-
Zadaj sobie pytanie ile tak jeździł poprzedni właściciel. Przy 4 tyś powinno być około 4 barów. Na wolnych między 1, a 2. Czujnik zapala się przy niej niż 0.5 bara. Zakładam, że pompa oleju ma luźne śruby, a jej łańcuch lata luźno jak żyd po sklepie. Da się to poskręcać i ustawić, tylko pytanie po co, oddać auto i nie martwić się w cholerę, czy panewki wytrzymają jeszcze rok lub miesiąc.
Może być jeszcze gorzej, jakaś rysa na łożyskowaniu wału. Ewentualnie pękła sprężyna zaworu przelewowego w pompie oleju. Silnik może jeszcze wydawać się ok, ale zdejmiesz pokrywy zaworów, a tam będą wytarte wałki.
-
Ciekawe też kiedy poprzedni właściciel zmieniał olej z filtrem, mi także zapalała się kontrolka po wymianie oleju z filtrem już się nie pojawiła.
-
Olej był wymieniany cztery miesiące przed moim zakupem i rzeczywiście był wlany świeży bo sprawdzałem, natomiast nie wiem czy wymieniany był filtr oleju...mam nadzieje że tak....da się ocenić jakoś miarodajnie stan panewek?
-
Dla dobra auta zawsze po zakupie robi się serwis olejowy przyjmując zasadę że sprzedający kłamie :-) to niewielkie koszta w porównaniu do remontu silnika.
-
Ściąg miskę i zobacz co jest tak jak napisał Bartek. Może pompa się poluzowała
-
Tak bede miske zrzucał i jesli okaze się że srubki z pompy leża w misce to co dalej?...zakałdając że pompa będzie sprawna i się ją dokręci porządnie nie wiem w jakim stanie będą panewki więc chciałbym je zobaczyć...można je zobaczyć od dołu jak auto będzie na podnośniku? dostęp jest trudny? i czy ktoś wie jaki jest koszt nowych? i jakie są objawy jak silnik będzie przytarty?...będzie brał olej?
-
Właśnie sprawdzając coś przy okazji pompy innego forumowego kolegi przeczytałem Bentley'a i co do ciśnień to jest napisane że na wolnych powinno być 0,5 bara a na max. obrotach 5 bar ciśnienia oleju, to przy okazji przyszłych pomiarów.
-
Udało się rozwiązać problem?
-
Ściągnąłem miskę i tak jak pisaliście....dwie śruby od pompy oleju leżały w misce a reszta była poluzowana...daliśmy z kolegą specjalną pastę do śrub nakrętki kontrujące i mam nadzieje że już sie będą trzymać....zalany nowy olej Millers XF 5W40 nowy filtr Manna nowa uszczelka miski...teraz ciśnienie na wolnych 1,2 bara na 4 tys 4 bary...dziękuje za pomoc!
-
Witam!Panowie proszę o pomoc jakąś podpowiedź,już pisałem tutaj na forum,ale niestety bez odpowiedzi...mam e38 728 i mam problem ze stukami w silniku.wymieniłem wczoraj wszystkie samoregulatory już myślałem,że problem zniknie,ale niestety stuki nie ustały,nie wiem czym To jest spowodowane,myśałem też czy wine ma pompa być może ma za słabe ciśnienie oleju.olej jaki zalałem to jest Castrol magnatec,a stuki jakie są pojawiają się na ciepłym silniku,czy może ktoś miał taki problem?proszę o pomoc...pozdrawiam.