-
chyba moduł gm ale dokładnie nie pamiętam a znajduje się pod tylną kanapa od str kierowcy, kiedyś się tym interesowałem i poprostu udało się wydrzeć z samochodu który miał fabrycznie spryski lamp. Numerów napewno będzie kilka i chyba na forum w którymś temacie jest parę tych nr podanych ( ale teraz już nie pamiętam który to był temat). Podejrzewam że od e34 też ten moduł będzie pasował. W Lublinie czy okolicach napewno jest parę e32/34 ze spryskami może warto poszukać podpytać czy ktoś nie użyczy na podmiankę. Pzdr
-
Syganły idą z GM.
To jest duży moduł pod kanapą.
Ma trzy wtyczki - zieloną, białą i żółtą.
Na schemacie, który wkleiłem na pierwszej stronie tematu z GM wychodzą 3 przewody do przekaźnika.
Musiałbyś sprawdzić czy odpowiadające im w GM piny są aktywne.
Niestety kolory przewodów, które podałeś różnią się od tych na schemacie z 88roku, także ten trop odpada.
Napisałeś, że na pinie8 pojawia się zasilanie w momencie przekręcenia stacyjki.
Sprawdź czy napięcie zniknie kiedy otworzysz klapę bagażnika.
Wtedy będzie można przypuszczać, że GM, który masz obsługuje spryski lamp.
A jeżeli chodzi o mostkowanie pinów zasilania i wyjścia na pompkę to np. pin2 z pin5 lub pin2 z pin6.
-
Zmostkowanie pinów nic nie daje, bagażnik jak otworzę nadal jest prąd na pinie 8
Ręce rozkładamy???? Czy szukac modułu?
-
Możliwości się kończą, nie ma co ukrywać ;)
Możesz jeszcze sprawdzić czy w gnieździe pojawia się sygnał sterowania przekaźnikiem.
Napięcie powinno pojawić się na pinie4.
Jeżeli nie, to pewnie trzeba będzie rozejrzeć się za nowym GM.
-
...szczerze to dziś zawiozłem do znajomych z BRJ -u (serwis bmw ) majż mi zobaczyć ,te spryskiwacze , lusterko automatyczne , alarm i pdc
zobaczymy.....
Ale szczerze dziękuję za MEGA zaangażowanie i pomoc - Dziękuję
-
Nie ma problemu.
Jeżeli coś odkryją to podziel się wiedzą na forum. Będzie na przyszłość.
-
Więc spryskiwacze reflektorów już działają , przekaźnik niebieski powinien być w skrzynce bezpieczników oznaczenie jego to K10 .
Tak mi chodziło po głowie aby tam wetknąć ...ale wszyscy piszą na nadkolu...na nadkolu.
Przekaźnik wsadzony w puste miejsce K 10 i spryskiwacze działają.
Hura!!!!
-
Niezbadane są wyroki e32 :D
Możesz wkleić zdjęcie swojej skrzynki?
W roczniku 87 przekaźnik K10 jest w innym miejscu w skrzynce niż np w roczniku 88.
W 87 jest oznaczony jako not used, natomiast w 88 na tym właśnie miejscu jest zlokalizowany K10.
-
Caly czas wyrzuca ze za duży rozmiar. Może jakąś podpowiedz?
-