Może nie precyzyjnie to opisałem ale nie da się zakodować auta gdy silnik pracuje... ;)
W pozycji 1 dopiero można kodować... reszta chyba jest jasna :cool:
Wersja do druku
Może nie precyzyjnie to opisałem ale nie da się zakodować auta gdy silnik pracuje... ;)
W pozycji 1 dopiero można kodować... reszta chyba jest jasna :cool:
Sebek ale właśnie jak wejdę w test 10 to nic nie mogę zmienić (lewym przyciskiem nie idzie).Cytat:
Zamieszczone przez Sebek
Więc jak to zrobić?
próbowałem kilka razy i nie działa, przecież nie jest to skomplikowane :(Cytat:
Zamieszczone przez Pablo_gl
wyłączyłem silnik, kluczyk poz. 1 - wpisłem kod - kluczyk poz. 0 (wyciągnięty),
ponownie włożyłem poz. 1 - wpisałem kod (nie zatwierdziłem) - kluczyk poz.2 i 3 (rozruch)
- wciskam zatwierdzenie kodu i nici z całej operacji, nic się nie dzieje
Widać z tego, że robisz wszystko dobrze. Pewnie nie masz kmomfortstartu niestety.
Jeszcze jedno: cyferki zatwierdziłeś wszystkie mam nadzieję i zostawiasz w tylko oststeczne potwierdzenie całego kodu. Jak sprawdzić komfort start chyba wiesz... krótkie przekręcenie w pozycję 3 (takie tylko cyknięcie) jeżeli rozrusznik dalej kręci aż do odpalenia autka to masz opcję komfortstartu jeżeli nie nieststy ten bajer nie będzie raczej działał u ciebie.
niestety ja tez niemoge nic zmienic, wciskam lewy przycis i nic, mam tylgo niemieckiCytat:
Zamieszczone przez budek
robię dokładnie tak jak piszesz, komfort start mam, co do kodu to zostaje tylko zatwierdzenie,Cytat:
jutro powalczę jeszcze raz, może uda się
szybkie pytanie: jesli spalanie pokazwyane przez komputer jest o 1/2 litra wyzszeCytat:
Zamieszczone przez krzywy191
niz faktyczne (wyliczone metoda lania pod korek) to jak nalezy zmodyfikowac to ustawienie?
ekstra bajer, wkońcu udało mi się odpalić z przycisku :DCytat:
:cool: no to graty kolego... :D
zgodnie z tym co znalazlem na innym forum (kliknij tutaj)Cytat:
Zamieszczone przez phdream
masz duzo bledow w tescie 14 (wszystki pola w pamieci masz zapelnione)
musisz pojechac gdziec na kompa i zobaczyc co to jest.
test 20 - wartosc masz moim zdaniem stanowczo przesadzona.
wspolczynnik korekcyjny 1250 oznacza, ze przy rzeczywistym spalaniu np. 25L/100km
komputer pokaze Ci jedynie 20L/100km co oznacza oszustwo o dobre 20%
5 litrow/100 roznicy to nie jest malo...
jakie spalanie pokazuje Ci komp?
"wspolczynnik korekcyjny 1250 oznacza, ze przy rzeczywistym spalaniu np. 25L/100km
komputer pokaze Ci jedynie 20L/100km co oznacza oszustwo o dobre 20%
5 litrow/100 roznicy to nie jest malo..."
a nie odwrotnie? spala np 20 litrów a wskazuje 25 ??
a jak Ty to rozumiesz:
???Cytat:
20.0 Correction Factor for OBC Fuel Consumption
Formula for the Correction Factor:
Indicated Consumption X 1000 / Measured Consumption = Factor
Press Reset button to begin setting the of the first (1) digit - press reset when the right digit appears.
Kurde sam już nie wiem... ale już kilka rewelacji na różnych forach czytałem na ten temat co ciekawe każda wersja jest inna :hah: .
Trzeba będzie chyba samemu się tym dziadostwem pobawić :medit:
dzis ustawilem sobie na 1026 (tyle ile mi wyszlo ze wzoru).
zaleje pod korek i bede jezdzil. po jakichs 400km zaleje znowu,
przelicze i bede wiedzial czy przestawilem w dobra strone.
[quote="pan.boczek"]srednie spalanie okolo 13l/100kmCytat:
[quote="phdream"]to zalezy jaki masz stosunek miasto/trasa no i w jakich warunkach jezdzisz w miescie.Cytat:
Zamieszczone przez pan.boczek
jesli nie stoisz za duzo w korkach i jezdzisz powiedzmy 50/50 miasto/trasa,
to uwazam ze wskazanie kompa masz jednak troche zanizone (nie chce znowu wywolac tu dyskusji nt. spalania) - moze nie 5 litrow, ale 1 lub 2.
jak mozesz to zatankuj kiedys pod korek, wyresetuj spalanie w kompie, pojezdzij troche, zalej ponownie i przelicz.
sprawdzimy wszystko empirycznie. jesli masz ustawione 1250 (max wartosc wspolczynnika korekcji) to powinno latwo udac sie stwierdzic w ktora strone jest przeklamanie.
nie chcę dublować postów, więc proszę... czy ktoś może mi odpowiedzieć w tym temacie??
http://www.forum.7er.pl/viewtopic.php?p=22643#22643
sluchajcie jesli podczas jazdy ustawie na bc verb1 i pokazuje ile w danej chwili pali,to ta wartosc musi byc taka sama jak na zegarach na ekonomizerze??bo u mnie na bc jest mniej.jak poprawic zeby bylo dobrze??
u mnie jest raczej identycznie. nie wiem jak to skorygowac.Cytat:
do tej pory myslalem, ze te dwa liczniki sa w zasadzie sprzezone,
to znaczy pobieraja dana z tego samego czujnika.
wydaje mi sie, ze jak zmienisz wspolczynnik korekcji,
to tej roznicy nie zniwelujesz. ale mozesz sprobowac.
przestaw wspolczynnik korekcji na jakas skrajna wartosc
i potem zobacz jakie sa wskazania obu wskaznikow.
Cytat:
Zamieszczone przez 7ka
czy to dziala w kazdej e38? czy to sie jakos ustawia, aktywuje?
Cytat:
Zamieszczone przez Kempes
noi spoko, dziala. ale tak jedno razowo, tzn ze do pierwszego zgaszenia auta, puzniej juz nie dziala, trzeba przy wychodzeniu ponownie to wlanczac zeby np rano byl zablokowany, czy to normalne? nie da sie tego raz ustawic i zeby to dzialalo caly czas?
byłem u dealera bmw u nas i niestety to jest podobno kod jednorazowy i nie ma wariantu odpalenia go na stałe ...
czyli normalne, szkoda. milej niedzieli ;)
wg mnie jesli ustawi sie na 1250 to bedzie palil 20 a pokazywal 25Cytat:
Zamieszczone przez pan.boczek
25 x 1000 / 20 = 1250
measured to jest dla mnie zuzycie zmierzone, czyli takie jakie jest naprawde, a indicated to wskazywane na komputerze
w sumie to teraz zauwazylem ze to jest wzor na correction factor... czyli juz sam nie wiem... bo jesli to jest do poprawienia blednego wyswietlania na kompie to bedzie odwrotnie niz napisalem :D
siemkaCytat:
Zamieszczone przez olejus
wszystko fajnie ale?
klucz w stacyjce na opcji 1
7sek trzymam prawy przyciski na zegarach
wyskakuje test 1 ( tym samym przyciskiem klikam do 19 )
nastepnie wciska ten z lewej i jest lock :on
i tu juz sie konczy moje szczescie?
jak wbic vin ktory przycisk naciskac aby odblokowac test 19??????????????????????
pozdro
a moja ma taki trik ze zerwala linke maski,telefon nie dziala i spala 17,4 litra i ani mniej ani wiecej gazu oczywiscie/ 100km. Wiecej trikow nie potrzebuje :) aaaaaaa bylbym zapomnial- dzis z rana nie chodzila na wszystkie baniaki co jej sie nigdy nie zdarzalo. :(
pablo ten trik z odpalaniem guzikiem jest meeeega ;D
Panowie, mam pytanie jak to jest z tym komfortowym odpalaniem, mam e38 z 95' 740 4.0, było to seryjnie czy w opcji? Oraz odpalanie na code, gdzie powinien pojawić się ten napis i skoro się nie pojawia to jak zrobić żeby było odpalania na cod.
Pozdrawiam.
Jeśli masz monitor to po zagaszeniu silnika CODE powinno Ci się pojawiać jako dodatkowa opcja na ekranie. Klikasz w nią i tam ustawiasz sobie czterocyfrowy kod. Jak nie masz ekranu to nad jeden guzik od radia ma opis code. Guzik z prawej strony. A wogóle to było już to bardzo szczegółowo rozkminiane na forum także poczytaj ;)
to w takim ukladzie ja tego nie mam, widze ze tu wszystko bylo szczegolowo na forum ;-) ale pytam dlatego ze moje poszukiwania odpowiedzi na pytanie nie zostaja znalezione :D
NIe wiem czy bylo, ale jesli nie mam komfortowego to bede mial code?
To chyba nie ma związku. Ja mam code a nie mam komfortowego startu.
Pytasz czy będziesz miał code. A masz te opcje które opisałem?
w serii było w 750i... ale łatwo to sprawdzić czy masz.. wskakujesz do auta i tylko pykasz kluczykiem jak do odpalenia.. jak zapali tzn. kreci jak zwolnisz kluczyk to masz komfortowe odpalanieCytat:
Zamieszczone przez staszek
nie do konca- w v8 generalnie bylo tez w serii, nie wiem jak w starszych rocznikach, napewno w rocznikach z nowa skrzynia (ze steptronic'kiem). Taka ciekawostka- w 750 e32 komfort startu nie bylo ;)Cytat:
Zamieszczone przez Kronos
Dobra wiec komfort startu u mnie nie ma, pojawia sie opcja "code" po wscienieciu "BC" obok wyswietlacza, ustawiam kod - tak jak istuowaliscie, na pozycje jeden stacyjke itd itp, wszytsko fajnie dziala, ale tylko do pierwszego odpalenia. Czemu tylko raz dziala?
Tak ma działać! Pan inżynier reżyser z BMW tak to zrobił, a czym sie kierował licho wie.. ;D Też bym wolał by tą funkcje można było włączyc na stałe ;)Cytat:
Panowie, apropo odblowoywania tych dodatkowych opcji, wchodze na test 19 (wogole mam chyba do 32 te testy;/) i na test 19 mam wybor ON albo 01,02 itd do kilkunastu ;/ ?nie kumam jak mam ustawic OFF.
Dodaj do siebie 5 ostatnich cyfr numeru VIN i wynik ustaw na tym własnie teście. Nastepnie zatwierdz i powinno byc odblokowane. ;)Cytat:
Przykład VIN .........XX12345 należy wiskać przycisk aż pojawi się 15 = 1+2+3+4+5 i zatwierdzić.
Ustawi sie samo na OFF jak wpiszesz sume 5 ostatnich cyfr nadwozia, o ile dobrze pamietam.
ok, dziekuje !