-
Klemy wystarczy WD40 potraktować? A to 2 to nawet nie wiem o co chodzi :oops: jak by tak jaśniej można było. Szkoda że sie wcześniej nie zapytałem o ten komunikat jak mi wyskakiwał.
A jak sprawdzić ile są aku naładowane i ewentualnie jakim prostownikiem je naładować
-
Widze ,więc pomogę.Co do akumulatora ,że stanoł na nogi to norma.Kiedy się go tak wypompuje z energi to wyłączenie wszystkiego na 1 minute lub 2 to on normalnie wstaje - żadna magia :D
-
Kiedyś na innym forum ktoś opisywał taki przypadek w 750 z dwoma akumulatorami, że dopiero jak rozładował się pierwszy dało się usłyszeć "klik" jakiegoś przekaźnika w bagażniku i auto odpaliło z drugiego...
Tylko nie wiem czy w e38 te akumulatory nie są podłączone równolegle bezpośrednio ze soba?
-
za dużo sie reklam naoglądałeś ;) wd 40 schowaj sobie głęboko w garażu bo teraz sie nie przyda.przyjrzyj się klemom czy nie mają białego nalotu,czy są dobrze przykręcone.zdemontuj je,dokładnie wyczyść-są do tego specjalne szczoteczki.załóóż dokładnie na klemy,porządnie zakręć i posmaruj całe razem z biegunami wazeliną techniczną.
pod maską dokładnie się rozejrzyj i szukaj grubego przewodu elektrycznego lączącego silnik z karoserią,zrób tak samo jak z klemami.wyczyśc po demontażu jego przyłącza i miejsca mocowania.na silniku oraz na karoserii.
-
Wiktor w E32 tak jest ale mój 2 aku też na zero pojemności więc nie da rady ale odpoczynek jak tu wyczytałem 10 min to spokojnie w akumulatorze wruciła moc do odpalenia :D
W końcu jestem elektrykiem a na aku się trochę znam :D
-
Wypowiedział bym się ale nie chcę wkładać kija w mrowisko :x
-
Wiadomo,i teraz się zacznie :D
Alternator ma sprawność około 50 -60 % nowinki techniczne mają te 80%Wytwarza napięcie zmienne 3 fazowe i poprzez diody jest prostowane na napięcie stałe dodatkowe straty - straty ciepło.
Wynika to z oporów w nim występujących łożyska itd......
Alternator na niskich obrotach nie ma takiej samej wydajności co przy wysokich różnice niewielkie a jednak.Nie stety alternator sam też pobiera prąd na wzbódnik - kto to zrozumie?????
Jeżeli włączymy w aucie wszytko co jest możliwe to z biegiem czasu,długiego bardzooooo długiego czasu zacznie brakować energii co będzie w skutkach pózniejszych auto może nie odpalić.
Wystarczy wpiąć miernik w kabel łączący alternator do regulatora i na tym odcinku zauważymy czy w tym przypadku milivolty w + czy -
Na tej podstawie wiemy czy alternator wydala więcej energi niż potrzeba czy nie .Przeważnie w takim teście wypada na nie kożyść.
Teraz mam przerąbane u innych :D :D :D :D :D
Tak poza tym regulator napięcia służy do utrzymania napięcia w V na mniej więcej stałym poziomie a nie prądu A
-
Powiem ci że wszystko zależy od przełożenia na paskach i alternator naprawde kręci się dużoooooo szybciej niż ty myślisz.
-
Już zamykać temat czy poczekać aż "Wszechwiedzący" zakończy serię niepotrzebnych pytań?
Nie pomagacie Supermenowi.... :/
-
Natężenie prądu i tak się nie zmieni mocno nie przesadzaj !
Względem obrotów rośnie napięcie czyli V x A =Wat
Dziękuję koniec tematu.