Zamieszczone przez
BsijZabsij
Chyba masz przestawiony mnożnik na kompie (można bodajże o 20%), albo jeździsz na rakjet fjuel :D
Już większej bzdury co do spalania E38 nie czytałem...
Jeśli mówimy o jeździe tylko po mieście, to 14-15 MUSI wziąć. Przy w miarę delikatnej jeździe. A te 17l u kolegi jest jak najbardziej realne i nic w tym dziwnego nie widzę. Automat + niedoświadczona noga do tego auta - to te 17 l i tak jest dobrym wynikiem :)
Z ciekawości aż zajrzałem - katalogowo 728iA pali w mieście 16,5L, a 728i 14,5L :) Czyli wszystko by się zgadzało zarówno u mnie, jak i u kolegi :)
orzel_man a sprawdzałeś zawór disa, szczelność układu dolotowego i czyściłeś silniczek krokowy?? Nie masz świstu spod maski? Łatwo to wywołać, otwórz machę, podgazowywuj do mniej więcej 1300-1500 obr/min i jak zacznie spadać z obrotów to minimalnie przygazuj, tak żeby cały czas go wachlować 800-1500 obr/min, i w momencie jak naciskasz gaz powinien być słyszalny charakterystyczny krótki ostry świst jeśli masz jakąś nieszczelność dolotu. Przerabialiśmy to ostatnio u kumpla w 328i, znalazła się malutka dziurka w dolocie, a objawy miał podobne do Twoich.