Takie pytanie: jesteście zwolennikami szkoły falenickiej czy otwockiej? Uszczelkę papierową pod miską olejową smaruje się smarem, olejem, silikonem, hermetykiem czy niczym? Co jeden to inne zdanie ma na ten temat.
Wersja do druku
Takie pytanie: jesteście zwolennikami szkoły falenickiej czy otwockiej? Uszczelkę papierową pod miską olejową smaruje się smarem, olejem, silikonem, hermetykiem czy niczym? Co jeden to inne zdanie ma na ten temat.
Nie spotkalem sie z papierowa uszczelka miski. Skoro masz problem z jednoznaczna odpowiedzia w tym temacie, to oddaj auto do warsztatu :)
Papierową w sensie "z tworzywa przypominającego papier", Jezu...
Zawsze wszystko składałem na silikonie tak w motocyklach jak i w samochodach, pytam jakie są wasze doświadczenia.
W 4hp uszczelka jest gumowa ( czy też jakaś mieszanka ) i nie smarowałem jej silikonem - nie poci się czyli jest ok.
Uszczelkę miski olejowej silnika smaruję z dwóch stron silikonem.
Raz użyłem samego silikonu, ale miska nie siadła mi za pierwszym razem i musiałem poprawiać, bo kapała na drugi dzień.
Jak ktoś potrafi używać silikonu, to ok, ale nie wszędzie ma to sens.
Jeśli interesuje Cię zdanie producenta skrzyni: uszczelkę układa się na pastę do składania skrzyń (petroleum jelly). Producent zabrania używania silikonu.
Można posmarować olejem skrzyniowym - osobiście kilka misek olejowych tak składałem i ani jedna nie cieknie. Najstarsza "moja" miska składana bez silikonu, tylko smarowna olejem skrzyniowym - ma 5 lat i nie cieknie.
EDIT:
BTW: miski zawsze dokręcam równomiernie tak jak głowice. Raz "fingertight" czyli nasadka wkrętakowa, potem dynamometr i od środka w przód i w tył. Tak uczyli i tak działa.
Ja jestem przed wymianą oleju. Jednak podczas rozmowy z gościem z Auto-Max w Sosnowcu przeraziłem się. Facet w pierwszych słowach od razu wypalił, że mogą mi się pourywać wszystkie śruby i wtedy naprawa może się wyciągnąć na niewiadomo ile. Czy to faktycznie taki częsty problem z tymi śrubami? Czy ktoś może mi dać namiar na inny warsztat wymieniający oleje w skrzyniach automatycznych, który urwaną śrubę po prostu wykręci bez wcześniejszego straszenia klienta?
Zapytaj tu, Asb Palka Myslowice, znajdziesz w guglach.
Dzięki, umówiłem się na czwartek :-) potem opiszę czy warsztat wart polecenia :-)
ja mam taki dylemat ... 05.08 chce wymienic olej w skrzyni a 8.08 chce jechac w trase 1200 km w jedna strone i obawiam sie ze moze mi sie rozdu*pczyć skrzynia po wymainie oleju teraz neima z nia problemow moze czuć bardziej przelożenia biegów , zastanawiam sie czy mzoe po tej trasie dopiero wymienić olej
Ja wymieniłem olej dzień przed trasą 1.000 km, żadnych problemów nie miałem. Wymiana trwała ok. 40 minut i kosztowała 630 zł. Skrzynia 5hp30