Masz M67 na pewno. Troche brzmi to jak regulator cisnienia paliwa, pewnie wtryski juz nie pierwszej swiezosci
Wersja do druku
Masz M67 na pewno. Troche brzmi to jak regulator cisnienia paliwa, pewnie wtryski juz nie pierwszej swiezosci
a ja mialem 10 lat 740 i nic w nim powaznego nie robilem
normalna exploatacja
zrobilem 120tysiecy km
to prosty silnik, rozrzad pancerny, zadnych problematycznych vaosow jak to w benzynach
jedyne co to normalne wycieki z pod dekli na przyklad, czy z simeringow miedzy skrzynia
wtryskow nigdy nie regenerowalem, zawsze na diagnostyce wychodzily dobre (tzn w granicach korekcje)
turbiny to samo
wymienilem swiece zarowe, no i paski, pompa wody, cholodzenie itd, zawias
czyli normalna exploatacja
no i wszystko w ukladzie paliwowym i turbo, tzn przeplywki nowe, zawory egr nowe, weze podcisnnienia
filtrerki egr na bierzaco, o takie pierdoly, odme czyscilem, mialem wymienic, oddalem nowemu wlasicielowi, niech sobie wymieni sam
raz mi waz strzelil od chlodnicy, na nowy wymienilem, za rok potem chlodnica sie rozsczelnila
no i klocki tarcze amory, drazki, nowy wentylator klimy
no nic szczegolne :)
88stopni zawsze trzymal silnik, z klima do 90 ale to max
alternator spiety z ukladem chlodzenia, tak samo skrzynia biegow
ale to na plus, bo jak pisze, 90 stopni max
w 740i i 750 tez alternator i skrzynia spieta, z tym ze tam 105-110 stopni, a to robi mega roznice i dla skrzyni i dla alternatora..
takze, w 740d napeawde to jest duzo trwalsze
740d z teog co wiem byl drozszy od 750 nawet albo w takkiej samej cenie
mam teraz 750 i 750 rozwala kosztami serwisu ta 740d na lopatki :)
poza tym ten niski moment rozwala nawet 750tke, w normalnej jezdzie po miescie, 740d jest szybsze zwinniejsze od 750
Głupoty piszesz.
http://www.zeperfs.com/duel4555-105.htm
750 łupie diesla na zawołanie w każdym przypadku.
ale co ty mi tu pokazujesz? suche dane?
w miescie sie scigasz na 400metrow? tak jezdzisz? zeby bylo widac kto kogo zlupie?
w 740d przy 2tys-2.2 obrotow masz 560niutonow, cala moc (!!!), 245 koni tez jest juz przy 2.2 obrotow, czyli koniec rozmowy :)
i to i tak ograniczone jest
zobacz gdzie 500nm ma 750 przy jakich obrotach to zrozumiesz
i to i tak bez zandych tuningow, m67 to jest potwor, mieli kolami na okraglo przez ten gwaltowny przyrost momentu i mocy, w 750 trzeba sie bardziej postarac zeby mielil
poza tym skrzyznia jest tak zestrojona ze w 750 raczej ciagnie wraz z oborotami na biegu a nie redukuje, bo reduckja malo daje bo wracasz w obszar niskiej mocy i momentu
w 740d redukcja jest blyskawiczna, bo masz nisko duzo mocy wiec mozna redukowac szybko, i tak sie dzieje jak tylko zapodasz troche wiecej gazu
kazy posiadacz 750i ci powiie, ze skrzynia jest ospala, niechjetnie redukuje biegi, wymaga
kickdowna, w normalnch warunkach musi sie rozkrecic na biegu do 5 tysiecy
niektorzy radzili nawet na tym forum, by jezdzic na manualu bo normanie skrzynia redukuje za wolno, tak wlasnie jest, potwierdzam :)
i tez dziwilem sie, bo niby skrzynia ta sama, a programy sa zupelnie inne, nawet moja zona ci to powie, ze 740d jest dynamiczniejsza :)
naprawde wiem co mowie, jezdze obecnie 750 i cl600, 740d mialem przez 10 lat
jak bedziesz mial czas to sobie znajdziesz wykresy mocy i am porownasz, ale ci napisze ze
w 750, 320 koni i 500nm masz przy 5 tysiacach, przy 2.2 tysiacach obrotow to ty masz ledwo 130 koni i 230nm :) co jak na bezyne i tak nie jest zle, sprawnie to popycha to auto, ale 740d popycha lepiej :)
750 oczywiscie ze jest szybsze jak sie scigac, ale musisz ja cisnac na maxa po gazie, na trasie, ale tak sie jezdzi w codziennej jezdzie??
ruszajac z pod sklepu jak ruszysz 750? w pedalem w podlodzie i jeszcze z hamulcem na starcie tak? i obroty na 5 tysiecy? tak jezdzisz? to jest glosne, nudne, znudzi ci sie, rozumiem ze ktos tak jezdzi jak kupil auto, ale normalnie nikt tak nie jezdzi, do 2-3.5 tys krecisz max i nie z butem w podlodze
no ale jak chcesz jezdzic w 740d z butem w podzlodze na starcie, z rykiem silnka, rozpedzajac sie do 100hm/h i w tak samo w 750i, to tak, 750 bedzie wtedy szybsze
ale tak sie nie jezdzi
a w 740d musniesz gaz, masz 2 tysiace obrotow i przy 2.2 pelna moc, caly przod ci podnosi do gory, i mielenie kolami, tego nie uswiadczysz w 750i
dlatego kazdy kto wsiadzie do 740d i 750 a nie jezdzi jak ostatni burak
stwierdzi ze 740d jest szybsze, tak bez scigania sie, bo cala moc dostepna jest duzo wczesniej i a jak przypadkowo wcisnie wiecej gazu to zobaczy wcisniecie w fotel ktorego nigdy nie zobaczy w 750i bo tam przyrost momentu jest lagodny, w 740d gwaltowny
jezdzilem jednoczesnie 740d i 750i przez rok, wiec wiem o czym pisze
poza tym nawet mercedes cl600 bez turbo 367koni nie ma takiego wcisniecia jak ten diesel i nie robi takiego wrazenia jak sie wcisnie gaz, 740d bardzo rozpuszcza kierowce tymi 245 koniami przy 2.2 tysiach obrotow :)
jak szukalem cl600 wsiadlem i przjeechalem sie normalnie po miescie, to powiedzialem, phiii, to moj 740d bardziej wciska w fotel, i to jest prawda
oczywiscie diesel to diesel, nie ten dzwiek, wibracje itd, choc pali stosunkowo malo
760 tez nie ma duzo przy 2 tysiach, ledwie 120-130 koni, z tym ze sie szybko wkreca bo ma juz spory moment na dole, 520nm przy lekko ponad 2 tysiace obrotow to nie przelewki :)
takze nie bornilbym juz 740d przy niej :) moze 745d ale tez pewnie nie
ale jesli chodzi o stare 750i to bede bronil 740d jesli chodzi o codzienna jazde, a nie trase i sciganie z ryczacym silnikiem :)
choc nawet na trasie, nie dawalbym 750i zbyt duzych forow, powyzej 200 moze dopiero bedzie wyraznie odstawac, 740d ciagnie bardzo dobrze od 130 do 200
z reszta maly nuning i 700nm masz i prawie 300 kucy i 750i juz totlanie nie ma szans do 200km/h :)
To pisz, że diesel ma zupełnie inną charakterystykę oddawania mocy a nie, że jest szybszy, bo to jest bzdura. Jak mam muskać gaz w 750 to na pewno będzie wolniejsze, tylko co to ma do rzeczy. Moje byłe 750 ze startu bardzo żwawo startowało jeżeli tego potrzebowałem, jeżeli nie, to ruszałem majestatycznie. Wybór należał do mnie i nie jest to żadna wada.
M73 ma 400 NM na 1k RPM maks moc na 4k RPM
M67 ma 400 NM na 1k RPM maks moc na 5.2k RPM
charakterystyki spokojnie w necie, V to V
ale co mają suche dane silników do przyspieszenia I elastyczności jak nie bierzecie pod uwagę przełożeń skrzyni I dyfra, generalnie taka dyskusja nie ma sensu
Te przełożenia są brane natomiast pod uwagę w artykule Tomma I tam widać, że M73 jest mocno elastyczniejsze. Zapewne diesel ma dużo dłuższy dyfer, żeby zrekompensować to, że kończy się o ponad 1k RPM wcześniej.
nieprawda, moc i moment w 750 maxymalna jest przy 5 tysiach i lagodnie rosnie od 2 tysiecy (zobacz pdfa oryginalnego bmw dot m73)
w 740d 240 koni jest juz przy 2.2tysiach i potem juz tylko spada, razem z momentem
to jesli chodzi o suche dane
ale ja pisalem nie analizujac tylko samych dane a opisywalem po prostu wrazenia
choc z danych mozna wywnioskowac to samo
dlaczego w norlmalnej jezdzie 740d wydaje sie szybsze
bo ma sie od razu pod butem pelna moc i maxymalny moment, ktory nie jest przeciez maly, 560nm przy 2.2 tys to nie przelewki :)
tu jakis pomiar uzywanego 740d ktory ma nawet ciut mniej jak fabryka
ale widac gdzie jest moc i moment
http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-...0d-180kW-245KM
a tutaj pdf z wykresem m73
http://www.meeknet.co.uk/E38/Pdf/M73TechBrief.pdf
juz z tych wykresow widac wszystko
a ja potwierdzam to uzytkujac oba auta
740 na pewno przelozenia sa krotsze niz w 750 bo moc jest duzo wczesniej, a i silnik sie nie kreci tak wysoko, program skrzyni tez jest dynamiczniejszy, biegi redukuja sie szybciej tam gdzie jest moc, czyli na duzo nizsze obroty jak w 750 co poteguje wrazenia
to ze tam napisali ze 750i elastyczniejsza, chodzilo pewnie o to, ze tam jest przysrost liniowy mocy, lagodny
i wlasnie dlatego biegi zmineiaja sie ospale!
to ma sens, jak sie scigamy, ok, wtedy calkowita szybkosc i przyrost na plus dla 750
ale na codzien? jak uzywamy wlasnie zakresu do 2500 no do 3tys max?
bezapelacyjnie 740d wygrywa
chociaz minusem jest oczywiscie turbo dziura, stad ciut ospala przy starcie, ale nie duzo trzeba by osiagnac te 2 tys gdzie mamy juz prawie cala moc
a to cieszy jak ta moc czuc, 750tka trzeba jednak troche pokrecic
Franco znowu nie doczytałeś
ja nie pisałem o maks momencie, a dane pochodzą z biuletynu BMW, który właśnie przytoczyłeś, dokładnie 400 NM przy 1k RPM
nie napisali wyżej, że jest elastyczniejsze, tylko podali wyniki dla przyspieszeń z określonych prędkości, znowu nie doczytałeś. Z tego właśnie wynika, że jest dużo elastyczniejsze M73. Jak widzisz ta ospała zmiana biegów nie umniejsza elastyczności.
poza tym zakładam, że skrzynia od diesla będzie większa, więc wirujące masy większe I cięższe, zatem I straty na skrzyni większe niż w benzynie, itd. itd. konwerter...
plus przełożenia skrzyni oraz dyfra jak napisałem wcześniej
same momenty silników nie mają tu nic do rzeczy
a wrażenie przy strzale w pedał mogą być większe, bo to jednak silnik turbo, ale jak widzisz matematyka jest nieubłagana
piszesz, że diesel jest dynamiczniejszy, dlaczego zatem tak odstaje w czasie do setki oraz elastyczności?
Franco pisze po prostu o swoich odczuciach. Tak mu się wydaje i pewnie tak jest, chociaż wszystkie fakty temu przeczą :smug:
bo jak sie scigac to 740d odstaje to oczywiste, ale w codznennej jezdzie nie jezdzisz tak jakbys sie scigal, zeby dotrzymac kroku 740d musialbys startowac z butem i krecic silnik do 4-5tysiecy
a tego na pewno nie robisz na codzien :) chociaz dziura w 740d tez tu gra role, i nie sa to jakies spore roznice, choc nadal czuc jakby 740d bylo szybsze :)
tylko lekko wciskasz gaz, nie zmuszasz auta by ryczalo, ale wtedy przy takiej jezdzie, 740d reaguje zdecydownie lepiej, lepiej przyspisza bo ma wiecej mocy i wiekszy moment
o tym caly czas pisze ;)
i dane temu nie przecza, tylko dokladnie to potwierdzaja
no ile mam pisac, ze 740d ma przy 2.2tysiacach obrotow juz cala moc i caly moment
a 750 ma cala moc i moment przy 5 tysiacach?
i ze jak porownac moment i moc zeby byl taki sam, to 750 musze wkrecic na 2x wieksze obroty?
w zwiazku z tym jak nie scigamy sie, jezdzimy normalnie to 740d jest szybsze, szybciej przyspiesza w tym zakresie obrotow
to oczywiste, to nie zadne odczucia :)
dlatego w niczym sie nie myle, ze w codziennej jezdzie zwyklej 740d jest dynamiczniejsze, nadal to podtrzymuje
diesle takie sa po prostu, porownujac do wolnnosacych o podobnych pojemnosciach w miescie jezdza duzo sprawniej mimo mniejszej mocy
nie tylko w bmw, np w jeepie 3l diesel o mniejszej mocy jest szybszy od v8 4.7litra
i dopiero hemi 5.7 ponad 300 koni daje rade temu 3l dieslowi 218koni w przyspieszeniu do 100