no ciekawe... to już byłby chyba przejaw mega looksusu... ;) hehe
Wersja do druku
no ciekawe... to już byłby chyba przejaw mega looksusu... ;) hehe
Pewien góral mi opowiadał baśń w której były boczne elektryczne w e38 ale jakoś nie mogę w to uwierzyć :P
Wracając do niedziałającej rolety... :faint:
Właśnie się dogrzebałem do niej i... wszystko w jak najlepszym porządku, nic nie połamane, tryby całe, a jednak nie działa :/
Wyciągnąłem tryby, oczywiście sprężyna poszybowała do sąsiadów :roll: podłączyłem i silniczek działa. Poskładałem wszystko do kupy, podłączyłem jeszcze raz i ruszyło. Mechanizm zatrzymał się w pozycji opuszczonej rolety i dalej ani drgnie. Słychać cyknięcie w środku w czasie naciskania guzika, ale silniczek nie rusza w drugą stronę :/
Bez trybów silniczek w jedną stronę zapierdziela jak dziki osiołek, a w drugą słabiutko, kręci się powoli i ciężko startuje. W czym jest problem?
Jakieś wskazówki? Może źle składam ten mechanizm, bo jak się domyślam ta sprężyna ma pomóc w podniesieniu rolety, ale może się mylę :?
EDIT: ustawiłem sprężynę, tryby i silniczek jak na otwartej rolecie, roletę rozłożyłem i poskładałem wszystko do kupy. Podłączyłem i wcisnąłem przycisk. Roleta się złożyła, na końcu było słychać kliknięcie i już nie ruszyła :( nie wiem co jest grane :/ na razie zostawiam i idę wyciągać przednie fotele ;)
prawdopodobnie masz starte ząbki w tym kółku wewnątrz rolety.Jest z aluminium i czesto lubi się ścierać dlatego w jedną strone idzie a w drugą przeskakuje
Troche z innej beczk iale dotyczy też tylniej rolety. Czy jeśli mam zamontowaną roletę ale nie jest to fabrycznie montowana elektryczna roleta, chociaż mam do niej guzik nie wiem dlaczego, to czy mogę zamontować silniczki tak żeby była elektryczna?
kurcze, ząbki nie wyglądają na starte, da się kupić te kółka oddzielnie?Cytat:
Zamieszczone przez artas270
To zależy co to za roleta. Bo jak to jakaś zwykła zwijana to elektrycznej raczej z niej nie zrobisz. Ale nie róbmy tu OT, jak masz jakiś pomysł, plan itp to zrób fotki, załóż temat i będziemy kombinować :)Cytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
Wracając do zepsutej rolety...
Już działa, ale tylko gdy przykładam do niej zasilanie zewnętrzne, więc problem jest z elektryką.
Próbowałem zarówno przycisk z przodu w panelu jak i z tyłu w podłokietniku. Słychać tylko cyknięcie, ale roleta nie idzie w górę.
Jakiś przekaźnik?
Wydaje mi się, że to cyknięcie bierze się stąd, że biegunowość nie zostaje zmieniona i dostaje sygnał 'w dół' zamiast 'w górę'.
Przekaźnik jest zintegrowany z przyciskiem. Tylko w pierwszych rocznikach e38 był osobno. Jeśłi przykładając napięcie bezpośrednio na kabel rolety działa ok to problem musi być w dalszej części instalacji. A dalsza część instalacji to jedynie przycisk z przekaźnikiem lub po lifcie cały panel z pozostałymi przyciskami (pdc itp) oraz bezpiecznik w skrzynce pod maską. Ale jeśli jest słyszalne cyknięcie przy rolecie to obstawiam tak jak piszesz błędne podawanie biegunów do rolety. A może masz jakieś zwarcie na przewodach między przyciskiem a roletą.
Damias, nie rozpędzaj się... Po lifcie był duży kodowany panel....