W moim przypadku na 20 calach bez rozpórki w koleinach była ciągła walka żeby nie wyskoczyć z drogi:apologetic:,z rozpórką dużo lepiej choć w porównaniu z 16 a też na takich kupiłem to niebo a ziemia...
Wersja do druku
W moim przypadku na 20 calach bez rozpórki w koleinach była ciągła walka żeby nie wyskoczyć z drogi:apologetic:,z rozpórką dużo lepiej choć w porównaniu z 16 a też na takich kupiłem to niebo a ziemia...
Pokaż zdjęcie tej rozpórki? gdzie kupowałeś?
Siema ponownie, trochę odgrzeję temat bo znalazłem podobające mi się 20" felgi RH z oponami. Wszystkie 4 są 9J, wszystkie 4 mają ET50 i wszystkie 4 mają opony 275/35R20. dwie zdejmę na zapas i założę 245/40R20. Teraz pytanie - jakie dystanse muszę dać na przód a jakie na tył żeby to ładnie wyglądało??
Przykręcane . 35mm przód
45mm tył albo nawet 50mm
Ja polecam http://dystom.pl/
Zadzwoń i powiedz co potrzebujesz. Własciciel P.Tomasz jest naprawdę spoko gość.
Potwierdzam to co miro napisał sam miałem takie koło e 38 z tym że tył 10.5 cala bez dystansu się nie obejdzie.
45 lub 50mm dystans na tył ?? Przecież to wyjdzie ET 5 lub ET 0 z takim dystansem. Chyba nie powinno być ET 0 przy feldze 9J 20". Oryginalne styling 32 18" do e38 mają przy szerokości 9j ET22 na tył. Skąd więc pomysł by aż do ET0 schodzić? Nie będzie to wtedy tarło o nadkole od zewnątrz?? Co do opon lepiej kupić te 245/40r20 czy zostawić na przód 275/35r20?
Jak chcesz ,żeby wyglądał jak Cadilac to daj sobie 20mm :highly_amused:
Ja w E38 na ST32 miałem z tyłu 20 mm i było miodzio. Licz jak chcesz.
Chodzi mi tylko o to, czy jesteście pewni że po 1 - ET 0-5 na tył przy feldze 9J 20" i oponie 275/35R20 nie będzie tarło o nadkole od zewnątrz i ogólnie nie będzie z tym problemu (felga nie będzie wystawała poza obrys auta). Oraz po 2 - czy wkładanie dystansu 50mm jest bezpieczne ( czy zwyczajnie nie jest on za duży i czy można sobie na co dzień z takim jeździć). Sorry, za dociekliwość, ale wolę dopytać się 2 razy zamiast potem 2 razy dorabiać dystanse.
W tym wątku -> http://7er.pl/showthread.php/541-fel...19-quot-d0-e38 - odnośnie felg 19" do E38, użytkownik Qbek napisał:
" podsumowujac - moje rady :) :
- najlepszy wybor to felgi 19 cali od E65 - albo majace takie same wymiary, czyli szerokosc przod 9 cali ET 24, tyl 10 cali ET 24
- jesli kupisz inne to zeby ladnie wygladaly i nie obcieraly powinny miec:
+ na tyl przy szerokosci 9 cali ET 10 - 15
+ na tyl przy szerokosci 8 cali ET 0 - 5
+ na przod przy szerokosci 8 cali ET 10 - 15
- zamiast zmniejszania ET mozna zalozyc dystanse - i wlasnie w ta strone to dziala - jak zalozysz dystanse 10mm to efekt bedzie taki sam jak ZMNIEJSZENIE ET o 10 "
Z kolei jakiś gość wyżej napisał:
"postaraj sie o tekie ktore sa szersze z tylu a wezsze z przodu...czyli np. 8J przod 9J tyl wtedy ET przod moze byc nawet 13 a tyl 20 do nawet 32!!! (takie ma ori alpina 20"x10JxET32 na tyle) jesli 8,5J przod i tyl 9,5J to radze ET od 18 do 24 a tyl od 24 do 32 jesli mowa o 9J przod a tyl 10J to przod 24 a tyl od 24 do 32 chociaz ja mialem 20"x10JxET24 na tyle i odrobine na poczatku obtarla mi opona ale po 1km troszke sie starlo (nic nie widac bylo na oponie) i juz nigdy wiecej nie tarlo..mam nadzieje ze ci jakos pomoglem i nie zanudzilem na smierc... "
Prosty przelicznik, jesli felgi słoneczka mają 9" et24 i w nadkole wchodzą ok 1,5 cm i tobie się to podoba (czyli osadzenie słoneczek w e38) to dobierz tak dystans do swojej by uzyskać et 24.
Masz et50 więc potrzeba dystans 25mm na stronę i będzie OK. Jak chcesz naciąg to już kombinuj. Ale jak nie masz obniżonego auta to naciąg będzie wyglądał dziwacznie. Jak masz znacznie obniżone to do naciągu warto zrolować nadkola.
Jak dasz z naciągiem i rolowaniem dystans 50mm na stronę to zawszenie przy codziennej jeździe szybko poleci, a i prowadzenie nie będzie fajne.