-
jak nie wjedziesz na kanał i nie chwycisz łyżki montażowej w ręce to się nie dowiesz. Względnie jak nie masz możliwości to auto na lewarek i do góry szarp po przekątnych kołem ile masz sił a ktoś niech patrzy czy udaje Ci się coś delikatnie poruszyć jeżeli części są dobre to za diabła nie ruszysz koła. Ja w ten sposób z diagnozowałem sobie tylne zawieszenie i znalazłem wszystkie słabe części
-
Łyżką to najlepiej sie zupe je ,a nie sprawdza zawiecho w E38 ;D ,a tak na poważnie ,to mało co sie da sprawdzić łyżka ,chyba ,że jest coś mocno wybite ,cały czas mam na oku bo dużo jeżdze. Szarpaki są jak najbardziej dobrym sposobem ,pod warunkiem ,że sie umie z nich korzystać :cool:
-
A ja mam taki problem ... od kilku miesiecy słysze dziwne metaliczne stukanie podczas pokonywania nierówności poprzecznych takich jak garby spowalniające bądź wieksze dziury o które nie trudno we Wrocławiu ... Wydaje mi się że dźwięk idzie z prawego przedniego koła aczkolwiek byłem dziś na trzepakach i na podnośniku ... razem z mechanikiem wykluczalismy wszystko po kolei ... cała przednia zawiecha w stanie dobrym wiec teoretycznie nie powinno nic stukać ... A jeknak :/ Tył też ostatnio robiłem wiec luzów brak. Zmieniłem łączniki stabilizatorów z myśląc że w tym tkwi problem, jednak dalej to samo ... pozostały dwie możliwości albo przekładnia kierownicza wyje..ła się do tego stopnia że tak stuka albo łożysko amortyzatora ... Szlag mnie już trafia !!
-
Masta ,a sprawdzałeś krzyżaki na drążku co idzie od kierownicy do przekładni ? Ja to wymieniłem i od razu cisza. Warto tez sprawdzić to : http://www.realoem.com/bmw/showparts...95&hg=32&fg=25 , nr 7,pozdrawiam :cool:
-
sprawdzałem ten krzyzak .. mam na nim luz aczkolwiek to nie on tak wali bo jest minimalny ... a w moim przypadku jest takie porządne jeb.....e :/ W dodatku metaliczne ... Daignosta powiedział że jest do wymiany za jakiś czas wachacz dolny bo jest lekko wyjechany ... czy jest taka możliwość że np przejerzdzajac prawym kołem po dziurach lewa strona auto reaguje i przenosi pukniecie na prawą strone ?? Dodam że prawa strona jest dobra ...
-
Wszystko jest mozliwe ,ja też miałem mały luz na tym krzyżaku ,prawie nie wyczuwalny ,ale jak go zdemontowałem to w odpowiednim położeniu luz był duży :cool:
-
Ale mi się wydaje że to ewidentnie prawa strona ... tak jakby po całym mcpersonie szedł ten dzięwk ... w zwiazku z tym dudni dosyć mocno ... Ile jest zachodu z wymianą tego krzyżaka ??
-
Samego krzyżaka nie wymienisz , wymienia sie razem z dolna częścią drążka ,czas wymiany max godzina , ale trzeba byc ostroznym żeby nie zepsuć pierścienia uszczelniajacego drązek z karoserią ,taki zielony :cool:
-
A wiec tak .. .dzisiaj zauważyłem ponadto że przy ostrym hamowaniu coś stuka z przodu z prawej strony ... A więc wiemy już, że przy pokonywaniu poprzecznych nierówności i ostrym hamowaniu odczuwam metaliczne stuknięcie ... Co to może być ???? . . . bo na trzepakach całe zawieszenie sprawdziłem i nic :/
-
I w końcu udało się usunąć moje stukanie sam nie mogłem w to uwierzyć , okazało się że to drobne stukanie na małych poprzecznych nierównościach wywoływały klocki hamulcowe , blaszka która miała je dociskać wyrobiła się i były luzne ...