-
Witam wczoraj wieczorem w inpie szukalem kasowania adaptacji przeplyki ale nie moglem znalezc i zaczelem sprawdzac wszystko po kolei nigdzie nie było żadnych bledow ani jednego. I skasowalem adaptacje skrzyni wystraszylem sie bo po tym zabiegu nie mogłem auta odpslic. Wyszedłem z auta zamknelem na chwile wróciłem do srodka i po wlozeniu kluczyka tak jakby sie wszystko od nowa uruchomilo tylne zagłówki sie ruszaly itp. A dzisiaj z rana auto nie falowalo nie wiem czy to przypadek czy moze to skrzynia byla winowajca falowania.
-
Jak dla mnie to niepotrzebnie przeplywke i byc moze wtrysk wymieniles. Ale czlowiek uczy sie na bledach...
-
W sumie wtrysk, przeplywka, sterowanie od swiec zarowych, crank angle sensor (nie wiem co to jest) kosztowalo mnie razem 500PLN reszte pokryla gwarancja. Jeszcze tylko adaptacje przeplywki musze znalezc i skasować w dis i moze będzie ok.
-
Jednak nie pomoglo właśnie odpaliłem auto i obroty skacza i takie wrażenie jakby auto sie przydlawialo. Poszukam adaptacji przeplyki w dis moze to pomoże jak nie to w Polsce Aso odwiedze.
-
Odnosnie adaptacji
" Adaptation Air-mass Flow Meter DDE5.0
In normal operation, the air mass flow meter is subject to effects such as soiling and ageing. Those effects cause divergence between the stored characteristic and the specified status resulting in symptoms such as lack of power or black smoke. In order to prevent the effects of this problem, the 'Air mass flow meter adaptation' function has been introduced on the DDE5. Function
Air mass flow meter adaptation is performed by the DDE control unit at two operating points: When idling and under load in an operating range defined as follows:
* Engine speed = 1700 ... 3000 rpm * Charge-air pressure = 1100 ... 2800 mbar * Speed = 90 ... 160 km/h * Change in intake-air temperature < 2 °C/s * Change in injection rate < 2 mg/stroke/s * Delay period = 3 s
Adaptation sequence at each of those points:
The air mass flow meter adaptation uses certain operational data to calculate the theoretical air mass flow passing through the engine. The DDE control unit compares the figure obtained with the level measured by the air mass flow meter.
If the DDE control unit finds that the measured level differs by more than ± 8% from the theoretical figure, that difference is stored on the control unit as a compensation factor.
That compensation factor enables the control unit to adjust the measured levels before they are processed by the various functions. Application
The service function Air mass flow meter adaptation must be run if the air mass flow meter is replaced. The stored compensation factors are reset to 0 in the process. Use
The air mass flow meter adaptation is used as follows:
* E46 M47TU: as of volume production launch * E46 M57TU: as of volume production launch * E65 M57TU: as of 03/2003 with integration stage 6.108 and DDE software VQ5.7 * E60 M57TU: as of volume production launch"
-
Odlacz wtyczke od EGR i wtedy odpal.
-
Sorry ale ja kompletnie się nie znam na mechanice z racji tego że mam problem to dowiedziałem sie gdzie jest to maf w silniku i trochę się z inpa pobawilem ale w inpie nie ma kasowania adaptacji przeplywki musze teraz ogarnąć dis. W sumie tragedii nie ma obroty faluja pzez chwilę wystarczy dodac gazu kilka razy i przestają. Jak znajde i skaduje te adaptacje to dam znac czy pomogło.
-
Przyczepiles sie tej przeplywki ;-)
Ogarnij DIS tam mozesz MAF EGR i inne przetestowac.
-
Zobacze moge zrobic test egr? Napewno musze skasować ta adaptacje przeplywki bo wątpię żeby oni to zrobili po wymianie a filter powietrza tez wymieniłem. W sumie nie jest tragicznie dzisiaj na przyklad odpaliłem i tylko raz sie 'przydlawil' i sie unormowalo bez dodawania gazu a czasami mam tak ze odpala i chodzi ładnie. Takie mam wrażenie ze jest coraz lepiej dlatego podejrzewam ze nowy maf zaczyna sie uczyć nowych wartosci. Jeszcze mam kilka tygodni do wyjazdu do polski jak sobie nie poradze to Aso.
-
Tak jak pisalem wczesniej z odlaczeniem EGR, dostep powinien byc dobry to kilka sekund roboty.
Bo DISem to przetestujesz tylko czy sie otwiera i zamyka.