-
Panowie każdy silnik BMW jest bardzo trwały.
A największy problem używanych samochodów i nie tylko to poprzedni właściciel.
Na zachodzie zazwyczaj 5-7 letnie auta mają już 200tys lub więcej, a w naszym kraju sami widzicie 15 letnie 199tys.!!!!!!
BMW ma bardzo mocne solidnie wykonane motory o dużej liczbie cylindrów, a to sprzyja TRWAŁOŚCI.
Myślę ,że przebigi rzędu 500 spokojnie wytrzymują,nie można tylko zapominać o rzetelnej obsłudze, która trochę kosztuje.
-
dobra to może tak! Jako że na co dzień mam do czynienia z użytkownikami bmw którym coś padło to najwięcej zapytań jest o osprzęt do diesla i tu w szczegulności 3,0d może ze względu że dużo ich fabryka wypuściła? Sam silnik sredni do sprzedania- 2,0d idą jak świerze bułeczki. Następnie rozchwytywany jest osprzęt m62,sam silnik ok. Stary m60 to raczej idzie kompletny do swapów. Tds to jak zwykle pompa, dwumasa, tłumik drgań, napinacz, wtrysk sterujący. Sam silnik i turbo mało rozchwytywane. Popularniejsze jest zapytanie o 1,8 tds! Wymiękają także m52 ale to raczej w 3 i 5er ze względu na ostre traktowanie i zaniedbania oraz jego osprzęt siemensa. Do v12 to święto jak ktoś zadzwoni, może że mało albo właściciele mają kase i kupoją nowe części?
Tak naprawde to większość usterek silników bmw można zapobiec poprzez zwykłe dbanie o osprzęt i poprawny serwis.
-
Czyli z tego co mówisz wychodzi, że M62 jest optymalnym wyborem jeśli chodzi o 7er ;)
-
Super temat:-) Ostatnio jestem w poszukiwaniu 7er v8, raczej 4.4 . Powiedzmy, że znajomy (niedawno poznany) ma wlasnie e38, ale na blacie 460 co trochę mnie przeraziło. Latała dużo w germanii(bo tam jest jego firma). Czytając wasze wypowiedzi moje obawy zmalały- o ile auto było dobrze serwisowane i co ważniejsze na czas.
-
leży mi silnik m52b25tu 170ps na podwójnym vanosie ten co był w e39 i e46 po 98r. i mimo że cena dobra a silnik igiełka nie idzie go sprzedać. To tylko świadczy o tym jak trwałe są te silniki.
-
to nie do końca tak. Na małe silniki z tego samego typu jest mniejszy popyt i oczywiście cena. Np. zaczynając od m40 i m43- 1,6 cena to grosze, za 1,8 jest już lepiej ze względu że jak padnie mniejszy piec to każdy szuka mocniejszego 1,8. Cały osprzet pasuje. Podobnie z m50, m52 2,0 cięzko sprzedać a m50b25 czy m52b28 idą jak święże bułeczki. Na upartego nawet skrzyni,sprzegła i dyfru nie trzeba zmieniać tylko kolektor,wydech,przepływomierz i wszystko pasi. W m52 odchodzi nawet kolektor a w sprzyjających warunkach wydech i przepływomierz. M30b30 ciężka sprawa to sprzedać, ale już 3,5 bez problemu bo większość osprzętu pasuje. Co chodzi o m54 to najlepiej,najszybciej i najdrożej pojdzie 3,0 którego wytrzymałość jest porównywalna do całej rodziny m54, ale ma największą moc i większość osprzętu podchodzi od mniejszych jednostek. Do tego dochodzą swapy silnika do innych modeli do których samochody bmw są wręcz stworzone.
-
dokładnie większość idzie na swapy dlatego 2.5 m52 mi leży bo każdy woli 2.8