No i to jest wiarygodna relacja ;D. Robert to ty w takim razie masz bardzo ciężką nogę skoro 10,69 ;D.
No i to jest wiarygodna relacja ;D. Robert to ty w takim razie masz bardzo ciężką nogę skoro 10,69 ;D.
brawo, bardzo ładne opracowanie; jednak da się zaoszczędzić bez "specjalnych zabiegów aerodynamicznych", w benzynowej 735, czuje że do 8L/100km bym zszedł, ale po trasie, wyjazdy po papierosy i inne głupoty "zrobią swoje i dalej będzie pokazywać 12L/100km :-) tak się zastanawiam czy nie będą koledzy z północy z nas się śmiać; bo są nawet takie powiedzonka o "krakowskim oszczędzaniu" :-)
OK, byłem niewiernym Tomaszem :D
Ja też nie wierzyłem dlatego postanowiłem sprawdzić :)
A mi na postoju jak mam wlaczone chwilowe spalanie pokazuje 53,5L /100 silnik m62b44 wytlumaczy ktos to??
sam powiedzialeś że na postoju :):) Jak na postoju / 100km to bedzie dążyć do nieskończoności do momentu az nie ruszysz :) na postoju liczy sie l/h test 4 !
To ja dodam od siebie mój rekord w teście 5. Ogólnie to sobie prowadzę rejestr tankowań i spalania. Muszę uzupełnić parę tankowań i wtedy się wypowiem.
P.S. Jakby ktoś się pytał o prędkość to akurat dojeżdżałem do remontowanego odcinka drogi gdzie było czerwone światło i korek dlatego tam mało ;)
Załącznik 2944
fajnie jakbys zrobil wiecej fot z tej samej trasy. Jedno zdjecie niewiele powie o możliwosci ekonomicznej jazdy tym autem. (+17 ciepło tam masz :) )
To ja też się pochwalę :
http://img841.imageshack.us/img841/2596/img1691q.jpg
Trasa z Rudy Śląskiej do Polańczyka w Bieszczadach. Jakieś 350km jechane spokojnie bez pośpiechu. Na A4 120 i tempomat, po mniejszych drogach 60-80 i tempomat.
To ja tez dorzuce swoje trzy grosze. W czerwcu zeszlego roku odbieralem kuzyna i jego dziewczyne wraz z dwoma kolegami z lotniska z Chicago i zawozilem do Green Bay w Wisconsin. W obie strony ok 550 mil (900km). Trasa to w 90% autostrada. Predkosc 120-150km/h. Piec osob na pokladzie + 4 ciezkie walizy w bagazniku. Spalanie z calej trasy po przeliczeniu recznie wyszlo mi 10,4l/100km. W drodze powrotnej jechalem w nocy sam bez zadnych bagazy i spalanie wyszlo 8,3l/100km, predkosc praktycznie przez cale 400km 130km/h bez przerwy. Szkoda ze nie porobilem zdjec ;)
P.S. Taki maly OT. Dzis tankowalem swoja e38 za $4 za galon :( Tragedia!!! Cena ropy szaleje w USA... Podobno ma kosztowac $5 za galon. Po przeliczeniu bedzie kosztowala 4zl/l. Narazie kosztuje 3zl/l...
Chyba kupie Priusa :D
W takim razie nie będę dodawał już moich fotek. Proponuje czasem sprawdzić niż oskarżać o kłamstwo, mi z trasy na wwa wyszło 6,7 do (3 osoby + około 130kg bagażu) powrót 6,3 na pusto, prędkość około 90-110 w kilku miejscach 150-160. Swoją drogą w 750i chyba poniżej 10l stosując pewne reguły też by się dało zejść.
A z tym paliwem po 4zł no to fakt tylko się wieszać! W pl 4,89 i to jak się dobrze trafi... mowa o ropie pb 95 poniżej 5zł to już rarytas.
u mnie 4.85 za PB 95, na szelu 4.94 chyba, na BP tak samo ;P
to ja podam moje wyniki
w 730d e38 na trasie spokojnie można było zejść do 6-6,5l, przy bardzo dynamicznej jeździe 7-7,5 góra 8,5 przy -20 i bagażniku dachowym
miasto od 14 do 17l - Szczecin, krótkie odcinki - przy przejazdach 5km wychodziło mi 17l bez względu czy po emerycu czy dynamicznie
teraz mam 750 i trochę mnie z nóg ścięło - obstawiałem 22-23 l po mieście, a mam 26-27 narazie jeźdżąc po emerycku
to są wyniki z monitora nie z testów
liczę że niedługo oddam do mechanika żeby sprawdził przepływomierze, sondy i co się da :)
chyba że to zupełnie normalne
właśnie może zamiast tematu ile komu pali powinien być temat ze screenami z testu 5 na odleglosci powyzej 100km. To rozwialo by wszystkie watpliwosci co do minimalnego spalania naszych aut. O maksymalnym nie wspominam bo podejrzewam ze taka granica nie istnieje :) a fotki wklej jak już zrobielś :D
No mam jeszcze 2 fotki jak w tym teście 5 było 10.0l. A po przejechaniu 13 km udało mi się zejść do 9.9
+ 17 tam było bo to sierpień 2009 jak jechałem z moją 2 połówką nad morze :)
No jak widać na moim przykładzie i zdjęciu z poprzedniej strony się da ;)
A wracając do moich wyliczeń które obiecałem że podam.
Przez dokładnie 1 rok i 10 m-cy eksploatacji mojej 750 średnia obliczona z lania pod korek wyszła mi 13,97l ( w 95% tankowałem zawsze pod korek)
Spalanie nr 1 które kasuję za każdym tankowaniem: średnia 14,94
Spalanie nr 2 którego w ogóle nie kasuje, chyba że aku odłączę: średnia 14,12
Wszystko jest zapisane w exelu. Jak ktoś nie wierzy mogę jakoś wysłać owy plik. Z tych wyliczeń widać że wskazania z kompa mało odbiegają od tego ile faktycznie spalił.
Moja recepta na taki wynik spalania jest taka, że moja Narzeczona ma chorobę lokomocyjną i broń Boże gwałtownie ruszać jak się tego nie spodziewa i hamować. Dzień ma z głowy. Nauczyłem się tak płynnie jechać że szklanka by mi się na zakręcie nie wylała :)
Dodam że w większości robię trasy, rzadko kiedy stoję w korkach.
Mam też spisane cenę paliwa z każdego tankowania. I wyciągając z tego średnią, mnożąc przez średnie moje spalanie wychodzi mi że przejechanie 100km kosztuje mnie 61,04zł.
To faktycznie jedź do serwisu. 22l to po starcie na zimnym silniku rankiem, po mieście przy sprawnym ciepłym silniku, nie powinno byc więcej niż 18-20l. Przy normalnej jeździe nie myśląc o tym, co zrobic aby było mniej. Po porannym uruchomieniu w warunkach przedwiosennych:) 5-10 min jazdy masz ciepły silnik. Ponadto rano nie może prychac, sapac i wydawac innych dziwnych dźwięków ze strzałami włącznie, ale o tym na pewno wiesz.
to ja nie wiem co wy macie za samochody ze wam pokauzje 22 litry na starcie na zimnym. U mnie na zimnym jak bym nie jechal jest non stop 30. Tak samo na cieplym, kazde ruszenie, tak do 50 to jest 30 (na ekonimizerze) a dopiero potem spada. Dopiero po rozpedzeniu da sie zejsc do 8-10
monster dopiero kupiłem więc trzeba go porządnie przejrzeć ale raczej trochę za dużo żłopie
narazie mój mechanik bawi się z pękniętym zbiornikiem paliwa, ale to raczej nie przez to takie spalanie :D