dodatek zainstalowałem i nie chce smigać ale może dlatego że mam windows7
Wersja do druku
dodatek zainstalowałem i nie chce smigać ale może dlatego że mam windows7
Na XP działa bez problemu. O W7 się nie wypowiem, bo nie testowałem.
no to lipa , w necie nie ma juz pewnie nic innego skąd można ściągnąć taki schemat ......?
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=63627
Żaden z linków w temacie nie działa?
Widzę, że temat został wydzielony, całkiem słusznie, chodziło mi po głowie poprosić o to właśnie :)
Moich przygód z samochodem ciąg dalszy. Pamięci jeszcze nie uruchomiłem, nie miałem kiedy zbytnio... Może jutro, ale na pewno w czwartek. Wiązka nie zając. Założyłem czarny przekaźnik od foteli, i teraz się usypiają. Nie było wcześniej zworki, tylko jakiś inny przekaźnik, o podobnych numerach, tylko taki jasny... Cholera wie, po co tam był.
Ale mam dużo poważniejszy problem... Ten mechanik, który montował mi kanapę i fotele, okazał się partaczem, niestety. Po tym, jak wpinał się w wiązkę, żeby podłączyć kanapę, przestały mi chodzić PDC i fotochromy :mad: Niestety zauważyłem to dopiero w domu, a mam do niego spory kawałek... Dzwoniłem i mówił, że nie ma opcji, żeby przez jego kombinacje przestały chodzić te systemy. Faktem jednak jest, że przestały, bo wcześniej chodziły bez zarzutu. Bezpieczniki sprawdzone, są ok. Pokażę Wam zdjęcia jego wpięcia się w kable (wiem, że całkowicie niepoprawnie, pozostawię bez komentarza...) Pomóżcie mi znaleźć przyczynę, bo mnie to doprowadza do szału :mad: PDC w ogóle nie reaguje na przycisk, widać prąd w ogóle nie dochodzi do systemu.
http://images44.fotosik.pl/278/5ee21da8983b6734m.jpg
http://images35.fotosik.pl/133/10e0dcc756cc3bd8m.jpg
http://images49.fotosik.pl/279/c4d5ee42ffe50f67m.jpg
Oto jak się wpiął, spójrzcie na to i powiedzcie, czy tu może leżeć przyczyna niedziałania PDC i fotochromów? Co należy zrobić, żeby to naprawić?
Na dodatek powiem, że zagłówki w kanapie działają tylko na włączonej stacyjce, czyli niepoprawnie. Chcę to poprawić, bo mnie to wkurza :mad:
Kurde, ale jestem zły...
To dość popularny temat i raczej nie jest to zasługą mechanika. Sprawdź ciemnozielony przekaźnik koło bezpieczników w bagażniku (nad akumulatorem). Lubię się przepalić.Cytat:
Zamieszczone przez MK
A właśnie że poprawnie. Tak ma być.Cytat:
Zamieszczone przez MK
też będę podłączał tylna kanapę , mam pytanie do ciebie SYLWEKK na jednym ze zdjęć widać kable fioletowo biały i zielono biały które to są spięte razem do czarno fioletowego czy tak może być a jeżeli nie to pod co innego je podłączyć ...........
Złączka, która łączy kanapę z instalacją, a jest ukryta za prawym oparciem, ma 5 pinów.
Pin 1 - zielony/biały - bezpiecznik F63 (z tyłu)
Pin 2 - czerwony/biały - bezpiecznik F53 (z tyłu)
Pin 3 - szary/czerwony - podświetlenie (prawdopodobnie trzeba będzie dociągnąć np. od słupka)
Pin 4 - czerwony/biały/żółty - bezpiecznik F14 (do stycznia 95) lub F48 (dla późniejszych) - oba są z przodu
Pin 5 - brązowy - masa
Tak jest podłączona kanapa w oryginale i tak należy to zrobić. Nie wspieram druciarstwa... ;)
MK czy miałeś wcześniej podgrzewaną kanapę ? Jeżeli nie, to brakuje Ci przekaźnika od całego obwodu, który zasila EDC, PDC, roletę itd. Musisz sprawdzić czy masz ten przekaźnik, Jeżeli nie, to musisz przerobić instalację, bo auto może Ci się spalić....wywala zapewne Ci bezpiecznik z przodu, nr chyba 21 albo 22.
Pozdrawiam
Marcin_BMW, nie miałem wcześniej podgrzewanej kanapy. Ale przekaźnika chyba nie brakuje, bo miałem roletę i PDC, które działało, a roleta działa i teraz. Bezpieczniki z przodu sprawdzę, bo nie wiem, czy je wywaliło, czy nie.
Też nie popieram druciarstwa, to to wyżej stało się bez mojej zgody i świadomości, że jest tak paskudnie. Dlatego zamierzam przerobić instalację na jak najbardziej zbliżoną do oryginalnej. Wielkie dzięki Sylwekk za rozpiskę pinów, będę przerabiał. Mam jedno pytanie... Czy w skrzynkach bezpieczników są gotowe miejsca, żeby dodawać kable? Chodzi mi konkretnie o to, czy w gniazdach bezpieczników są styki, czy trzeba je dokładać? Mówiąc o bezpiecznikach z przodu mówimy o tych pod maską, koło wlewu spryskiwaczy?
Dzięki za informacje o przekaźnikach, będę walczył :) Lubię, jak wszystko jest tak, jak ma być - i będzie.
Pozdrawiam :)