I jeszcze jeden dowód na to,że E32 750i ciągle nie ma zbyt wielkiej konkurencji w swojej klasie...Pozdrawiam.
Wersja do druku
widocznie to w12 było na zdechnięciu
To w12 musialo byc bardzo chore..
Chcialbym napisac cos apropo v-max. Moze sie ma to nijak do bmw, ale mialem opla vectre (ma go teraz brat). Silnik 2.2 dti 125km, w ktorym zostala podniesiona moc do 150km. Wiem, wiem masa inna itp, ale auto po chipie v-max ma 230 km/h. Nie mierzylem gps, ale mysle ze wielkiego przzeklamania nie ma.. Jest duzo czynnikow wplywajacych na v-maxa,a chip daje wiecej niz moze sie wydawac ;)!!
Prosty dowód odnośnie przekłamania... U mnie licznik pokazuje 160, a GPS 150. Opony mam dobrane wg. przelicznika... Nawet przy prędkościach rzędu 80 jest różnica ok. 5km/h.
Z ciekawosci poszukalem troche na youtube o mojej e65 730d,ktorej nie mialem okazji testowac i ludzie wykrecaja nia bez problemu 260km/h. Malo tego maja 4tys obrotow przy 260km. Wiadomo jest to licznikowe i przeklamane,ale pokazuje to, ze silnik o mocy 218km rowniez da rade rozpedzic 7er. Pomijam dodanie dobrego programu gdzie osiagamy bezpiecznie 250km.
Ps.Zawsze mozna tez jechac z wiatrem i mamy ciut mniejszy opor :D
Krzysiek,pamiętaj jednak że b35 ma lepsze osiągi niż 3.0 V8. Nie jest to duża różnica jednak te parę Nm coś daje. Kiedyś chyba Banol wrzucał wykres tych dwóch silników i m30b35 lepiej wypadało niż m60b30.
Smoku,nie wiem jak w E65 ale w E60 całkiem dobrze ten silnik jedzie,250 nie robi na niej wrażenia. Ale nie róbmy OT :p
jeżeli chodzi o v-max liczy sie moc a nie moment Dzuda moment powoduje lepsze przysieszenie do danej prędkości a moc wyznacza v-max a róznica między M60B30 a M30B35 jak chodzi o v-max to może być wg mnie z 3-5km/h serio bo niby skąd więcej mamy tu przecież 7KM na korzyść 3,0 i 15Nm na korzyść 3,5 to minmalne różnice
po drugie moc bierze się z obortów razy moment także w krytycznym momencie M30B35 nie pojedzie raczej lepiej skoro na koła trafi mniej momentu ( a tak wynika z fizyki )
także M30B35 lepiej jeździ na codzień bo ma większy i niżej połozony moent ale to 3,0 ma lepszą góre a v-maxca ciągniemy góra a nie dołem
a bajki o tych silnikach o mocy po 200KM i v-maxach 260 to juz skończcie bo aż żal czytać i wstyd to nam przynosi chyba, że licznik z dupy koła z dupy to tak
:D same bolidy normalnie :) czemu nasza rodzime sporty mają się tak byle jak jak my mamy takie furmany i takich stig-ów :)Cytat:
a bajki o tych silnikach o mocy po 200KM i v-maxach 260 to juz skończcie bo aż żal czytać i wstyd to nam przynosi chyba, że licznik z dupy koła z dupy to tak
To audi wyglądało na bardzo zadbane, ale coś musi być na rzeczy. Pewnie kiepskie paliwko. Pracowało ładnie, facet wyglądał na majętnego, więc chyba serwisowane.
W każdym razie historia zabawna.
No mi też się nie wydaje żeby stare m70 radziło sobie z W12:D