jak masz problemy z odczytywaniem malych liter to polecam okulary
Wersja do druku
jak masz problemy z odczytywaniem malych liter to polecam okulary
Właśnie kolego dobrus o to mi chodziło
tyle że kolego szajboos trzpienie siłowników pracują na zewnątrz i uszczelniacz nie jest w stanie zgarnąć wszystkich zanieczyszceń ,tyle że hydraulika koparki ma ogromną ilość pracujących i zużywających sie elementów,tyle że prawie w każdej tego typu maszynie pompa zasysa nie filtrowany olej , kolego jeśli olej w asb jest zanieczyszczony zużytymi tarczkami to oznaka że już coś sie dzieje albo asb była katowana, przecież podobne skrzynie ma każda ładowarka lub spycharka i po latach olej ma być czyściutki
Jesli interwal ustalony przez producenta Actrosa jest okreslony na 150tkm to napewno zostal zastosowany odpowiednio wytrzymaly olej jak i odpowiednio przygotowane elementy mechaniczne silnika owego actrosa.
Analogicznie producent omawianej skrzyni czyli firma ZF zaleca wymiane oleju co 60tkm- stad odpowiednio inny olej jak i reszta mechaniki wewnatrz skrzyni.
Piszesz o innych urzadzeniach hydraulicznych i "gorszych warunkach pracy" - zatem gdzie w hydraulice silowej sa tarczki i sprzegla hydrokinetyczne?
Wcale nie trudno - mozna wysunac z 15 podobnych analogii tez nie majacych wiele wspolnego z tematem i skutecznie go zamecic- ale tego tu nie chcemy
Czekam na KONKRETNE przyklady!
Czlowiek sie uczy cale zycie i skoro popelnilem jakies bledy ktore wychwyciles chetnie wyslucham argumetow jak poprawic swoje "wymadrzenia".
Taka czcionka napisane jest na forum 99% wszystkich postow - m.in sam DOKLADNIE taka "dziecinna" czcionka piszesz swoje posty
kolego BOSS jednak coś mi się wydaje że firma bmw nie zaleca wymiany oleju w skrzyniach zf przynajmniej tak jest w e65
BOSS, strasznie ciężko Ci idzie myslenie, naprawde. Z czcionką chodzilo mi o kolor. Jesli chodzi o actrossa, ktorego sie tak uczepiles to w silniku nie ma tam zadnych cudow, jest to zwykly silnik taki jak w kazdym innym aucie (chodzi mi o elementarne zasady budowy i zastosowane stopy materialow). A jak nie wiesz gdzie jeszcze poza samochodami stosuje sie sprzegla hydrokinetyczne... to sie jeszcze bardziej pogrążasz. Powiem Ci,ze ze wzgledu na swoje wlasciwosci mają one zastosowanie w bardzo wielu dziedzinach przemyslu. Poczytaj sobie google. Albo lepiej - ksiazke do Maszynoznawstwa np J.Kijewskiego dla studentow 1 roku politechniki;) Przyklady swoich bledow znajdziesz w wyszukiwarce,choćby to,ze napisales ze 3.0 i 4.0 maja calkowicie rozne sterowanie :) a ja jezdzilem moim 4.0 na kompie od 3.0 i bylo tak samo... to chyba cos nie halo prawda? tym samym kończę dyskusje na temat wymiany oleju w skrzyni - w mojej ma on zapewne juz prawie 18lat, skrzynia pracuje swietnie. wymieniac nie zamierzam, jak mi padnie z tegoż powodu zwrócę honor ;) EOT
Wklejam i mam nadzieję, że przynajmniej na tym forum ostatecznie zamknie się temat czy należy wymieniać olej w skrzyni czy nie - http://www.bimmerboard.com/forums/posts/527361
Gdyby jednak ktoś miał wątpliwości to wyjaśniam - tak, należy wymieniać jak ktoś już wcześniej napisał co 60.000 kilometrów (wraz z filtrem i magnesami) i tako rzecze producent tychże skrzyń czyli ZF. BMW może pisać co chce, ja wolę sugerować się tym co mówi firma która to wyprodukowała.
EDIT: Sprostowanie - nie producent, a pracownicy ZF w zakładzie z Dortmundu, który na co dzień naprawiają te skrzynie.
Jak ktoś to ładnie określił "longlife oil is bullshit".