.com/watch?v=KAG1kRsV3bc
z mojego auta, też zastanawiałem się nad dziwną zmianą biegów w zakresie prędkości poniżej 70 km/h ale każdy potwierdza, że tak ma być z tego względu, że lockup zaczyna załączać właśnie pomiędzy 60 a 70 km/h
Auto ma nowy konwerter od roku i cały czas tak samo się zachowuje
W 8s widze ze masz podobnie jak ja ale u mnie jest to duuuuuuzo bardziej odczuwalne.
A co jest winne jesli jade pod gorke 30km/h i skrzynia meczy silnik? Tzn prawdopodobnie ma zapiety 3 bieg a silnik nie daje rady na tym biegu sie rozpedzic dopiero jak mocniej wcisne gaz to redukuje i ostro wyrywa do przodu, nie ma mowy zebym w takim momencie delikatnie przyspieszyl... Albo bedzie mulil na niskich obrotach i troche tak jakby falowal albo jak przycisne mocniej to od razu ostro wyrywa..
a to zrobione ???? http://7er.pl/showthread.php/11793-P...ni-biegow-trik