Przesłona w seryjnych soczewkach jest taka sama jak ta z xenonu.
Zwykły halogen ma jedno załamanie światła(mówiąc prościej, na ścianie widać to jako prosty odcinek, załamanie i odcinek pod skosem), xenon i soczewki w e32/e34 i e38 mają jeszcze drugie załamanie(nie ma tego skosu tak długiego, krótki skos jest drugie załamanie i znowu pozioma kreska).
Dobrze ustawiony HID 4300 w takiej soczewce będzie oślepiać kierowców tak samo jak prawidłowo ustawiony seryjny xenon w e38 czyli prawie wcale.
Prawo mówi o tym, że przy xenonie musi być spryskiwacz świateł, który jest konieczny, bo zabrudzone szkło rozprasza światło i oślepia(odłączcie spryskiwacz w e38 to przekonacie się o czym mówię).
Mówi też że konieczne jest autopoziomowanie świateł, ale podpunkt tego paragrafu stwierdza, że dopuszczalna jest manualna regulacja świateł, pod warunkiem, że możliwa będzie z kabiny(więc to jest rozwiązane).
Dzuda, moja propozycja jest taka, zamontuj spryskiwacze lamp(nie atrapy) jeśli ich nie posiadasz, do wysterowania możesz poszukać przekaźników ze starych aut ze spryskami. Np. w kadecie był dodatkowy przekaźnik, który uruchamiał spryskiwacze reflektorów po dłuższym trzymaniu manetki. Problem w tym, że trafić spryskiwacze reflektorów w kadecie graniczy z cudem. W felicii przekaźnik wycieraczek u uruchamia je z lekkim opóźnieniem względem spryskiwaczy(tak, żeby wycieraczka nie chodziła na suchej szybie). Zmieniając jeden element da się wydłużyć ten czas, wtedy dałoby się ten przekaźnik wykorzystać na takiej zasadzie jak ten w kadecie.
Kolejna kwestia to przetwornice, ostatnio jak miałem kontrolę szajboosa autem, to gliniarz jak zobaczył naklejki hella na obudowie z tyłu i przetwornice zamontowaną w seryjnym miejscu, to odpuścił i nie czepił się braku autopoziomowania.
Dorwij 2 padnięte przetwornice oryginalne, odklej z nich naklejki(te z napisem hella itd.) i naklej na przetwornice z Hidów, naklejkę na lampę da się kupić nową, bodajże do astry G(jest tam wyraźnie zaznaczone D2S.
Będziesz mieć większe szansę, żeby gliniarza przegadać, pokażesz mu, że przetwornica ma ori naklejkę to większość odpuści, bo pomyśli, że to na prawdę oryginał.
Co do poziomowania, to wieczorem postaram się przejrzeć schematy, bo teraz nie bardzo mam czas(jestem w pracy :P )