255/45/18" chyba indeks Y nie pamietam ,ale jak mam tdsa wiec chyba nie ma różnicy :cool:
Wersja do druku
255/45/18" chyba indeks Y nie pamietam ,ale jak mam tdsa wiec chyba nie ma różnicy :cool:
mysle ze index do tdsa bedzie nawet H do 210km/h
No tak ,ale ja nie mówiłem im ,że mam tdsa ,wiec indeks musi i tak byc wystarczający :)
sprawdz sobie na tej str jakie sa ceny w niemczech..
i bedziesz wiedzial ile mozesz stargowac ;)
7ka troszke mam inne zdanie, ze przykladowo ktos ma tdsa czy np niejezdzi szybciej niz 210km/h to nieznaczy aby zakladal index przykladowo H, im wyzszy index predkosci tym wyzsza klasowo opona, inaczej jest z nosnoscią, tu powinno dobierac sie do wagi auta,
:) ostatnio pare razy jechałem przez wage na gr , nie uwierzycie ,jaki wyszedł podział masy ,przy 10 litrow paliwa w baku ,w bagazniku 40 kg i ja sam w samochodzie ,wyszło przednia os 980kg ,tylna 980 kg ,innym razem jak bylo nas trzch w aucie wyszlo przednia oś 1000kg ,tylna 1040kg ,moim zdaniem idealnie :cool:
. . . wiec gdybym wsadzil nizsze zawiecho jaka wysokosc sugerujecie -30 , -35 ?
mysle ze 35-40mm bedzie idealnie i nieodczuwalnie do twojego silnika..zreszta pogadaj z Evanem on ma 735i i 19" do tego B4 bilsteiny.. i sobie chwali..Cytat:
Zamieszczone przez FuBu
ja jak mialem 35mm przy seryjnych amorach tez bardzo chwalilem !! i naet przy 20" mialem naprawde komfortu dostatek..
teraz mam amory B4 ktore sa bardzo mocne i twarde..do tego 50mm h&r ...no coz nie powiem ze jest komfortowo bo mam 20" ale daja rade..
szczerze polecam do 40mm z seria amorem..dobrze to wyglada i pieknie jezdzi..
co do opon.. cos w tym byc musi Krzywy co mowisz... im wiekszy index tym chyba lepsza opona.. ale tez i drozsza ale to juz chyba groszowa roznica..
roznica w cenie napewno jest, a jezeli chodzi o index predkosci to kiedys ojciec do 530D pozakladal save intense H i opony zjezdzil w jeden sezon =18tys km (dla porownania sprzedalem identyczne oponki do mondeo 2.0TDCI z 2005r i gosc jest mega zadowolony ale wiadomo co 130KM a co ponad 190), teraz dla ojca pozakladalem mu dunlopa sp sporta9000 z W i smiga nalezycie, pozatym zle dobrana opona pomijajac juz jak kto szybko jezdzi ale ile mocy ma auto, ogolnie wszystkie opony z oznaczeniem XL czyli stara RFka sa do mocnych aut, ja mam przykladowo Y i nieznaczy to ze mam przekraczac 250 czy 300km/h ale opona jest lepsza/czytaj solidniejsza i napewno wiecej km sie na niej przejedzie, to tak jak z zegarkiem, podobno wytrzymuje do 30m pod wodą ale to nieznaczy ze masz tak gleboko nurkowac :razz: , ogolnie opony to ciezki temat, jedne super sie sprawuja w takim i takim aucie, inne gorzej, przykladowo nigdy niezalozyl bym GY HydraGripa do octavi bo na 100% po 10tys km z tylu bedą wyzabkowane, nawet na nowce aucie, osobiscie nigdy niezaloze sobie opon z indeksem H bo wiem jak to bedzie wygladac, powycierane boki, wyzabkowane a jeszcze bąble powywala z boku od kraweznikow itp. ... ale ten temat zbacza z toru....
ale ok fajnie sie gada ;)
mielem w okularze nowe 215/55/16 hydragripy..na wode super ale strasznie glosne..o wygladaja jak terenowe 8/
jest jedno ale... np ja mam jeszcze golfa 4 na niemieckich blachcach i tam niestety opony musza byc takie jak brief.. nie moge innych zalozyc.. zgadnij jaki index.. T :what: no coz taki silnik i taka opona ;) ale jak sie jezdzi na profilu 65.. bajka :D