Tam nie ma rezystorów panowie.
Wersja do druku
Tam nie ma rezystorów panowie.
Racja, mówimy o tranzystorach..... wyedytowałem.
Tam są zwykłe tranzystory N-FETowe MOS, których dziś jest na pęczki, i są dużo lepsze niż te z połowy lat osiemdziesiątych. Każdy domorosły elelktronik powinien je dobrze dobrać i powinno śmigać nawet bez tego wielkiego "miecza", który w tamtych czasach służył jako radiator, dlatego jest taki wielki.
Układ jest prosty, schematy do ściągnięcia z siecii, miernik w dłoń i musi burzyć.
Witam. I mnie dotknął problem padnietej dmuchawy.
U mnie sprawa wygląda tak.
Dmuchawa nie załącza się w żadnym zakresie obrotów.
Po przekręceniu pokrętła od nawiewu słychać jak otwierają się klapy, zmiana kierunku nawiewu działa bo też słychać jak się wszystko przestawia ale wentylator nie dmucha.
Jak ustawie temperaturę na max to czuć ciepło.
W panelu klimy podświetlenie temp. pasażera zaświeci się dopiero jak strzelec z palca w pokretło.
Podświetlenie regulacji nawiewu przestało działać.
Podmieniłem panel na niby sprawny ale na ten bez automatycznego obiegu powietrza i też nie dmuchało.
Co mogło paść?
Panel, miecz, silnik dmuchawy czy ten sterownik znajdujący się przy filtrze kabinowym obok miecza?
Czy są jeszcze jakieś przekaźniki czy bezpieczniki które mogą odpowiadać za problem z brakiem nawiewu?
Ja tak poza konkursem.
Na litość najwyższego, wyłączcie to autouzupełnianie w telefonach, bo ni chooya czasem nie wiadomo o co się rozchodzi.
Tu nawet wyszło śmiesznie - filar malinowy :first: ale w niektórych tematach to trzeba z wróżbitą Maciejem siedzieć i zgadywać co autor miał na myśli.
Masz rację. Nie zauważyłem tego. Poprawione już...
Dostań się do silnika dmuchawy, zakręć nim i stwierdzisz czy jest zatarty, ew. podłącz go na krótko.
Rozłącz jego wtyczkę i zmierz na niej napięcie.
Wtedy będziesz mógł stwierdzić czy sama dmuchawa jest problemem, czy np. miecz padł na amen i nawet najwyższy bieg już nie działa.
U mnie jest v8. Czy da radę dostać się do dmuchawy od strony silnika?
Dzięki. Dziś zaczynam działać.
Sprawdzę to o czym pisałeś i jeszcze bezpieczniki.