Duża, niema poprostu opcji Bluetooth i innych, inne menu, grafika itp
Wersja do druku
Duża, niema poprostu opcji Bluetooth i innych, inne menu, grafika itp
Sam to robiłem i zeszło dość długo bo na polskich forach do tej pory nie było nic na ten temat, na zagranicznych forach można dopiero coś znaleźć
Dlatego zrobiłem ta instrukcje, wszystko działa jak w oryginalnym polifcie
Dziś robiłem upgrade zdalnie przy 750 03.05r w tzw półlifcie i po wielu problemach ogarnąłem temat już do perfekcji
Zaktualizuje jutro instrukcje jeszcze
Moje auto jest 12/2003, czyli teoretycznie muszę tylko dorwać nowszy model modułu TCU i reszta jest niemal plug-and-play. Obecnie mam słuchawkę bluetooth w aucie (638 CAR TELEPHONE PROFESSIONAL). Gdy ją wyłączę, telefon jest w stanie zobaczyć auto, ale nie jest w stanie się sparować. Nie patrzyłem jeszcze jaki mam dokładnie moduł bluetooth.
Przekodowanie na "$633 - Instalacja tel. kom. Business" sprawia, że w ustawieniach pojawia się opcjach "telefon/parowanie" ? Obecnie czegoś takiego nie mam.
PROŚBA DO ADMINÓW:
Warto byłoby przenieść post twin7 z poprzedniej strony do poddziału "Instrukcje".
Kupiłem już moduł TCU i zaczynam czytać jak to wszystko zakodować itd..
Kodowałem juz rózne rzeczy NSC Expertem, ale nie bawiłem się w zmianę FA (a należy zmienić z $638 na $633 - Instalacja tel. kom. Business oraz zmienić VIN) a VIN zmieniałem PASOFTem w E39. Nie znam narzędzia WinKFP oraz Tool32 i nie wiem specjalnie do czego służa.
Pomożecie w temacie?
Mam już moduł ale mam problem ze zmianą FA. Usunąłem $638 i dodałem $633 w NSC Expert. Idąc dalej F6 (back), potem F4, wybieram TCUM a następnie wybieram F2 (change job) aby wybrać FA_WRITE ale u mnie tego nie ma. Jest tylko:
Załącznik 8322
Co robię źle?
Wiem, że FA musi być zapisane we wszystkich ECU czyli CAS i LMA, tak jest u mnie. Później dalsza robota przez Tool32.
I co ktoś pomoże? Czy zmianę $633 robi się na starym module czy już na nowym TCU? Czy z półliftami (03.2005) jest troszkę inaczej?
Chętnie bym Ci pomógł ale ja włożyłem tylko moduł, a kodowaniem zajął się ktoś w warsztacie... Niemniej jednak trzymam kciuki za powodzenie operacji i sam chętnie się tego nauczę, tylko ciągle mi brakuje czasu na zapoznanie się z kodowaniem.
Łukasz a masz gdzieś spisany numer tego modułu? Działa wszystko w 100%, czy masz od innego modelu tak jak ma twin7? Powoli rozglądam się za jednym dla siebie.
@Amigo: Daj znać jak Ci się uda, moja wiedza w temacie kodowania jest na tę chwilę zerowa, więc nic nie pomogę :/
Jak na razie duuuzo czytam przeglądając również fora zagraniczne. Nie chcę się bawić metodą prób i błędów bo może się to źle skończyć choć wydaje mi się, że wiem już całkiem sporo.
Kodowałem zmienione moduły w E38 np LCM1 na LCM3, zmiany VIN a w E65 tylko samo kodowanie modułów np DRL.
Opcja dodania bluetooth to już trochę więcej zabawy.
Nie jestem pewny czy MMI u mnie nie wymaga wymiany chociaż rocznik 03.2005, czy samo kodowanie wystarczy aby pojawiła się opcja PARING. No i oczywiście problemy wyżej już opisane mocno hamują mój zapał
Zacytuję swoje pytanie, choć raczej nie dostanę odpowiedzi, bo twin7 jest nieaktywny od jakiegoś czasu.
Domniemam, że przekodowanie na $633 powinno spowodować, że wyświetli się opcja parowania tak jak np na TYM filmiku. Tak samo domniemam, że potrzebny jest właśnie ten nowszy MMI (dostępny od ostatniego rocznika przedliftów), aby ta opcja w ogóle była dostępna.