syntetyk leje się aż silnik padnie przebieg bez znaczenia
Wersja do druku
syntetyk leje się aż silnik padnie przebieg bez znaczenia
Nie ważne jak długo auto jeździło na mineralnym, jak silnik ładnie chodzi to nic tylko chemia do mycia (płukania) silnika, pełen syntetyk polecam Mobil1 lub Castrol i do tego jakiś ceramizer aby go postawić na nogi i musi jechać :) Jak po dodaniu ceramizera silnik będzie chodził bardzo ładnie po przejechaniu 20-30 tys km to znaczy, że jest zdrów jak ryba ;)
Powodzenia
1. Niema czegos takiego jak limit kilometrow, czy w instrukcji obslugi jest napisane aby przechodzic na inny olej?? czy jak auto starsze to lejesz inna benzyne czy rope??? albo pompujesz butan zamiast powietrza??? lejemy to co zaleca producent bez limitu i absolutnie nic sie niestanie a polepszy
2. jakie ceramizery i plukanki???? po co to robic?? ja przynajmnije nieleje nic takiego do silnika i niebede
Wieżę bo wielu ludzi ma takie nastawienie. Środki do mycia ładnie oczyszczają silnik z nagarów i innego syfu co mineralny olej by po sobie zostawił. A ceramizer to ceramizer, trochę ceramiki nie zaszkodzi :)
To tylko moje osobiste polecenie nic więcej, każdy zrobi jak chce.
PS. Wczoraj zaaplikowałem go u siebie :) po 4h pracy silnika uszom nie wierzyłem, myślałem, że mój silnik jest cichutki jak na Diesla ale po zastosowaniu ceramizera zrobił się niesamowicie cichy :) bardzo mi się podoba praca silnika, zobaczymy jak długo utrzyma się ten efekt :)
Jaki był powód zastosowania ceramiki,czy brał ci olej,powiem , że bałbym się zastosować coś takiego tym bardziej ,że u mnie nie bierze oni grama oleju od wymiany do w....[ 3,5L Pb ] , jednak tez myślę przejść na 5W,mam zalany 10W i chcę zejść nizej , a jaki olej?-pewnie mobil 1 .
Dodam od siebie mam Honde CBR 900 w zeszłym sezonie chodziła na półsyntetyku nie brała oleju więc w tym sezonie załałem syntetyk i wszystko jest ok dalej nie bierze oleju i wszystko jest w porządku
No kolego ,to silnik masz zepsuty skoro ani grama oleju Ci nie bierze ;) ;DCytat:
Zamieszczone przez jerzyw
Myślę jednak ,że nie masz racji-he he ;),powiem szczerze jestem niezmiernie z tego zadowolony ,pierwsza BM ,która mi nie bierze! a mówią ,że tylko ryba ..... :)
W każdym aucie jest ustalona norma zużycia oleju silnikowego :D Odbierałem niedawno nowe auto z salonu i też tak było w instrukcji pojazdu.A np.renault master potrafi 3 litry oleju wciągnąć od wymiany do wymiany a ma przejechane 60tyś km.Ale jakby co to się nie spieram z tobą . ;) :) :D ;D :cool: :x A co do głównego wątku to zmiana minerala na syntetyk jest jak najbardziej wskazana choć może wystąpić chwilowe i zauważalne większe spalanie oleju.Ale dla silnika wyjdzie to tylko na dobre :D
Kompletnie nic. Silnik jest w ładnym stanie. Dodałem to czysto profilaktycznie. Wychodzę z założenia, że jak można sprawić, że silnik będzie się zużywał choćby w 10% wolniej jak normalnie to chętnie na to wyłożę te 50zł raz na jakiś czas ;)Cytat:
Zamieszczone przez jerzyw
Później dodam może skany instrukcji obsługi tej zabawki jest tam pełne możliwe info o produkcie.
Mogę też powiedzieć, że kiedyś używałem CERATEC (w innym aucie) firmy LIQUI MOLY który niby miał działać identycznie jak CERAMIZER (tas sama zasada) może nie był zły i swoje robił ale nie było po nim na prawdę czuć różnicy w pracy silnika jak po zastosowaniu CERAMIZERA
W sprawie oleju ja od Mobil1 biorę tylko Formula Rally 5W50
---------------------------------------------------------------------------------------------
Dziwne rzeczy. U mnie w firmie jeżdżą nowe KIA dostawcze, wywrotki (najlepiej dobrane auto do swojej pracy) i tam nie dotykam nic...Cytat:
Zamieszczone przez m.r.77.bmw
Dla mnie dobry silnik nie bierze oleju. W sumie bierze ale minimalne ilości, wiadomo turbo zjada go troszkę. Tak czy siak nie ma prawa zjeść tyle aby trzeba było samemu coś dolewać. Przy wymianie leje ciut powyżej połowy miarki i do kolejnej wymiany (15kkm) nie ma prawa zmniejszyć się poziom więcej jak pół centymetra.
PS. Dzięki za info że renault robi taki badziew ;)