Możemy prosić o obiecaną dalszą część poradnika?
Wersja do druku
Możemy prosić o obiecaną dalszą część poradnika?
w 735i idzie także 5HP24 tylko ponoć jakaś słabsza tak słyszałem 5HP19 to tylko w 728/730
Koko_tuned masz może jakieś doświadczenia z Siemensem Ms41.0 z 2,8 na przykład?Próbuję sił ze swoim sterownikiem ale słabo idzie narazie :D.
Tak. Mam.
Pozdrawiam
Koko
W takim razie jeśli mógłbyś powiedzieć czy informacje zawarte w tym poradniku który załączyłem wystarczą aby wystroić silnik po modyfikacjach czy potrzebne są jakieś inne mapy etc.?
http://www74.zippyshare.com/v/41830945/file.html
Info zawarte w tym pdfie sa w 100% wystarczające, aby poprawnie wystroić silnik. Z pewnością efekt będzie lepszy niż przy uzyciu piggyback'a.
pozdrawiam
Koko
Witam pomógł byś mi ogarnąć trochę mapy w 528i e39 ?? Zczytałem wsad MPPS mam plik w formacie bin. Sciagłem program jak napsiałes próbuje otworzyć nim ten plik i nic cisza
Ten pdf który zamieściłem powyżej nadaje się także do twojego pliku.Jest co prawda napisany pod Winols ale adresy map są takie same i w TunerPro można podziałać.
Problem w tym ze winols znajduje mi tylko ogólna mapę i nie mam żadnej listy map poszczególnych ani żadnej opcji z mapami
W tym Pdf-ie są przecież dokładnie opisane adresy map.Podane offset itd.Normalna rzecz że Winols nie wyszuka i nie zdefiniuje map.Tymbardziej w Ms41.0.Musiałbyś zainwestować kupę kasy i zakupić np. Swiftec-a.Pozatym żaden program nic za ciebie sam nie zrobi.
Witam serdecznie!
Poszukuje map benzynowych do sterownika ms41.0 do BMW E39 m52 528i 97 rok 1xVanos. Niedawno wymieniłem silnik z 2.0 na 2.8, a sterownik został stary. Samochód nie ma pełnej mocy. Nie chciałbym wymieniać sterownika jeżeli to jest możliwe...
Ciężko wyczuć różnicę w mocy między kompami.
Mam mapy. Podaj email na pw to wyślę. Napisz tylko czy automat czy manual.
BMW E39 m52 528i manual ms41.0 97 1xVanos
tmziom@gmail.com
Chce się upewnić... mój sterownik ms41.0 97 rok można programować za pomocą interfejsu z OBDII/OBD bez wyciągania pamięci?
Można programować ale interfejsem przeznaczonym do chiptuningu.
odkopuje temat,czy koko lub ktos kto ma pliki 0261200404_1267357689.bin.zipBMW_dme_404_Koko.zip moze je gdzies uploadowac i zamiecic tu zeby szlo je sciagnac????stare chyba wygasly ...
Witam, również odkupuje temat podrzucił by ktoś pliki z pierwszego posta. Z góry dzięki.
Proszę bardzo. Nie przekręć silnika :)
M60b40.rar
Dzięki bardzo.
Sorry jak było, ale przed snem pisze (padam po pracy), czy 745 E65 też można jakoś poprawić, a jeżeli tak to ile skrzynia wytrzyma !? Akurat mam kumpla co ma i hamownie i zajmuje sie takimi rzeczami, ale ciekaw jestem Waszego zdania !?
Moim zdaniem "poprawianie" silników wolnossących bez jakichkolwiek modyfikacji mechanicznych jest sztuką dla sztuki. Uzyskane różnice w parametrach po takich modyfikacjach nie przekraczają raczej marginesu błędów pomiarowych hamowni nie mówiąc o własnych odczuciach... No, chyba, że ktoś jest bardzo podatny na tego typu sugestie.
Zbichu jak możesz to napisz co masz w swojej pomodzone i o ile to nie tajemnica jakie są koszta żeby osiągnąć taką moc i moment jak w twojej e65. Skrzynia daje sobie rade z taką mocą?
Nie wiem czy zauważyłeś, ale ja mam diesla i nic nie musiałem modzić. Wystarczył program. Kosztowało mnie to ileś tam godzin ślęczenia nad wsadami z moich połówek silnika. Właściwie nadal "kosztuje". Żaden mod w moim aucie nie jest tym ostatecznym :) Skrzynia z mocą radzi sobie świetnie, bo to nie problem dla niej. Max moc jest przy 3800 obr/min. Inaczej sprawa ma się z momentem i ten podałem w bezpiecznym zakresie. Można by rzec, że "znosi go bez zadyszki".
Witam, byłby mi ktoś w stanie wytłumaczyć tak na chłopski rozum, tak jak dziecku co jest po kolei robione w tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=NrTlLpkGUDI. I mam jeszcze jedno pytanie pościągałem sobie różne pliki xdf. i dlaczego w jednych są opcje wyłączania (np. tak jak w filmie lambdy) w innych nie. Pytania może i głupie ale jakoś trzeba zacząć, z góry dzięki.
Na tym filmie prezentowane są niektóre możliwości programu Tuner pro. Wyłączane są lambdy. Pokazywane są możliwości programu oraz poddana jest pokazowej (bezsensownej) modyfikacji mapa rozgrzewania się silnika. Pliki xdf przygotowywane są przez różne osoby i zawierają różne możliwości edycji plików bin. w zależności od widzimisię autora. Xdf na filmie posiada 10 map do edycji :) Dlatego też wolę korzystać z programu WinOLS. Nigdy nie korzystałem z tuner pro i wygląda na to, że nigdy nie skorzystam.
Zbichu widziałem że masz diesla ale byłem przekonany że jakieś mody typu większy IC lub coś innego masz wykonane. Jak taki wynik masz samym softem to jestem praktycznie zdecydowany na e65 z tym samym silnikiem :-) rozważałem jeszcze 750 ale chyba wolę mocnego diesla. Zajmujesz się chiptuningiem czy tylko sam dla siebie robisz?
To jest przyrost raptem około 20%, który nie wymaga ingerencji mechanicznych. Ten motor ma znacznie większy potencjał, ale dpf mnie ogranicza. Taki np. 2.2 hdi po wymianie zaledwie dwóch czujników i programie oferuje 65% więcej mocy i 35% momentu :)
Zastanawia mnie jakie czujniki trzeba wymienić w takim hdi czyżby doładowania? Przepływomierz?
Mam jeszcze pytanko co do innego filmu https://www.youtube.com/watch?v=ArM092hL9rI jak ma się on do rzeczywistości? Z góry dzięki za odpowiedz.
Czujnik ciśnienia szyny wtryskowej i czujnik ciśnienia bezwzględnego powietrza. Jeśli chodzi o film to jest to prawda. Wyłączenie programowe dpf w 3.0 tdi jest przeraźliwie proste. Niewiele jest jednak sterowników gdzie dpf eliminuje się tzw. switch'em.
Wyłączenie tzw. switch'em piękna sprawa, a w innych przypadkach jak to jest, przeróbka mapy dpf żeby się nigdy nie włączył? Ogólnie temat może nie taki straszny jednak jak spoglądam na to, to chyba największy problem jest rozszyfrować do czego jaka mapa. Istnieje opcja wyłączenia dpf funkcjom on/off, a jest takie coś do lambdy, a jeśli nie tak jak załatwia się eliminacje drugiej sondy. Z góry dzięki za odpowiedz.
To zależy od sterownika. W przypadku EDC16cp35 żeby wyłączyć dpf trzeba wyedytować 25 map
To dopiero początek. Różne osoby w różny sposób rozpoznają mapy. Na podstawie widoku 2D. Niektóre mapy stają się zrozumiałe gdy zobaczymy je w 3D. Inne zaś znaleźć można na podstawie parametrów cyfrowych. Najwygodniejszym sposobem są gotowce typu xdf do tune pro, czy innych zabawkowych programów, ale ja nie widziałem żadnego dobrego xdf'a do edc16. Najlepsze rozwiązanie to pliki A2L do WinOLS'a, ale na to trzeba grubą kasę łożyć.
Nie wiem o jakim wsadzie mówisz. Na wyłączanie funkcji, czy też stosowanie różnych obejść limiterów np. są różne sposoby w zależności od sterownika.
Jeszcze raz dzięki za odp. jak się trochę wyedukuje na pewno jeszcze zapytam, bo starczy już tych amatorskich pytań z mojej strony:kiwi-fruit:
Tak z ciekawości czy jest możliwość wyłączenia sond lambda w m62tub35? no i co by to dało?
Można wyłączyć. Dało by to tyle, że ECU nie wprowadzałby poprawek do dawek paliwowych na podstawie parametrów pomiarowych sond. Pytanie co z tym zrobić dalej :)
wyłączyłbym te tylnie gdyż nie mam katalizatorów dużych tylko te małe a wkurzają mnie błędy sond tylnich. Oczywiście one nie wpływają na pracę silnika. Z Sondami przednimi silnik pewnie pracuje lepiej niż gdyby ich nie było?
Po prostu w wartości tylnych sond "wpisuje się" parametry takie jakie chce widziec ECU, albo po prostu się je wyłacza. Tylne służą bardziej kontroli składu spalin za katalizatorem i generalnie "mierzą" jego sprawnośc, ale silnik nie zauważy różnicy jak będą one odłączone.
Ja bym na Twoim miejscu je "wyłączył" i o nich zapomniał.
A ktoś podpowie jak je wyłączyć?
Podpowie i nawet Ci zrobi najbliższy serwis BMW lub zakład w którym połączą się z Twoim BMW, czyli krótko mówiac specjaliści w samochodach BMW.
Wystarczy nazwa programu i jakis kierunek. Sam zgrywam softy jak i aktualizuje sterowniki modulow silnika badz skrzyni takze jakies ppdstawowe pojecie w winkfp,dis,ncs mam ale akurat w wylaczanie sond sie nie bawilem a placic kilka set zl by wylaczyli mi sondy sie nie oplaca wiec wole samemu sie nauczyc i wylaczyc :)
Chciałbym to zobaczyć jak serwis bmw wyłącza sondy :)
To, że masz pojęcie o programach do diagnozowania, kodowania jak i programowania sterowników bmw nie ma nic wspólnego z edycją wsadu sterownika ECU. Godne pochwały jest to, że chcesz sam się tego nauczyć. Edycji dokonasz każdym hex edytorem, ale najlepszy to WinOls. Dostałeś nazwę programu, więc nalezy Ci się tez kierunek. Oto wyłączona lambda w M52b30 (Ta na dole). Powodzenia!
http://i.imgur.com/XrLcia8.jpg?1