@HTN i jak ? Udało się opanować temat czy dalej czarna magia?
Wersja do druku
@HTN i jak ? Udało się opanować temat czy dalej czarna magia?
Czarna magia i kilka problemów po drodze odwiodło mnie od tematu. Szukam za to w necie i trafiłem na pewien trop, którego nie sprawdzałem, a może mieć potencjalny związek - przepustnica. Na forach Dodge'a jest trochę o szarpiącym tempomacie i właśnie najczęstszym przypadkiem jest uszkodzony czujnik położenia przepustnicy. U nas jest on zabudowany w środku, a uszkodzić się mógł, bo czyściłem EGR i przepustnicę niewiele wcześniej. Może rozpuszczalnik przetrawił jakiś styk i stąd problemy w na tyle niejasnym zakresie, że nie wywala mi błędu w ECU, ale są niewielkie wahania sygnału.
Plan jest następujacy - wypiąć wtyczkę przepustnicy i przeprowadzić test. Wyniki lada dzień, bo dzisiaj śniegiem zaczęło sypać :tinfoil3:
To może być bardzo dobra myśl. Daj oczywiscie znać jaki efekt.
COOooooo????? Śnieg ??? Gdzie???
W zachodniej Polsce:)
Okolice Frankfurtu też sypało.
Co do tempomatu, dzisiaj zrobiłem test na odpiętej wtyczce od przepustnicy. Poza tym, że silnik dziwnie głośno chodził, szarpanie ani przeskalowanie o 10km/h na blacie (patrz post #21) nie ustąpiło. Szukam dalej. Coś mi się wydaje, że ta różnica w tym co jadę i tym, co mi pokazuje tempomat na blacie ma jakiś związek. Następny krok - sprawdzę ponownie wskazania czujników prędkości.
OK, zrobione. Wszystkie czujniki sprawne. Pokazują to, co wskazówka licznika.
Zrobiłem jeszcze raz kalibrację kąta kierownicy. Jutro zobaczę, czy coś to dało, ale nie liczę na z polepszenie, bo już to raz robiłem.
Sam wierzyłem w to ,że odpięcie tej przepustnicy wyjaśni sprawę. To bedzie naprawdę pierdoła tylko ją znależć trzeba :)
W jaki sposób robisz kalibrację kąta kierownicy???
Później zrobię instrukcję i wrzucę jako osobny post. Opcje są dwie - albo DIS albo ISTA. Oba programy ogarniają ten temat. INPA nie wiem, ale to ciut mizerne narzędzie wg mnie, więc wątpię.
Co do podejrzeń, to mam jeszcze inny temat - nieszczelność na połączeniu EGR i przepustnica. To jest następny punkt do sprawdzenia.
Sprawdzaj,sprawdzaj ! Wierzę w Ciebie bo widzę ,ze nie poddajesz się. Trzymam kciuki !
Jest kolejny trop. Dokładnie rzecz biorąc szukałem, czy u mnie nie ma takiego przypadku w nadawaniu sygnału: http://www.brakeandfrontend.com/wp-c...0000036172.jpg
Zmieniłem łożysko lewego tylnego koła na nieoryginalne i zaraz po tym pojawił się cały problem. Półoś nie ma rowków, a jak teraz znalazłem, prędkość obrotowa jest brana z łożyska, które ma zabudowaną w sobie część pomiarową (płytkę impulsową). Najwyraźniej podaje ona niewłaściwe sygnały. Płytka musi być, bo mi mierzy normalnie prędkość koła.
Niemniej jednak, przypuszczalnie stąd wszystkie szopki z moim tempomatem.
Akcje korygujące są nastepujące:
1. Spróbuję obrócić półoś o jedną/dwie śruby i sprawdzę co to da.
2. Wymiana łożyska na oryginał.
trzeba w abs wejść i zobaczyć prędkość każdego koła to będziesz wiedział czy dobrze odczytuje