-
Zdzira, pamiętaj, że oleje powyżej XW30 są nie wskazane do nowoczesnych tubin benzynowych. Bardziej nawet wskazany jest XW20. Robią teraz ciasne pasowanie wałka, bo chcą uzyskać większe obroty niż kiedyś.
Silnik by wolał XW50, ale turbina zginie w momencie, przeżyłem to ostatnio na przykładzie silnika VW. Nie udała się ta próba, turbine padła po 20kkm, dwie wymiany oleju. Olej to Valvo Racing 5W40, silnik 1.8T.
Oczywiście silnik nowy nie był I może I tak by padła, ale niesmak pozostał.
-
Jak bedziesz lał do N63 inny olej niz 5w30 to gwarantuje ze najpierw poleca turbiny o potem panewki. Dlaczego? Ano dlatego ze olej jest dobrany do sprezarek a poniewaz to jest 5w30 to dysze natryskowe tez maja wyliczone cisnienie pod ten olej. Druga sprawa. Ten silnik ma 600Nm momentu. Latwo sie domyslic o ile wieksze sily dzialaja na wal niz w przypadku wcześniejszych konstrukcji V8. Konkluzja, chcesz miec power to wymieniaj olej na ten z instrukcji serwisowej. Żadne odkrycie.
Tak nawiasem. Tez bylem kiedys madrzejszy i zalatwilem tak silnik 1.8T w Audi. Bardzo trwala konstrukcja. Takze mam przecwiczone oleje 5w40, 10w50 itd.
-
Ile znawców,tyle opinii o olejach...Bez urazy oczywiście.Ja leje do mojej orginalny olej BMW w opakowaniach po 1l.taki jak serwis zaleca.Zero problemów z silnikiem.I jak kupie niebawem 750i f01 to na pewno też będę zalewał taki jak bmw zaleca.Koniec kropka.
-
Integrom nie miałem tego Audi od nowości, więc nie musiała to być Twoja wina.
Jaro5 ja bym sie na dzień dzisiejszy nie odważył kupić 750 F
-
Nie do konca rozumiem. Ja akurat Audi o ktorym pisalem kupilem nowe. Nie bylo katowane. 230tys km druga turbina i silnik ciagną juz olej. Mechanicy zawsze twierdzili ze 5w30 to slaby olej wiec lalem Castrol RS Dziwne tylko ze 5W30 jest znacznie drozszy od 5W40.
No ale czlowiek madry po szkodzie.
-
Aldik a co tam..postanowione i tyle.Jak ma być radość z jazdy,to musi być V8.
-
A Integrom to sorry- zrozumieałem że miałeś auto z 2giej ręki ! Ale pociesze sie, sąsiad ma skode (silnik vw) 1.2 t i ma ok 40 tys, tylko serwis, no i juz cieknie z turbiny :)
Jaro5 - w sumie fakt :D
-
Ja mysle ze 100 niemieckich inzynierow ktorzy siedzieli nad tym silnikiem jednak to lepuej wymyslilo niz my tutaj na forum (mowie o oleju) wiec nie ma co byc madrzejszym od nich tylko trzeba lac to co zalecaja. Druga sprawa to czestotliwosc wymiany - czy nie jest ustalana dynamicznie przez komputer w zaleznosci wlasnie od tego czy "palujesz" czy nie?
I w koncu kwestia zakupu 750i 5-7 letniej. Oczywiscie kazdy ma swoj mozg i moze robic co tylko mu sie podoba. Ja po prostu twierdze ze jak w US wymieniali dobrowolnie te czesci i co drugie auto na allegro ma nowy silnik to jest mowiac krotko zajebista szansa na to ze sie ten silnik posypie a uzywka na allegro kosztuje 30k...
Inni oczywiscie moga na tej podstawie wyciagnac inne wnioski :)
-
Kumpel mi własnie mówił ze prezes u nich w dużej firmie miał w leasingu Fke i juz miał jej dość i wziął nowe A8. Ciągle sie psuła, więcej jeździł autem zastępczym.
-
a nad tymi 100 inżynierami siedział 1 księgowy........