Myśle że spokojnie da się zrobić przyjemny dla ucha wydech który będzie stonowany ,spróbuj udrzyć do tej firmy MG Motorsport.
Słyszałem ich kilka wydechów i mogę spokojnie polecić.
Wersja do druku
Myśle że spokojnie da się zrobić przyjemny dla ucha wydech który będzie stonowany ,spróbuj udrzyć do tej firmy MG Motorsport.
Słyszałem ich kilka wydechów i mogę spokojnie polecić.
Witam odświerze wątek. zrobilem małą zmiane w swojej Beti. Katy sa wytłuczone czyli przelot.... tłumik srodkowy został, i wyciąłęm wczoraj końcowe tłumiki i zamiast nich wspawałem rure 60tke. Powiem szczerze ze czegos takiego sie nie spodziewałem :D bardzo ładnie bulgocze na wysokich obrotach troche za głośne ale mozna sie przyzwyczaić... w Trasie 80-100km/h w środku troche głośno ale niestety cos za cos... nie znalazlem nic na forum a interesuje mnie to czy taka zmiana nie ma wpływu na silnik i inne podzespoły?? bo jednak oczywiste ze cisnienie w układzie sie zmniejszyło.... co o tym sądzicie ?? :)
mogłeś nagrać jakiś filmik jak to chodzi :p
sam się zastanawiam nad modyfikacją układu wydechowego :cool:
słuchaj nagram filmik jak to chodzi, ale nie mialem czasu bo ledwo zrobiłem to i musiałem jechac w trase... Na szczescie tylko do niemiec takrze wroce i po weekendzie postaram sie wrzucic bo planuje powrót ok poniedziałku ;)
ok będę zaglądać czy coś się pojawiło :D
pozdro :cool:
Miałem coś takiego u siebie, fakt ryk straszny bo bulgotem tego nazwać nie można, no chyba że do 1500 obrotów. Po roku jeżdżenia w ten sposób założyłem kpl wydech od 750i i lepiej mi się jeździ. Jakieś modyfikacje planuje ale na pewno już nie zostawię samych rurek i środkowego. Filmiku nie mam ale wszyscy co byli na zlocie w Ślesinie 2011 słyszeli :)
to prawda bulgot jest do 2 tys obrotów... zastanawiam sie czy policja nie zabierze mi dowodu... hehe bo przy przyspieszaniu i ponad 4 tys obrotów słychać mnie po drugiej stronie miasta hahaha :D a pytanko do Ciebie po roku jazdy nic sie nie dzialo z silnikiem czy cos w tym stylu z jakimis innymi podzespolami ??
Silnik działał bez zmian, tak samo w mocy nie poczułem różnicy.
Na przyszły sezon wycinam środkowy i zostanie na końcowym może to będzie lepiej brzmiało.
aaa okej... ja planuje jeszcze inny manewr zrobic... rozwiercic koncowe tłumiki i wyciąć środkowy... moze zamiast pustych katów wstawić strumienice ?? sam nie wiem trzeba by bylo pokombinowac to cos moze i tanim kosztem by wymyslił.... a jeszcze sie zastanawiam jak by chodził silnik na totalnym przelocie jak mam puste katy, wyciać srodkowy i zostawic te końcowy pseudo tłumik z rury co wspawałem.... ?? w wolnej chwili moze cos pokombinuje... ale wydaje mi sie ze wtedy moze byc juz za głośnoo :(
jak to ktoś wcześniej pisał, żaden wydech nie zrobi z bmw amerykańca, konstrukcja silnika jest całkiem inna i nie ważne czy silnik ma 4.0l czy 8.0l nie będzie nigdy tak pracował, chodzi tu o skok tłoka, komorę spalania czy choćby nawet o inne krzywki na wałkach rozrządu
Przede wszystkim o wykorbienia na wale
Amerykance mają wał krzyżowy. Tego typu rozwiązanie było np. w Audi V8
Tak jak napisał Cursor,cały myk tkwi w wale korbowym,w m60/m62 jest płaski wał:
"Wał płaski “flat-plane”. Konstrukcyjnie jest zbliżony do wałów korbowych czterocylindrowych silników rzędowych. Zapewnia on naprzemienny zapłon w obu rzędach cylindrów i nie wymaga stosowania przeciwwag. Dzięki temu stosowany jest w samochodach sportowych i wyczynowych m.in. Ferrari. Wadą tego typu rozwiązania jest brak wyrównoważenia sił bezwładności drugiego rzędu."
"Wał krzyżowy “cross-plane”. Pierwsze i czwarte wykorbienie znajduje się w jednej płaszczyźnie, a drugie i trzecie w płaszczyźnie do niej prostopadłej. Siły bezwładności drugiego rzędu są zrównoważone, ale wyrównoważenie sił pierwszego rzędu wymaga dużych przeciwwag. Z uwagi na wyrównoważenie, stosowany kąt rozwidlenia cylindrów to 90 stopni. Zapłon nie może zawsze występować naprzemiennie w obu rzędach cylindrów, efektem są chwilowe wzrosty ciśnienia w kolektorach wylotowych i charakterystyczny dźwięk jednostki."
tak na szybko wrociłem do domu i nagrałem film i zrobiłem fotke... z braku czasu niestety zadna rewelacja... rura po lewej i po prawej stronie jest z jednego kawałka. jes to rura 60tka. na koncu przycieta. Jak dobrze pamietam od (Vw LT)
http://img10.imageshack.us/img10/1664/p1100846o.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=fgyWj...hannel&list=UL
no ładnie ładnie ale jak do takiego odgłosu to auto musi być troszkę ogólnie podrasowane bo seria to z tym 'bulgotem' troche się gryzie..
tak wiem wiem :) planuje lotki pod zderzak dołożyć i inne felgi zmienic itp...
.....i swap silnika z Audi ;)
http://www.youtube.com/watch?v=yLwL6FDO1Mc
Witam. Podłącze się pod temat z pytaniem, a mianowicie interesuje mnie jaką średnice mają rury od kolektora do końcowego wydechu?
Czy zmieniają się średnice np od kolektora do katów, i dalej już inaczej?
Mam trochę rur ze stali nierdzewnej i chce uspawać sobie wydech w moim m60b30, średnica tych rur to 61mm, specjalista od wydechów z mojego rejonu powiedział że wydech nie może być zbyt luźny bo tylko straci moc samochód.
ja u siebie uzyłęm rure 60tke zamiast koncowych tłumików i jest spoko trzeba sie przyzwyczaic bo przy obrotach ok 2tys. chuczy w uszach ale jest ogolnie spoko ;) kombinuj cos wymyslisz... katalizatory wybiłem ma puste... jak chcesz słyszeć konkreetny dzwięk zrób tak jak ja :) powodzenia :)
Jeśli chcesz wiedzieć jak to bedzie mniej więcej gadać to poszukać na YT filmów z zawodów driftingowych najlepiej z PL M60 i M62 to baaardzo popularne silniki pakowane w tym sporcie to E30/36 co prawda zawsze są to 4.0 albo 4.4 ale jakies kolosalnej róznicy w dźwięku między dużą a małą Vałką nie ma. A od siebie powiem że sam nasłuchałem się takich aut, ponieważ jestem związany z ze Szczecinskim Banzai drift team i niewiele ma wspólnego ten dźwięk z "amerykańskim bulgotem" fakt auto się wydziera niesamowicie i słychac że to V8 ale bulgotu typowego dla ameryki nie uzyskamy ze względu na kosntrukcje silnika co chyba nawet ktoś fajnie opisał w tym temacie troche wcześniej
a tam nie uzyskamy nie uzyskamy ja mam i nie narzekam może nie idealnie amerykański ale na żywo uwierzcie mu brakuje mu kilka procent :)
ale środkowy musi do tego wylecieć zamaist niego x-pipe w zabudowie tłumika końcowy przelot i prosze bardzo
To e32 740 ładnie chodzi :]
http://www.youtube.com/watch?v=2fBahKn-4E4
http://www.youtube.com/watch?v=VCHiQdLQxqQ
Mój jeep z silnikiem 5.2 v8 ma bardzo prosty układ wydechowy, może w tym jest coś z tego dźwięku amerykańskiego. Fabrycznie samochód ma jedynie katalizator + jeden tłumik zaraz za nim. Do wyostrzenia dzwieku wystarczy jedynie wymiana tłumika który np magnaflow lub flowmaster kosztuje góra 500 pln. W bmw niestety nie jest juz tak łatwo... Rurki są też w miare grube, bodajże 2,5 '' średnicy
Katalizator położony jest daleko od silnika bo prawie w połowie samochodu, a tłumik jest przy katalizatorze od razu
A co sądzicie o tym dźwięku?
http://allegro.pl/bmw-344i-v8-1994-c...070771870.html
Tu link bezpośrednio do filmu:
http://www.youtube.com/embed/0NxfDBoYDOk?rel=0
Mi się podoba, napisane że przelot ale widać ma jakieś końcowe. Ciekawe co tam dokładnie jest.
Ogólnie autko ciekawe widać, tylko wykonał taka przeróbkę a nie umiał usunąć komunikatu o niskim poziomie płynu ...
Wydechy końcowe wyglądają jak z m3 e46.
Wydech w X5 4.6is (M62) brzmi trochę po amerykańsku, filmy oczywiście na Youtube.
ułłłaaaa pięknie!!!! autko tez bajka ;)
super brzmi, auto cukierek :rockon:
Śliczne auto i w dodatku piękny dźwięk
Progi w kolor .... :D
Ja uważam ze to uwolniony wydech.Naprawdę nikt z was o tym nie słyszał? wywalasz wszystko wydechu czyli po prostu ma zostać rura. pięknie ryczy e38 mojego znajomego
Pięknie gada
No dobra... ale silniki hemi mają taki a nie inny dźwięk z zupełnie innego powodu ;> półkoliste komory spalania ;p i to one to gulgulgul robią ;) przerabiałem ;)
Odgrzeję trochę temat, bo po co zakładac nowy.
Więc jak wywalę środkowy wydech w M60B40, zastąpię go dwoma rurami o średnicy 2.5" i zostawię tylko oryginalny końcowy wydech, to będzie dobrze brzmiec? Robił tak ktoś?