zalezy od plamek..
tylko delikatna szmatka mozna to wyczyscic,ale nie za mocno bo sie porysuje..
a jak szkielka? kupiles nowe czy umyles stare? i zapodaj jakies foty :)
Wersja do druku
zalezy od plamek..
tylko delikatna szmatka mozna to wyczyscic,ale nie za mocno bo sie porysuje..
a jak szkielka? kupiles nowe czy umyles stare? i zapodaj jakies foty :)
umyłem te co miałem, ale szkła sa w miare. Gorzej wygladają te wnetrza. Jak wziałem szmatką to zauwazyłem że ten chromik schodzi i to mnie martwi.
Praktycznie w każdych reflektorach schodzi ten chrom z odbłysnika. On już taki chyba jest. Dlatego trzeba naprawde delikatnie i bardzie używać bezdotykowo czyli pod niewielkim cisnieniem potem przedmuchac - polecam wode destylowana - nie osadza się własnie taki kamień w postaci plamek.
Pzdr
Chester
Witam Panow! W koncu i ja mama ringole! Sa mega hiper wypasione, idealnie leza, a wyglada to tak:
no piekne te ringi takie wloasnie chce kupic pozdro
Zrobilem tez sesje zdjeciowa step by step, wrzuce pozniej do zrob to sam. pozdro dla wszystkich mianiakow e38
Mi też parkotronik wariuje sprawdziłem czujniki i są ok. może faktycznie to wina ringów. Jakieś pomysły w tym temacieCytat:
Zamieszczone przez lukasz740
Widze, ze te przetwornice to kon trojanski :?Cytat:
Zamieszczone przez trolu
Wiec zalecam, zalozenie bezpiecznika np 3A miedzy przetwornica a gniazdem zarowki.
W sklepach elektornicznych mozna kupic takie gniazda bezpiecznikowe na kablu latwe w montazu, powinno to ochronic uklad elektryczny przed uszkodzeniem w momecie spalenia sie przetwornicy 8/
Takie przetworniczki w czasie zwarcia wala konkretnie wiec moga popalic nawet kable.
A w tym cala lampe jak u kolegi :sad:
Niestety nie mam parkotronika w mojej Buni i nie moge dojsc czemu Ci warjuje. Mysle ze ringi nic nie robia zlego bardziej przetwornica moze emitowac jakies zaklucenia - czestotliwosci, ktore wplywaja na czujniki.Cytat:
Zamieszczone przez Jarecki
Ja bym zrobil tak;
Np. Odlacz jedna lampe i wlacz ringi w drugiej, jesli dalej bedzie piszczalo to odlacz same ringi i oddalaj dzialajaca przetwornice od lampy i czujnikow ( w razie czego przedluz kabelki "na sztuke" na czas doswiadczenia). Gdy bedziesz ja oddalal powinno wszystko sie uspokoic - tak mysle :/ jesli tak bedzie to trzeba bedzie zamontowac przetworniczki gdzies na zewnatrz lampy.
Drugi pomysl to obwinac przetworniczki folia aluminiowa, ktora powinna podzialac jak ekran i tez powinno sie wszystko uspokoic.
Nie ma co wywalac ringow od razu, trza najpierw pokombinowac :D zawsze da sie cos zrobic :]
Jesli cos porobisz daj znaka jakie efekty, sam jestem ciekaw? Jak ni pomoze to bedziemy dalej kombinowac :] pozdro
Witaj.Cytat:
Zamieszczone przez Wachaczi
Na początek dzięki za udzielone rady. Mimo wszystko nie zamierzam ringów usuwać, chociaż ten ciągły pisk parktronic'a bywa irytujący.. Też myślę, że przetwornice są źródłem sygnału zakłócającego czujniki, ale wolę ich nie umieszczać na zewnątrz lamp, bo będą dużo bardziej narażone na jakąś awarię. Spróbuję patentu z folią aluminiową i dam znać co i jak.
Pozdrawiam.
Witam ja mam założone ringi,mam partronic i nic się nie dzieje a przetwornice włożone mam do srodka lampy że nic nie wystaje więc tak do końca nie jestem pewny czy to wina ringów czy też osobny temat z czujnikami ;)
Wina samych czujników to raczej nie jest, bo przy wyłączonych ringach wszystko jest w porządku..Cytat:
Zamieszczone przez komando07
sluchajcie a nie wyskakuje zaden blad na komputerze po podlaczeniu tych ringow ?? a co z kabelkami ?? bo nie znam sie zbytnio na elektryce ?? bo jak w miejsce zwyklych zarowek postojowych wlozylem diodowe to bylo ciagle prufen i mi je palilo....
ja podpiąłem ringi CCFL zamiast postojówek i mam prufen :?
i na dodatek przy włączonych światłach PDC piszczy jakby miał przeszkodę 30 cm przed zderzakiem...
A u mnie jest wszysto w porządku i mam wyciągnięte postojówki i pdc zachowuje się jak przed założeniem ringów :D
bo BC bada obwody zarowek pod katem ciaglosci obwodu, a dioda jak wiadomo obwodu nie ma prawa zamknac. Nie ma w niej zarnika tylko gaz. :cool: Dlatego sie tak dzieje!Cytat:
Zamieszczone przez tomek_mazury
BC przepuszcza znikomy prad przez obwody oswietlenia zewnetrznego i np zarowki 5W nie wzbudzi ale ringi potrafia blysnac jak u Anatola
Mam już sposób na czujnik parkowania. Mianowicie piszczy tylko wtedy gdy włączone są światła. Podczas parkowania światełka gasze i działa wszystko tak jak powinno. :cool:Cytat:
Zamieszczone przez komando07
Nocą też gasisz światła? ;D
Cytat:
Zamieszczone przez Damias
Dobre!! :cool:
Panowie podlaczcie ringi do innego zrodla, np swiatel dlugich lub poprostu przedluzcie kabelki do plusa na silniku i masy na nadkolu tam gdzie sie pali autko na kable. Jesli ringi sie zapala i nic nie bedzie sie dzialo - zadnych zaklucen piskow. to znaczy ze cos jest popierdzielone w instalacji.
Co najwazniejsze!!! te kabelki ktore wpinamy w gniazdo zarowki musza byc dobrze wepchniete to znaczy te konektorki musza dobrze dotykac tych konektorkow w gniezdzie.
Dajmy na to, ze kabelek jest wsadzony i np leciutko dotyka tylko, wewnatrz zachodzi zjawisko iskrzenia takie mini luczki elektryczne (no inaczej nie umiem wytlumaczyc) nie bedzie to widoczne golym okiem!! ( w elektryce najwazniejszy jest styk) Jesli styk jest gowniany to modol zara wylapie to i pokaze blad 100%.
Najlepiej widac co sie dzieje jak podlaczymy ringi bezposrednio do zasilania, zaiskrzy sie wiec wyobrazcie sobie co sie tam moze dziac jak te kabelki sie dobrze nie stykaja.Pozdro :D
Odświeżam troszkę temat.
Założyłem u siebie CCFL wszystko ładnie świeci i błędów nie ma (żarówki wyciągnięte), ale pdc wariuje z przodu.
Ktoś sobie poradził już z tym tematem?
dodam że przetwornice mam na zewnątrz lamp, a dokładnie przyklejone u góry obudowy lamyna taśmę dustronną.
fotka ringów:
http://bayimg.com/image/laampaacb.jpg
Słuchaj może przetwornice schowaj w środek lampy i tam ją przyklej,ja tak mam i nic sie nie dzieje.
Pozdrawiam.
Ja montowałem w środkach lamp w czterech E38 i jak już pisałem na forum 6 przetwornic się spaliło. Teraz planuje je zamontować gdzieś gdzie będą chłodzone powietrzem...
Dokładnie, nawet instrukcje o tym mówią aby je montować gdzieś gdzie będzie chociaż namiastka chłodzenia. Ja je przykleiłem do kabla od xenonu ale nie wiem nawet czy ten kabel się nie grzeje. Póki co chodzi jak zacznie coś się dziać niepokojącego to postaram się poszukać innego miejsca, bardziej przewiewnego.
A co do problemów. Wydaje mi się, że są za słabe aby zakłócić PDC może to po prostu zbieg okoliczności
Ja mam moje jakies 7 miesiecy jak narazie nic sie nie dzieje,oby tak dalej....
Ja mam ładnie na lampach i chłodzenie mają bardzo dobre.
Co do pdc to nie jest zbieg okoliczności bo odłączyłem ba chwile i problem z pdc ustał. Wic wiem napewno że zakłucają mi pdc. Będe kombinował żeby je gdzieś dalej umieścić.
A próbował ktoś może owinąć folią aluminową? Zastanawiam się czy się nie bedą się bardziej grzały... więc koło się zamyka hehe ;D
Raczej beda sie jeszcze bardziej grzały
U mnie jest to że mam 3 wywalone czujniki z przodu i w du... tak skonstruowane PDC :D wywalę 300zł na nowe używane czujniki i za miesiąc znów się uwali ;/ eee tam całe życie jeżdżę dużymi autami to sobie radzę i jak w cokolwiek zainwestuję to w kamerkę z tyłu i nic więcej.
Reasumując nie zwróciłem uwagi bo nie miałem nawet możliwości się przekonać o tym czy ringi przeszkadzają PDC ale z tego co mówisz są na 100% winowajcą, może kupiłeś takie wiesz BARDZO Chińskie :D
No dobra,problem zdiagnozowany, ale na rozwiązanie będzie trzeba do weekendu poczekać. ;)
Po kilku testach i próbach, wiem na 100% że to przetwornice od ccfl zakłucają pdc.
Ale rozwiazanie jest bardzo proste, wystarczy oddalić przetwornice od lampy o jakieś 10 cm i problem znika.
A więc do rozwiązania problemu potrzebne będzie:
trochę kabla
lutownica
izolacja
taśma dwustronna
zimny napój (na bazie chmielu ;) )
Ja przykleje przetworniczki do obudów filtra powietrza.
Nie wiem jak sobie z tym radzisz, ale jak umnie coś przestaje dziłać to nie mogę spać, więc wole szybko usunąć usterkę bo zwyczajnie się wykończę ;D ;)Cytat:
Zamieszczone przez coboss
tez mnie wkurza ale co zrobić :| jelenią wciskam kit że ten pisk to jak w ciężarówce bo wrzucam wsteczny i przycinam lacha ;D ;D ;D
Witajcie chce sobie kupić ringi możecie mi doradzić jakie macie tak żebym był zadowolony a nie jakiś badziew kupić na allegro pełno tego
klik
Ja zawsze od nich brałem ringi - jak sypała się przetwornica to wymieniali bez marudzenia. Teraz dają przetwornice , które u mnie już ponad rok śmigają i nie ma żadnych problemów.
Polecam.
Jeszcze jedno pytanko czy przed liftem i po lifcie jest jakaś różnica w ringach ??
Jest kolego różnica ;)
Przed liftem mają ok 13,4 cm a po lifcie?? Rebus :D w PL niby nie sprzedają. Pogadaj z dużą hurtownią do E39 mają 12cm średnicy może będą idealne? Mają też od czegoś (nie pytałem od czego) co mają 12,5cm średnicy
Kurcze to nie dobrze muszę zapytać forumowiczów którzy maja po lifcie co za cuda z nimi porobili dziękuje wam chłopaki za wszelkie podpowiedzi najlepsze forum na jakim byłem zarejestrowany
hehe pytasz :) ja mam uniwersalne. Wywaliłem szkiełka, które będę chyba zakładał z powrotem. Można założyć te większe! Można je przykleić od tyłu do szkiełek i też będzie dobrze. Wielu kupuje też mniejsze i przykleja je od zewnątrz ale jak dla mnie nie wygląda to dobrze bo te ringi strasznie kontrastują ze szkiełkami i wizualnie się rzucają w oczy jako rzecz dokładana. Ale to tylko moje zdanie.
Ja dziś zamontowałem CCFL białe efekt świetny. Na allegro 130zł kplt. Zdjęcie jak zrobie :]
staniu - po trzecim komplecie przetwornic rozejrzysz się za innymi lub je po prostu zdejmiesz :) Mi właśnie po trzecim komplecie przeszło :/
sylwek7, u no mnie nie pocieszyłeś :P Tak często padają chinolki?